Cuki szokás vagy rizikós trend? Hódít a pebbling, amiről érdemes többet tudni!

Elsőre akár még aranyosnak is tűnhet, és bizony, járhat néhány előnnyel, azért légy résen, mert a pebbling könnyen a felületesség felé sodorhatja a kapcsolatodat.

Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, hogy egy-egy zsúfolt napomba nehézkesen fér bele a szeretteimmel való minőségi kommunikáció. A férjem tudna mesélni a „mit ebédelsz?” és a „foglaltam állatorvost” típusú klasszik kétszavas üzeneteimről, amelyekre ő van, hogy egy bólogató kiskutyát, vicces videót vagy mémet küld vissza. A tesómtól pedig van, hogy napokig csak így kapok életjelet: egy cicás mém, egy reel az Instáról, egy kutyás videó… cukiság a köbön. De mint arról nemrég az internet népe felvilágosított, a „jelenségnek” neve is van: a pebbling kifejezés azt takarja, amikor mémeket, videókat vagy linkeket küldünk az embereknek a közösségi médiában. Többnyire azért, hogy reagáljunk valamire, vagy hogy megmutassuk, gondoluk rájuk. 

Maga a kifejezés a pebble, vagyis kavics szóból ered, amit az antarktiszi szamárpingvinek elképesztően aranyos szokására vezetnek vissza a hozzáértők. Ezek a cuki röpképtelen maradak, hogy köteléket építsenek egy potenciális partnerrel, gondosan összegyűjtött kavicskészletet halmoznak fel választottjuknak. A teljes sikert az jelzi, hogy a felhalmozott kavicsokból fészket építenek, amiben elkezdik közös életüket.

Ha belegondolsz, mi, emberek is hordjuk a magunk kavicsait azoknak, akik számítanak nekünk. Régen képeslapokat küldtünk a családnak, ma hűtőmágneseket és más szuveníreket, virágot, csokit vagy apróságokat ajándékozunk nekik. Vagy küldünk nekik egy cuki cicás videót a Messengeren. De akkor most mi az igazság: cuki vagy felületességbe taszít az ilyesmi? Lássuk, mit mondanak a mentálhigiénés szakemberek ennek a jelenségnek az előnyeiről és buktatóiról.

Miért működhet a pebbling?

„A digitális korban az olyan apró gesztusok, mint egy mém vagy egy videó megosztása, jelentősen erősíthetik az érzelmi kötődést” – mondja Natalie Rosado terapeuta a Yahoo Life-nak, hozzátéve, hogy ezek a törődés jelei. Sőt, egy 2023-as, a First Monday című lapban megjelent tanulmány szerint a mémek megosztása jelentős szerepet játszhat a szoros kapcsolatokban. És most jön a lényeg: a vicces mémek megosztása különösen pozitívan kapcsolódott a vizsgálatban résztvevők kapcsolati elégedettségi szintjéhez.

Jessica Hunt pszichoterapeuta hozzáteszi, hogy a pebbling a közösségi médiában generációs hidat képez. „Bár ez egyértelműen inkább az X-generáció és a fiatalabbak dolga… a boomer generáció egyre inkább részt vesz a pebblingben, ahogy egyre jobban megbarátkoznak a technológiával, és arra használják, hogy kapcsolatban maradjanak a szeretteikkel” – mondja. 

Shainna Ali mentálhigiénés tanácsadó szerint, bár a pebbling különféle formákban valósulhat meg, ami egységes, az az üzenete: gondolok rád. „Kapcsolati szempontból sokan értéket találhatnak ebben. Elmélyítheti a kommunikációt és az érvényesítést” – magyarázza. 

Néhány további ok, miért választhatjuk a pebblinget

Sokak számára a legnagyobb előnye az, hogy nagyon gyors és hatékony. Nem kell felemelni a telefont, attól tartva, hogy megzavarjuk a másik felet, vagy épp fel sem veszi. Egyszerűen csak rányomunk egy kutyás mémre meg egy szivecskére, így nettó két másodperc alatt biztosítottuk róla, hogy szeretjük és gondolunk rá. Másoknak abban segít, hogy a negatívabb érzelmeket kevésbé konfrontatív módon közelítsék meg, és ezáltal kifejezhessék azokat az érzéseket, amelyeket nehéz lehet közvetlenül megfogalmazni. Gondolj egy sértődött, mérges vagy sírós mémre. Ugye, mennyivel kevésbé konfrontatív, mint azt írni a párodnak, hogy „te most csalódást okoztál”?

A pebbling mellett szólhat még, hogy érzelmi hatást válthat ki, ezzel csökkentve a magány vagy a stressz érzését. Natalie Rosado szerint már a tudat, hogy valaki időt szakított arra, hogy megosszon valamit, ami az érdeklődési körödhöz vagy humorérzékedhez igazodik, megerősítő és megnyugtató lehet. És végül, de nem utolsósorban a pebbling túllép a földrajzi határokon és az időzónákon, így a szeretet kimutatásának univerzálisan elérhető módja lehet.

Mikor válik problémává, és mit tegyünk helyette?

Persze, cuki és azonnal jobban érezzük magunkat tőle, ez nem vitás, de ne feledjük, hogy nem helyettesítheti a kapcsolat olyan kulcsfontosságú építőköveit, mint a személyes beszélgetések és a fizikai érintés. Ha állandóan azon kapod magad, hogy egy mémhez nyúlsz, hogy elkerüld ezeket a beszélgetéseket és kapcsolatokat, akkor itt az ideje egy kis valóságellenőrzésének. Bár elfoglaltabb vagy viharosabb időszakokban nagy lehet a kísértés, hogy elkerüld vagy elutasítsd a valós beszélgetéseket, jobb, ha emlékezteted magad, hogy az ilyesmi sosem szül jót. Bár a kavicsokat sokáig rakhatod egymásra, és úgy érezheted, építesz is belőlük valamit (gondolj csak a pingvinekre), ez nem a valóság. Azt – legyen szó baráti vagy szerelmi kapcsolatról – csak a beszéletések (újbóli) beiktatásával tudjátok megteremteni. Ezek előtt és után pedig jöhet annyi cuki videó és mém, amennyi belefér, és ami mindenkinek kényelmes.

Forrás: Yahoo.com
Nyitókép: Westend61 / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: