Ha ezeket tapasztalod a kapcsolatodban, jobb, ha továbbállsz: a párkapcsolati manipuláció 8 jele

A párkapcsolati manipulációt nem könnyű felismerni, de szerencsére nem is lehetetlen: mutatunk 8 csalhatatlan jelet, amelyekre figyelj, hogy változtathass.

A párkapcsolati manipuláció a szakemberek szerint sem könnyen felismerhető. Nemcsak, mert a saját helyzetünkre a legtöbben képtelenek vagyunk teljesen objektíven, három lépés távolságból rálátni, hanem azért is, mert ha rá is látunk, nem biztos, hogy fel is ismerjük a jeleket. Harmadrészt pedig a másik fél egyáltalán nem biztos, hogy azért veti be a manipuláció eszköztárát, mert gonosz, nárcisztikus vagy más személyiségzavarral rendelkezik. Könnyen lehet, hogy rossz mintát követ, össze van zavarodva vagy fél valamitől, emiatt akar érzelmileg befolyásolni. Ez persze, nem helyes, sőt, ha tartósan fennáll az ilyen helyzet, arra sem biztatnánk senkit, hogy maradjon egy ilyen kapcsolatban és küzdjön a szerelemért. De abban segíthetünk, hogy tisztábban láss, vajon téged manipulál-e a párod. Ha az alábbi jelekre odafigyelsz, közelebb kerülhetsz a válaszhoz!

A manipuláció egyik formája, a love bombing

Mielőtt rátérnénk a párkapcsolati manipuláció csalhatatlan jeleire, először jöjjön néhány mondat a love bombingról. Az ismert magyar sláger miatt nálunk itthon kissé viccesen hangzó szerelembomba az érzelmi manipulációnak arra a formájára utal, amikor egy személy gyakran nárcisztikus személy, de nem kizárólag rájuk jellemző a kapcsolat elején túlzottan sok szeretettel, hízelgéssel, ajándékkal és dicsérettel bombázza a másikat.

A szeretetdömpinggel a figyelmét szeretné felkelteni a másiknak, majd később az irányítást akarja megszerezni felette. Ennek tulajdonképpen vajmi kevés köze van a szerelmi valódi érzéséhez, inkább arról szól, hogy az ajándékozó az elnyert irányításnak köszönhetően jobbnak, erősebbnek érezze magát. A manipuláció jeleit azért is nehéz észrevenni, mert ilyenkor abban a hitben élhetünk, hogy minden szép és jó. Ami árulkodó lehet, hogy talán túl szép is, hogy igaz legyen.

Érdemes tehát a manipuláció, illetve a szerelmi bombázás jeleire jobban odafigyelni, nehogy manipulatív játszmák áldozatává válj.

érzelmi manipuláció, párkapcsolati manipuláció
A párkapcsolati manipuláció nem könnyen felismerhető, de szerencsére nem is lehetetlen a dolog – néhány csalhatatlan jel mindig segít! (Fotó: Marie-Michèle Bouchard/Unsplash)

Párkapcsolati manipulációra utaló jelek

1. A partnered elhiteti veled, hogy jobbat is tudnál A segítő szándékkal semmi baj nincs. Sőt, azzal sem, ha a párod egyértelműen a legjobbat akarja neked. De ha ez nemcsak azzal jár, hogy téged dicsér, hanem azzal is, hogy a családodat, barátaidat, munkatársaidat, hivatásodat szólja le, az már vörös zászló lehet. Az pedig még inkább, ha az életed minden területén ő akar a hős szerepében tetszelegni, mint a megmentőd.

2. Kötelező bókok Folyamatos dicséretekkel bombáz, ami egy idő után azért kellemetlen, mert úgy érezheted, illik viszont is dicsérni. Akkor is, ha nincs kedved. Ne menj bele ilyen játszmákba!

3. Azt mondja, amit hallani akarsz A maga oldalára akar állítani, még akkor is, ha ez az igazság elferdítésével jár együtt. Ne hagyd magad megtéveszteni!

4. Drága ajándékok, amelyeknek nem titkolja az értékét Az ajándékozással semmi gond, ha szívből és őszintén jön. Ha viszont úgy érzed, azért halmoz el drága ajándékokkal a párod, mert ez neki egyfajta befektetés, és ezt számszerűsíti is, amikor közli veled, mennyire sokba került az adott cipő, ruha vagy mobiltelefon, akkor fogj gyanút, hogy éppen love bombing áldozata lettél.

Viták
Vita a párkapcsolatban (Fotó: cottonbro/Pexels)

A párkapcsolati manipuláció erőteljesebb formái

5. Túlzott ragaszkodás Nincs baj időnként egy-egy közös képpel a közösségimédia-oldalaitokon, de ha a párod folyton csókolózós szelfiket akar megosztani magatokról, fogj gyanút, hogy ez nem szerelem. Inkább a külvilággal akarja elhitetni, mekkora a boldogságotok. Ha pedig a kapcsolat véget ér, készülj fel, hogy te leszel rossz fényben feltüntetve, hiszen mindenki láthatta, ő mennyire szeretett téged.

6. A partnered elhiteti veled, hogy valami rosszat tettél (pedig nem) A gaslighting tipikus esete. Zavarodottságot és bűntudatot akar ébreszteni benned, és mindent a te hibádként akar feltüntetni. A nárcisztikus emberek valóságos mesterei ennek: addig szövik a sztorijaikat, mesterkedéseiket, hogy a végén tényleg kétségbe vonod a saját érzéseid, gondolataid, emlékeid helyénvalóságát, és neki adsz igazat. Ha ilyesmi gyakran előfordul, azonnal gyanakodj manipulációra és menekülj!

7. Tojáshéjokon lépkedsz Mert ha megbántod az érzéseit, amihez tényleg nem sok kell, jön a dráma, a vita vagy a veszekedés. Amiért természetesen nem más a hibás, mint te. És mindig csakis te.

8. Elvárja, hogy halmozd el figyelemmel, szeretettel. Mindig Legyél mellette, ne menj el vásárolni Anyukáddal vagy moziba a legjobb barátaiddal, inkább maradj otthon, és vele csinálj programot. De ha esetleg mégis megengedi, hogy elmenj, és mondjuk nem válaszolsz egy üzenetre vagy nem veszed fel a telefont, jön a gyanúsítgatás és a fenyegetőzés. Hogy szakít, hogy elköltözik, hogy mindennek vége, vagy még ennél is rosszabbat tesz. Magával, veled, a családoddal. Ez az azonnali vörös zászló, amikor már nemcsak az érzelmi befolyásolás esete áll fenn, hanem ténylegesen veszélyben érezheted magad. Azt javasoljuk, ilyen helyzetben maradj nyugodt, és titokban kezdd el szervezni, hogyan szállsz ki a kapcsolatból, és hagyod magad mögött örökre őt és a félelmeket, amiket keltett benned.

Forrás: wellandgood.com
Nyitókép: Marie-Michèle Bouchard/Unsplash

Ha tetszett a cikk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: