Normális, ha egy párkapcsolatban szomorúak vagyunk néha?

Ha a párkapcsolatodban nem vagy helyeden, akkor azonnal lépni kell. Mert minél tovább húzol egy állapotot, annál nagyobb slamasztikába kerülsz. De vajon mikor kell lépni?

Vajon ér egy párkapcsolatban olykor boldogtalannak lenni? Vagy teljesen kizárt, hogy ezt érezzük? Esetleg azt jelenti, vége a kapcsolatnak? A párkapcsolati tanácsadók szerint a boldogtalanság érzése számos okból adódhat, és nem feltétlenül a közös út végét jelenti.

A változás szele

Kapcsolataink egyfolytában változnak. Van, hogy azért érezzük magunkat szomorúnak, mert sokat veszekszünk a másikkal, esetleg eltávolodunk egymástól, de az is lehet, hogy minden jó, csak egy kicsit unalmassá vált az együttlét. Ilyenkor a legtöbb ember rögtön a kapcsolat lezárását fontolgatja. Pedig az a helyzet, hogyha nincs a fejlődésre, megoldásokra való törekvés, az azt valószínűsíti, hogy a következő párkapcsolatban is fel fogja ütni a fejét valamilyen hasonló probléma. Nyilván egy optimális kapcsolatban mindkét fél részéről nyitottságra és a közös fejlődésre van szükség, és nem elég hozzá csak az egyik partner. Viszont az a jó hírünk, hogyha te vagy az, aki a románc során folyamatosan fejlődik, és a kapcsolat véget ér, a következő kapcsolódásod már a fejlődésednek megfelelő szintű partnerrel fog kialakulni. Mindenesetre a kapcsolati szakértők szerint, ha boldogtalannak érezzük magunkat, nem kell azonnal hanyatt-homlok elrohanni.

Lépcső vagy szakadék?

Tisztában kell lennünk azzal, hogy minden kapcsolatnak van egy életgörbéje és bizonyos ciklusai. A szakértők szerint teljesen normális, ha időnként egy kicsit jobban le vagyunk lombozódva, hiszen nem mindegy, hogy egy komfort ciklusban, vagy növekedési fázisban tartunk éppen a kapcsolatunkban. A kényelmes időszakokban minden boldogan halad a maga útján, és élvezzük azt, ami történik. A növekedési fázisokban, amit nevezhetünk változási időszakoknak is, azonban egészen más a helyzet. Ilyenkor általában az egyik vagy mindkét partner elégedetlen a kapcsolattal, és annak az időszaka kell beköszöntenie, amikor ideje önreflexiót tartani. Ilyenkor belső munkára, változásra, fejlődésre van szükség, ami ugye nem mindig könnyű feladat.

Más szóval tehát, ha úgy érzed, valami nem működik a kapcsolatodban, nem feltétlenül jelenti az egyenes utat a szakításhoz. Éppen ellenkezőleg: egy kapcsolati fejlődési szint érkezett csupán el.

Mikor tudod, hogy tényleg nem működik?

A fent leírtak nyilvánvalóan nem azt jelentik, hogy a boldogtalanság egy kapcsolatban elfogadott állapot kell legyen. Bizony vannak olyan helyzetek, amikor például az egyik fél, vagy egyik sem hajlandó beletenni az energiát, ami visszavezeti a kapcsolatot a boldogság ösvényére. Ha úgy érzed, partnered szégyell, ha nem hajlandó foglalkozni az aggodalmaiddal és érzéseiddel, ha mindenért téged hibáztat, akkor viszont ideje ráadni azt a bizonyos nagykabátot.

Ha el tudod fogadni, fogadd el, ha nem, akkor változtass, ha pedig nem tudod megváltoztatni, engedd el.

Nyitókép: Getty/miniseries
Forrás: mindbodygreen

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: