Péntek 13.: te mennyire vagy babonás?

Szerencsét hoz vagy éppen szerencsétlenséggel sújt? Vannak, akik rettegnek ettől a naptól és olyanok is akadnak, akik ha máskor nem is, de ilyenkor biztos feladnak egy lottót.

Október 13-a van és péntek. De miért szorul össze többek gyomra, mikor ezt meglátják a naptárban? Miért kap gyakran negatív töltetet ez a nap és honnan erednek a hiedelmek? A 13-as szám már a történelem során sem sok jót sejtetett, a néphagyományok pedig ezt tetőzték azzal, hogy például esküvőt nem, de kivégzést gyakran rendeztek pénteken. Aztán valahol ez a két dolog összeért és a 20. században kialakult a “péntek 13” babonája. Eredetére már több valószínű és valószínűtlen magyarázatot is találhatunk, egyes legendák szerint egészen a 12. századig vezethető vissza. Ekkor IV. Lajos francia király tisztjei több száz templomos lovagot tartóztattak le 1307. október 13-án, ami természetesen péntek volt.

A bűnös 13-as szám

Hammurapi törvényei – A mítosz már a kereszténység előtt is létezett, ugyanis a Babilonban i.e. 1792 és 1750 között uralkodó Hammurapi törvényoszlopán sem szerepelt már 13-as pont. Hogy ez szimpla elírás és véletlen volt, vagy éppen tudatos és szándékos, az a mai napig vitákat generál.

Az utolsó vacsora – Ez a babona már a skandináv mitológiára is visszavezethető, hiszen az ő mondavilágukban úgy tartották, hogy ha tizenhárman ülnek egy asztalnál, az balszerencsét hoz, ekkor Loki jelent meg hívatlanul egy-egy nagyszabású rendezvényen. Pont ennyien ültek az utolsó vacsorán is, amikor Jézus tizenkét apostola társaságában fogyasztotta el azt. Nem meglepő, hogy a hiedelem szerint pont Júdás volt, aki tizenharmadikként foglalt helyet az asztalnál. Mindemellett a megváltót épp egy pénteki napon feszítették keresztre.

A Halál – A tarot-ban a XIII. a Halál lapja. Ez az elengedést, a búcsút és a véget jelenti. Jelentésével kapcsolatban azonban meg kell jegyeznünk, hogy bár ijesztőnek tűnik, nem feltétlen negatív hangvételű lap ez, hiszen az elmúlással együtt egy új kezdetet is ígér.

Fotó: Getty Images

Babonák a világ körül

A legtöbb 13-assal kapcsolatos babona az angolszász kultúrából ered, melyekből a legtöbb az Egyesült Államokban maradt fent. Amerikában például nincs tizenharmadik emelet a felhőkarcolókban, tizenhármas ajtó a hotelekben, de a repülőn is hiába keresnénk ezzel a számmal ellátott ülést. A péntek 13 egyes becslések szerint több száz millió dolláros bevételkiesést okoz a tengerentúlon. Ezekre a hiedelmekre számos film is épít, elég csak a kultikussá vált Péntek 13 című horrorfranchise-ra gondolnunk. Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy van egyébként alapja az ijedtségnek, hiszen statisztikák bizonyítják, hogy ekkor valóban sokkal több a káresemény, mint egy átlag napon. Kopogjuk is le gyorsan!

Ahogy számos más kultúrába begyűrűzött tehát a péntek 13. babonája, itthon is furcsán nézünk erre a dátumra. Pedig elég csak néhány szabályt betartanod, hogy elkerüljön a szerencsétlenség: ne sétálj létra alatt, ne törj el egyetlen tükröt se, ne borítsd ki a sót, ne nyiss ki esernyőt a lakásban, ne vegyél fel egy érmét sem, ami fejjel lefelé van és jó messzire kerüld el a fekete macskákat!

 

Niytókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

 

 

Legnépszerűbb cikkek: