Hiába figyelsz oda a helyes arctisztításra, időnként mégis kipattog az arcod? Irányítsd a figyelmed az étrendedre: van néhány étel és ital, ami bőrhibák, pattanások kialakulásához vezethet. Böngészd végig 10-es listánkat, és gondold át a napi menüd!
1. Szárított gyümölcs
„A gyümölcs egészséges, nem?” – gondolja a többség. Nos, az aszalt verzióval azért érdemes csínján bánni. „Ezek a finomított szénhidrátok közé tartoznak, és magas a glikémiás indexük. Drámaian megnövelik a vércukor- és az inzulinszintet. Ez megzavarhatja a hormonháztartást, aminek hatására serken a bőr faggyútermelése, és nő a pattanások kialakulásának kockázata” – mondja Whitney Bowe dermatológus. A fehér kenyér, a tészta, a keksz és a müzli is hasonlóan hat a bőrre.
2. Tej
Egy maláj kutatás szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak tejet, négyszer valószínűbb a pattanások kialakulása. Ezért a tejtermékekben található hormonokon túl a tejfehérjék is felelősek. Két fő típusuk van: a kazeinfehérjék és a savófehérjék. Sajnos a zsírszegény változatok esetében még rosszabb a helyzet, ezek még több bőrproblémát okozhatnak, ugyanis amikor a gyártócégek kivonják a zsírt a tejből, több fehérjét adnak hozzá, hogy sűrűbb legyen az állaga, és kevésbé legyen vízízű.
Hogy elkerüld a kipattogzást, a tehéntej helyett válassz növényi alapú helyettesítőket, például rizs-, mandula- vagy kókusztejet. Találd meg az ízlésednek leginkább megfelelő alternatívát összeállításunk segítségével.
3. Tejsavófehérje
Az előző pontban már kifejtettük, hogy a tej egyik összetevőjeként miként okoz bőrproblémákat a tejsavófehérje. Kerülni nem egyszerű, mert koncentrált formában számos ételben megtalálható, fehérjeszeletekhez és más snackekhez is előszeretettel adagolják, így vásárlás előtt mindig fusd végig az összetevők listáját. Ha pedig a jól megérdemelt, edzés utáni smoothie-dat turbóznád fel, a hagyományos proteinpor helyett vegán vagy natúr borsófehérje port válassz.
4. Transzzsírsavak
Ezek a szervezet számára előnytelen zsírsavak természetes körülmények között kimutathatók a kérődzők tejében és húsában, valamint mesterségesen is létrehozhatók, ebben az esetben a növényi olajok hidrogénnel történő keményítése során keletkeznek. Eltömíthetik a bőr véredényeit és a szív artériáit is, utóbbi komoly szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Könnyen idéznek elő gyulladást a szervezetben, így a pattanások kialakulásában is nagy szerepük van.
Ez persze nem azt jelenti, hogy minden zsírsavat iktass ki az étrendedből! A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak például nagyon jó hatással vannak a bőrre, a lenmag, a dió és a chiamag gazdagon tartalmazzák ezeket.
5. Kagyló
A tengeri herkentyűk szerelmeseinek rossz hírünk van: a jódban gazdag garnélarák és a homár fogyasztása is pattanásokat okozhat. Noha ez az ásványi anyag alapvetően előnyös a bőr számára, meggyűlhet vele a baja azoknak, akik érzékenyek rá, vagy túl sokat fogyasztanak belőle. Ha nem akarsz lemondani a tenger gyümölcseiről, válassz omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, mint például a vadvízi lazac.
6. Tejcsokoládé
Mindannyian tudjuk, hogy hiába rajongunk érte, rémes, amit a bőrünkkel tesz ez az édesség. A benne lévő finomított cukor, a tej és a transzzsírok felelősek az általa okozott bőrproblémákért. Hogy ezeket elkerüld, és egy kis antioxidánslöketet is biztosíts a szervezetednek, cseréld a tejes verziót egy legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokira.
7. Sushi
Szeretnénk megnyugtatni a sushirajongókat: nem minden maki és nigiri okoz pattanásokat. A Kalifornia-tekercset viszont célszerű kerülni: a fehér rizs glikémiás indexe elég magas, a benne lévő rákkészítmény pedig glutént tartalmaz (ahogyan a szójaszósz is), ezek pedig könnyen gyulladást idézhetnek elő. A nori lapokkal is érdemes vigyázni, ugyanis nagyon magas a jódtartalmuk, ez pedig mint már említettük, sokaknál pattanásokat okozhat. Ha biztosra akarsz menni, rendelj sashimit barnarizzsel!
8. Gyümölcslé
A dobozos üdítők és a frissen facsart gyümölcslevek sem tesznek jót a bőr állapotának. „A dzsúzok, főként, ha gyümölcsből készülnek, rengeteg cukrot és kevés rostot tartalmaznak. Ha önmagukban fogyasztjuk őket, nagyot dobnak a vércukorszinten, ami megnövekedett faggyútermeléshez és gyulladások kialakulásához vezethet” – magyarázza Jolene Hart táplálkozásszakértő.
Cukros levek helyett egyél egy friss gyümölcsöt, vagy térj át a zöldségalapú italokra!
9. Feldolgozott hús
Nem maga a hús, mint élelmiszer jelenti a problémát, hanem a különféle antibiotikumok, amikkel a szárnyasokat, a marhákat és a sertéseket kezelik az állattartás során. „A húsokban található antibiotikumok hatására felborul a jó és a rossz baktériumok egyensúlya a szervezetben” – mondja Whitney Bowe dermatológus. Ez pedig nemcsak az emésztőrendszerre van hatással, hisz a bőr felszínén is rengeteg jó baktérium telepszik meg, ezek gondoskodnak a bőr egészségéről. Ha csökken a számuk, pattanások alakulnak ki.
Törekedj arra, hogy organikus húst vásárolj, és egészítsd ki az étrended probiotikus élelmiszerekkel (mint a joghurt vagy a savanyú káposzta), amik a testedben és a bőröd felszínén is gyarapíthatják a jó baktériumok számát.
10. Alkoholos koktélok
A margaritához és a mojitóhoz hasonló kevert italok rengeteg cukrot tartalmaznak, erre pedig az alkohol is rátesz egy lapáttal, ami vízhajtóként dehidratálja a bőrt. „Ha kiszárad az arcbőr, nem tud rendesen hámlani, ilyenkor a pórusok könnyen eltömődnek, és kész is a pattanás” – mondja Bowe.
Ha nem szeretnél lemondani az alkoholról, koktélok helyett maradj inkább a vörösbornál. „Egy rezveratrol nevű erős antioxidánst tartalmaz, ami remekül hat az aknés bőrre” – teszi hozzá a szakértő.
Nyitókép: Wavebreakmedia/Getty Images
(shape.com)