Egy idősebb nő nem lehet érzéki és szexi? A szupermodell, Paulina Porizkova kikéri magának

Az 56 éves sztárt a közösségi oldalán kritizálták azért, mert meztelen fotókat töltött fel magáról. A követők szerint, a korából adódóan a gyermekeivel vagy az unokáival kellene foglalkoznia a „parádézás” helyett. A modell azonban nem hagyta magát!

Hiába az érzékenyítő mozgalmak, továbbra is virágoznak a különféle sztereotípiák, az életkor miatti hátrányos megkülönböztetés terén például még rengeteg dolgunk van. Az ageizmus, azaz az életkorból származó diszkrimináció mindennapos, legutóbb például egy 56 éves szupermodell került a támadások középpontjába. A cseh származású Paulina Porizkovát a közösségi oldalán kritizálták amiatt, hogy olyan fotókat tölt fel magáról, amin nem visel ruhát…

„Túlságosan sokat foglalkozol magaddal és a kinézeteddel. A te korodban már a gyermekeid és az unokáid szeretetében kellene fürdőznöd, ahelyett, hogy körbeutazod a világot, félmeztelenül parádézol és úgy viselkedsz, mintha 16 éves lennél. Költözz a gyermekeid és az unokáid közelébe, állapodj meg, vegyél egy szép házat és tedd otthonossá a gyerekek és az unokák számára. Kezdd el másokért élni az életed” – írta neki egy kommentelő, Paulina pedig meg is osztotta ezt a megjegyzést. „Ez a megjegyzés az oka annak, hogy azt csinálom, amit csinálok” – fűzte hozzá.

Az érettebb nők helye otthon van?

A modell-színésznő egy nappal később posztolt egy újabb meztelen képet magáról, majd hosszasan kifejtette véleményét a kérdésben. Kiemelte, mindössze azért foglalkozik ezzel a rosszindulatú kritikával, mert rávilágít egy közhiedelemre, ami sajnos most is él a nőkkel kapcsolatban. „Mihelyt befejeztük a szaporodást, vissza kell vonulnunk, hogy mások táplálásával, gondozásával foglalkozhassunk” – írta.

„56 éves vagyok és élvezem az életemet. Miután a fél életemet azzal töltöttem, hogy másokkal törődtem, végre magamra fókuszálhatok. Persze, köthetek, süthetek és sütkérezhetek a családom meleg fényében azon ritka alkalmakkor, amikor szükségük van rám, de sütkérezhetek a trópusi nap sugaraiban és egy szerető karjaiban is” – vágott vissza. „Azért posztolok bikinis és meztelen képeket, mert végre jól érzem magam a bőrömben. Nem a bókokért vagy a lájkokért csinálom. (Bár tényleg nagyon jólesnek.). Azért teszem meg, mert fiatal nők ezreit láthatjátok ugyanezekben a szituációkban. Ezt szoktátok meg. Nekik mégsem mondja senki, hogy vegyenek fel magukra valamit.”

Mitől nő egy nő?

A szupermodell végül feltette a kérdést: „Milyen standard szerint oké nézegetni egy meztelen tinit, de egy érett nőt nem?” Paulina azt mondja, 15 éves kora óta folyamatosan hasonló fotók készültek róla. „Akkoriban nem lehettem büszke arra, aki vagyok, mert azt sem tudtam, ki vagyok. Azt tettem, amit mások kértek tőlem. Nekik pózoltam. Egy idősebb nőnek csak azt engedik meg, hogy bölcs legyen, humoros és türelmes – de érzéki nem lehet. Szexi sem.”

A sztár szerint máig hatalmas tabu ez, éppen ezért döntött úgy, hogy olyan képeket oszt meg az Instagram-oldalán, ahol nem visel ruhát. „Lehetek 56 éves, mégis éppen annyira nő vagyok, mint három évtizede. Sőt, vitatkoznék ezzel: teljesebbé váltam. Végre egészen belaktam a testemet, komfortosan érzem magam benne, értékelem és ünneplem. Talán nektek posztolok. De magamnak pózolok.” Paulina korábban arról is beszélt a közösségi oldalán, mennyire hálás például Sarah Jessica Parkernek, aki nem rejtegeti az ősz hajszálait.

Ötven felett kitörölhetőek vagyunk?

„Azt érezteti velem SJP, hogy nem vagyok valamiféle szörnyszülött azért, mert öregszem – mert egy olyan divatos, gyönyörű és stílusos valakivel is megtörténik, mint, amilyen ő. És csodálatosan néz ki.” Ennek ellenére a szupermodell semmiképpen sem ítéli el azokat, akik más utat választanak. „Mindössze arról beszélek, hogy az idősödő nőket szinte kitörölték a médiából és nem képviseli senki azokat, akik szeretnék, vagy legalábbis megpróbálják élvezni az idő múlását.”

Külön érdekesség, hogy épp a Szex és New York sztárja az, akit a közelmúltban rengeteg támadás ért az ősz tincsei miatt. „Úgy érzem, mintha az emberek nem akarnák, hogy komfortos legyen számunkra az, ahol most tartunk… Pontosan tudom, hogyan nézek ki. Nincs választásom. Mit kellene tennem? Állítsam meg az öregedést? Tűnjek el?” – üzente a kritikusainak Sarah Jessica Parker.

Forrás: Page Six
Nyitókép: Michael Loccisano/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: