Vajon a párod kihasznál? Ezeket a jeleket látva jobb, ha gyanakodni kezdesz

Ki ne tapasztalná meg életében legalább egyszer, hogy kihasználják. Lehet, hogy alapvetően nem rossz szándékból történik, sőt, a másik még csak előre el sem tervezi, egyszerűen így alakul. De miből sejtheted, ha a párod kihasznál?

Talán már van egy rossz érzésed, egy balsejtelmed, ami azt súgja, a párod kihasznál. Az is lehet, hogy magadban már egy ideje mentegeted őt, tagadásban élsz, mert hát miért is tenne ilyet? És miért tenné meg épp ő, épp veled? Igazából az emberek számos okból próbálnak meg előnyt kovácsolni a kapcsolataikból: egyesek jobb anyagi körülmények, mások szakmai előrejutás, megint mások csak a saját jóllétük vagy további, számukra fontos előnyök miatt használnak ki embereket. Erről lehet, hogy a baráti körödből valaki meg is próbált már figyelmeztetni téged, de talán az a bizonyos belső hang, ami mindennél és mindenkinél hangosabban hajtogatja, hogy valami nem kerek. Nézz egy kicsit a dolgok mögé, segítünk benne. Íme, néhány jel, amelyek tapasztalva fogj gyanút, hogy kihasználnak.

fotó: Marko Geber/GettyImages

Mindig te fizeted a számlákat

Ez az egyik legnyilvánvalóbb jel, hogy a párod kihasznál anyagilag. Persze, ha te sokkal többet keresel, megértjük, ha gyakrabban szeretnéd állni a koncertjegyeket, vacsorákat, vagy te fizeted a közüzemi számlákat, de azért van egy határ. Legalább egyszer-egyszer engedd át a másik félnek a lehetőséget, hogy fizessen. Ha ez így nehéz, mert már automatikussá tettétek, hogy te veszed elő a pénztárcád, az INSIDER-nek nyilatkozó szexológus szerint jó kezdet lehet, ha általánosságban kezdesz beszélgetni a pénzről a pároddal. „A pénzről való beszélgetések kellemetlenek lehetnek, de elengedhetetlenek a boldog párkapcsolathoz, mivel a pénzügyek az intim partnerek közötti konfliktusok elsődleges forrásai lehetnek – mondta Dr. Jess O’Reilly. Majd hozzátette: ennek oka, hogy a pénz személyes értékekhez kötődik, beleértve a családdal, kultúrával, neveltetéssel és státusszal kapcsolatos értékeket is. „Azt javaslom, hogy először beszéljetek a pénzről általánosságban, és csak utána foglalkozzatok konkrét viselkedési formákkal – fogalmazta meg tanácsát a szakértő.

Gondolj arra, hogy bár jó érzés lehet a párodról gondoskodni, egy bizonyos ponton fel kell ismerned, mennyire igazságtalan (és manipulatív!) viselkedés lehet a partnered részéről, amikor elvárja, hogy te álld a számlákat.

A köszönet valahogy mindig elmarad

Ha a párod sosem köszöni meg, amit érte tettél (legyen szó egy drága óra megvásárlásáról vagy arról, hogy elmosogattál helyette), az egyrészt rossz modorról árulkodik, másrészt a törődés hiányáról is. Egy, az Emotions című szaklapban megjelent tanulmány szerint a hála kifejezése a párunk felé nemcsak a partnerek egymás iránti pozitív megítélését növeli, hanem kényelmes teret is teremt a partnerek számára, hogy megosszák egymással párkapcsolati aggodalmaikat is. Ha ez nincs meg, hiányérzeted támadhat, és felerősödhet benned az az érzés, hogy a párod sok mindent magától értetődőnek vesz a kapcsolatotokban.

Mi lesz a te igényeiddel?

Igaz, hogy nem lehet mindenki tökéletes a partnere igényeinek kielégítésében, de néha már az erőfeszítés is sokat jelenthet. Például, ha arra érsz haza, hogy a férjed megpróbálta kitakarítani a nappalit, és bár a dolog messze nem tökéletes, mégis örülsz neki, mert a te válladról akarta levenni a terhet. Vagy ha sütit készít neked, csak úgy, pedig két napja kezdted a diétád, nyilván elmosolyodsz és megköszönöd neki. A gond ott kezdődik, ha a párod a legcsekélyebb energiát sem fekteti a te igényeid feltérképezésébe és kielégítésébe. Ezzel azt kommunikálja, hogy nem törődik az érzéseiddel, vagy azzal, hogyan hat rád az érdektelensége.

„Aki törődik veled, mindent megtesz, hogy kielégítse az igényeidet, ahogy te is ugyanezt teszed. Így működnek a másokkal való kapcsolatok, és így állják ki az idő próbáját. De valaki, aki kihasznál téged, nem akarja kielégíteni az igényeidet, mert nem hosszú távon tervez veled. Hanem a jelenért, és azért, amit ebben a pillanatban elvehet tőled –  foglalja össze a Glam.com.

Nem érzed azt, hogy a kapcsolatotok csapatmunka lenne

Filmek, sorozatok százai szólnak arról, milyen az ideális kapcsolat. Még az elnevezés se lehet véletlen: olyan dolog ez, amiben két ember kapcsolódik egymáshoz. Te is ezt tapasztalod? Vagy inkább olyan, mintha a párod mindig máshova figyelne, nem tudsz vele a jövőről beszélgetni, de még a jelenről sem. Közömbösséget tapasztalsz, és azt, hogy a kommunikáció egyirányú: te elmondod, mit gondolsz, mit szeretnél, de ő nem igazán fordít rád figyelmet és nem is fektet energiát a dolgokba.

párkapcsolat válás
fotó: ilona titova / Getty Images

Ha nem tudja befektetni az érzelmeit és az idejét, akkor jól nézd meg a kapcsolatot és ismerd fel, mibe fektet be igazán. A pénzedbe? A nagylelkűségedbe? Abba a társaságba, ahová csak veled juthat el? Jelen lenni a kapcsolatban nem nagy kérés egy partnertől… kivéve persze, ha csak a saját hasznáért van a kapcsolatban.

Ha úgy érzed, a partnered kihasznál, hogyan tovább?

Ha arra gyanakszol, hogy valamilyen módon előnyt próbál kovácsolni abból, hogy veled van, próbálj beszélni vele. Kérdezd meg, mit szeret a legjobban benned, miért szeretett anno beléd, mi a legkedvesebb tulajdonságod a számára vagy mi lenne vele nélküled. Kérdezz bármit, a lényeg, hogy rád, a személyedre utaljanak a kérdések. A válaszaiból kiderülhet, hogy jól ismer és nagyon szeret. Egyszerűen csak zsúfolt időszaka volt mostanában, azért nem kaptad meg tőle azt a figyelmet, amit megérdemelsz. Ha nem tud semmi igazán személyeset reagálni, és úgy látod, hogy nem is akar igazán, csak hárít, mellébeszél, nos, annak is van egy üzenete. És igen, nehéz lehet fogni ezt az üzenetet, de hamarosan hálás leszel a szerencsecsillagodnak, amiért elvezetett ide… és amiért lezárhatsz egy olyan kapcsolatot, amiben a másiknak egy célja volt: kihasználni téged.

Forrás: Glam.com
Nyitókép: ONOKY – Julien de Wilde / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: