„Az utazások leszakították rólam a láncokat” – Patocska Olivérrel beszélgettünk

Az OliverFromEarth elnevezésű formáció megalapítójával beszélgettünk, akinek zenei karrierjét tulajdonképpen egy karaoke-buli indította el Németországban.

Patocska Olivér az elmúlt évek során olyan előadóknak írt már dalokat, mint Freddie, Vastag Csaba, Vastag Tamás vagy Wolf Kati, ráadásul ő jegyzi a Petőfi TV Holnap Tali! és a TV2 Mintaapák című sorozatának főcímzenéjét is. Pedig valójában véletlenek köszönheti, hogy elindult ezen a pályán. „Érettségi után két héttel kiköltöztem Németországba közel egy évre, ahol szakácsként dolgoztam. Egyik este lementünk egy bárba munka után, ahol éppen karaoke-este volt. Akkor, 18 évesen énekeltem emberek előtt életemben először” – mesélte nekünk Olivér és azt is kiemelte, ekkor még egyáltalán nem voltak a zenéléssel kapcsolatos tervei, pusztán csak jól érezte magát. „Később odalépett hozzám valaki, aki azt mondta, jó a hangom, és ő szívesen segítene felépíteni a karrierem. De ehhez először komolyan meg kell tanulnom énekelni.”

Fotó: OliverFromEarth PR

Tinédzser álomból zenei karrier

Bár egy ideig valóban vett órákat ezután, hamar abbahagyta, mert nem érezte azt, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Úgy tervezte, hogy Németországból Amerikába költözik, de előtte még haza kellett utaznia Magyarországra. „Éppen akkor tértem vissza, amikor meghirdették az X-Faktor 2011-es, második évadát. Az első széria válogatója nagyon tetszett, jól szórakoztam rajta, ezért arra gondoltam, pusztán a vicc kedvéért én is elmegyek. Egyáltalán nem gondoltam komolyan a jelentkezésemet.” Olivér Katy Perry „Teenage Dream” című számát adta elő először az X-Faktorban, a zsűri pedig egy rövid beszélgetés után továbbjuttatta őt, mondván, hogy énekelni majd megtanul később. „Később bejutottam a táborba is, és beindultak az interjúk, a fotózások, a forgatások. Igaz, utána kiestem a versenyből, de legalább kaptam egy kis ízelítőt a szakmából. Igazából akkor jöttem rá, hogy ezt szeretném csinálni” – árulta el, majd hozzátette, ezek a napok motiválták és segítettek neki elindulni a zenei pályán.

Az X-Faktor zajos sikerétől a csendig

Az X-Faktor hatására beiratkozott ének-, gitár-, és zongoraórára, és kitűzte maga elé célul, hogy a tehetségkutató következő évadán már felkészültebben fog indulni. De tudta, hogy szólóban még így sem tudna igazán kitűnni a mezőnyben, ezért Szikszai Péterrel és Rétvári Péterrel közösen, „ByTheWay” néven, zenekarként indult el. Ebben a szériában ismerkedett meg Feng Ya Ou-val és Vavra Bencével, akik később csatlakoztak is az együtteshez. Végül együtt belevágtak az X-Faktor negyedik évadába, és ők lettek a műsor legsikeresebb klasszikus fiúcsapata. Olivér egy sikeres turnéidőszak után szakmai és személyes okokból is kilépett a formációból. „Tudtam, hogy emiatt rengeteg kritika fog érni, ezért egy időre teljesen visszavonultam. Csak e-mailen keresztül lehetett elérni, ez volt a csend időszaka számomra, amiben lehetőséget kaptam arra is, hogy a barátaimmal bejárjam a világot. Közel 40 országba sikerült eljutottunk, ezek az utazások leszakították rólam a láncokat, elkezdtem másképpen gondolkozni az életről. Megalkothattam a vadonatúj önmagamat. Rájöttem, hogy bárhol meg lehet élni, és nincs olyan fogalom, hogy a világ közepe, hanem én választhatok egy pontot a világon, ami nekem szimpatikus. Bárhol meg tudom valósítani önmagamat kellő energia és munka befektetésével, szorgalommal. Akár Budapesten is.”

Fotó: OliverFromEarth PR

Olivér a Földről

Olivér másfél évnyi elvonulást követően elkezdte építeni szólókarrierjét „OliverFromEarth” néven. „Mindig is az volt az elképzelésem, hogy nemcsak magyarul fogok dalokat írni, hanem megpróbálom külföldön is építeni a karrieremet, bővíteni a közönségemet. Ezért célszerű volt olyan nevet választanom, amit bárhol könnyen kimondanak és könnyebben megjegyeznek, mint a Patocskát” – mondta nevetve. Arra is törekedett, hogy önazonos művésznevet válasszon. „Az Olivér a Földről jól kifejezi az életfilozófiámat. Én is csak egy ember vagyok a sok közül a világon. És úgy gondolom, nem a bőrszínünk vagy a nemi identitásunk határoz meg minket, hanem az, ahogyan cselekszünk és amilyen döntéseket hozunk.”

Egy új kezdet

Olivér szerint az X-Faktor pusztán gyorstalpaló volt számára a zenei szakmával kapcsolatban, nem voltak átfogó ismeretei az előadóművészetről és a dalszerzésről, ezért viszonylag nehezen indult el a szólókarrierje. „A piacot sem tudtam felmérni, azt, hogy mire van igény, merre van piaci rés, ahol el tudok elhelyezkedni akár itthon. Aztán végül úgy döntöttem, megpróbálkozom olyan tartalom gyártásával, ami kettős üzenetet rejt magában. Egyrészt társadalomkritikát is megfogalmaz, de közben élvezhető a nagyközönség számára is.” 2017-ben jelent meg az első önálló száma „Ne félj” címmel, amelyet a Follow The Flowból azóta jól ismert BLR-rel közösen vett fel. „Bár toplistás dal lett, és nagyon sok helyre eljutott, mégsem volt akkora átütő sikere, hiszen az X-Faktoros korszak után közel két évet vártam az első saját számom megjelentetésével. A hírnév hamar elmúlik, én pedig rájöttem arra, hogy ismét fel kell építenem magam.”

A dalszerzés szépségei

Az OliverFromEarth stílusát azóta a klasszikus pop, a hip-hop és a modern popzene elemeinek ötvözésével definiálta újra, a dalszövegekben pedig közérthető módon fogalmaz meg élethelyzeteket és érzéseket. A projekthez csatlakozott egy barátja, Barabás Dávid is, akivel 2017-ben stúdiót is alapítottak. „Rájöttem, hogy a dalszerzősdi nagyon tetszik nem. Szeretek együtt dolgozni különböző művészekkel, előadókkal mert inspirálnak. Új látásmódokat kaphatok általuk a szakmáról és a világról. Én elsősorban dallamíró, dalszövegíró vagyok, ezt úgy hívják külföldön, hogy top liner és lyricist. Ez az én feladatom, ezen kívül rendezek. Dávid az, aki a produceri szerepkörért és hangszerelésért felelős. Így ketten igazából lefedjük a teljes dalszerzési spektrumot.”

Zenélni, határok nélkül

Olivér jelenleg a Margaret Island énekesnőjével, Lábas Vikivel dolgozik együtt, akivel hamarosan közös számot adnak ki. „Készítettünk egy dalt, amit elküldtem a kiadónak, hogy megkérdezzem, mit szólnak hozzá, ők pedig azt mondták, a hangzásvilága miatt jól passzolna hozzá Viki énekhangja. Szerencsére neki is tetszett a felvétel és azóta már ő is hozzátett a szerzeményhez. Reméljük, nemsokára megjelenik” – tudtuk meg Olivértől. Olivérék kiadnak egy számot a Dash Of Drash közreműködésével is, amiben éles társadalomkritikát fogalmaztak meg a social media térhódításáról és a világ felszínessé válásáról. „Ötezer forintokért képesek emberek reklámot, reklámfelületet csinálni magukból, ami nagyon nevetséges. Be akarjuk mutatni, hogy milyen hatással van ez a környezetre”  – vallja. A magyar szerzemények mellett angol nyelvű anyagokon is dolgoznak és készülnek egy ausztráliai klubturnéra, de Japán felé is igyekeznek nyitni. „Az a célom, hogy olyan előadóművésszé váljak, akinek a munkásságát világszerte több országban is elismerik.” Olivért a zene mellett a film világa is vonzza. A Petőfi TV Holnap Tali! című sorozatában 3 évadon keresztül játszott, de felbukkant A Tanárban és a Drága Örökösökben az RTL Klubon, a TV2-n pedig a Mintaapákban láthatták a nézők. „Gyermekként színész akartam lenni, remélem, hogy foglalkozhatok ezzel a jövőben is, és megtalálnak az új kihívások.”

Nyitókép: OliverFromEarth PR

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: