Pénzszórás, csámcsogás, semmitmondó kontentek – Youtube videók, amiktől a falra mászom

Ha betilthatnék néhány műfajt...

Idegesítőek, ráadásul sokszor még negatív üzenetet is közvetítenek. Ha nem szeretnél órákat elpocsékolni az életedből, akkor ezeket a semmitmondó Youtube tartalmakat messzire kerüld el!

Történt egyszer, hogy a betegség ledöntött a lábamról és egész héten az ágyat nyomtam. Unalmamban a Youtube-on ütöttem el az időt és sajnos olyan zugait is felfedeztem a videómegosztó platformnak, amikre semmi szükségem nem volt. Pénzszórás, csámcsogás, semmitmondó kontentek – köszönöm internet, de én ezekből a videókból inkább nem kérnék!

Haul

Szereted az olyan videókat, amelyekben a tinik kedvenc videósai legújabb szerzeményeikkel kérkednek egy kamera előtt? Akkor a haul, azaz a zsákmányvideó lesz a te műfajod. Mivel a haul-videók az utóbbi időben elöntötték a videómegosztó platformot, ezért az élelmes vloggereknek találékonynak kell lenniük, hogy az új nézőket magukhoz édesgessék. Ezért a klasszikus mit vettem videók mellett megjelent a try on haul, amiben az influenszerek fel is próbálják az új ruhákat. A műfaj legnézettebb videója (35 millió megtekintés) a 19 éves Daisy Keech nevéhez köthető, aki csatornáján falatnyi fehérneműkben illeg-billeg a kamera előtt.

Szintén hatalmas népszerűségnek örvendenek a luxus haulok, amikor a fiatalok a legdrágább designer üzletekben percek alatt több millió forintot költenek el. A youtuberek arra biztatják nézőiket, hogy vásároljanak új ruhákat. Ezzel általában a fast fashion vállalatokat támogatják és egy újabb lapáttal rátesznek a 21. század egyik legnagyobb problémájára, a túlfogyasztásra.

Mukbang

Most kapaszkodj meg! Vannak olyan emberek, akik abból élnek, hogy hatalmas adag ételeket fogyasztanak el és a habzsolásról készült videóikat feltöltik a netre. A mukbang egy ártatlan videóötletként indult Dél-Koreában, ahol fontos tradíciónak számít a közös családi étkezés. Mivel erre egyre ritkábban volt lehetősége az embereknek, ezért ezt virtuális keretek között oldották meg. A növekvő népszerűségnek köszönhetően a műfaj a tengerentúlra is eljutott és elszabadult a mukbang-pokol.

Elég csak beírni a Youtube keresőmezőjébe a szót és máris több millió videó közül válogathatunk. Miután megtaláltuk kedvencünket akár egy órán keresztül is nézhetjük, ahogy a drága youtuberünk csámcsogások közepette, indokolatlan mennyiségű, az egész családnak elegendő ételadagot fogyaszt el. Ezzel nemcsak az egészségének árt, rengeteg ételt pazarol el. Hiszen ha a lábosnyi tészta vagy a két doboz pizza nem fogy el, a maradék hol máshol, a kukában landol.

Slimekészítésről szóló videók

https://www.youtube.com/watch?v=Rw5Qnlwqm4g&t=669s

Csillogós, világítós, színváltós, szivárványos, ehető vagy klasszikus – slimekészítés terén nincs határ. A DIY műfajon belül a slime-os videók itthon és külföldön is az élre törtek és elöntötték a Youtube-ot. Így bárki végignézheti, ahogyan az izgalom a tetőfokára hág, amikor kislányok, kisfiúk (vagy felnőttek) egy ragacsos masszát állítanak össze vegyészeket meghazudtoló pontossággal. Egyszerűen sosem fogom megérteni, miért kellene erre 15-20 percet áldoznom az életemből.

24 órás kihívások

Ha a kedvenc youtubered kifogy az ötletekből, akkor még mindig előhúzhat egy kihívás videót a tarsolyából. A 24 óra jelző magáért beszél – kontent kreátorunk bármilyen feladatba belevetheti magát, aminek szabályait egy teljes napon keresztül be kell tartania. A videósok fantáziája pedig nem ismer határokat – 24 óráig terhes nőként élni az életet, mások döntése alapján alakítani a napot vagy totál illegálisan beszökni különböző áruházakba és középületekbe a nézettség érdekében.

A trendre Alfie Deyes, híres brit vlogger is felkapta a fejét, arra viszont nem számított, hogy videójával a közutálat tárgyává válik. A 25 éves youtuber egy napon keresztül próbált 1 fontból megélni. Mindezt saját villájában, ahol kiakadt azon, hogy nem használhatja a jéggépet, ráadásul csapvizet kellett innia. Majd autóba ült, a konditerem felé vette az irányt és hazafelé még egy bevásárlást is megejtett, ám ő szentül állította nem lépte túl a napi limitjét. Megítélését csak tovább rontották a humorosnak szánt, ám elég nagyképűre és sértőre sikeredett poénjai.

Reakcióvideók

https://www.youtube.com/watch?v=HvBg13nhFyI

Az FBE csatorna korábban már bebizonyította, hogy ez a műfaj érdekes is lehet. REACT névre keresztelt sorozatukban a különböző generációkat képviselő hétköznapi emberek szólalnak meg és mondják el véleményüket egy-egy adott témáról. A jól átgondolt témaválasztás és az igényes produkció meg is hozta nekik a sikert, amitől sok amatőr kedvet kapott az ilyen típusú videók készítéséhez. Ezek azonban nem garantálják az igényes szórakozást. Képzeld el, ahogy random emberek a szobájukban ülve próbálnak okosságokat mondani egy videóról a nézőknek. A profi reakciók gyakran kimerülnek egy jaj, de cuki mondatban vagy dúdolászásban, ráadásul az eredeti hang és a készítő kommentje gyakran egyszerre szólal meg, ami még a fülünket is bántja. Ezért ha akarnám, sem tudnám élvezni a remekműveket.

Nyitókép: Youtube

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: