Percy Jackson és a többiek: ezeket a mitológiai témájú sorozatokat ajánljuk

A természetfeletti, az istenek és a mitológia évezredek óta foglalkoztatja az embereket, így nem is meglepő, hogy a film- és sorozatkészítők napjainkban is gyakran visszanyúlnak ezekhez a történetekhez.

A Percy Jackson legújabb feldolgozása óriási sikert aratott a Disney+-on, a Prime-on futó Amerikai istenek is érdekes lehet azoknak, akik érdeklődnek a téma iránt, ahogy a Netflix is bőven szolgáltatott már néznivalót a mitolgóai szerelmeseinek. Sorozatajánlónk következik!

Percy Jackson és az olimposziak

Rick Riordan Percy Jackson könyvsorozata húsz év alatt vált igazi kultukus fantasy művé, így nem is volt meglepő, mikor annak alapján elkészültek a Villámtolvaj – Percy Jackson és az olimposziak (2010), illetve a Percy Jackson: Szörnyek tengere (2013) című filmek. A mozik ugyan több folytatást nem kaptak, de a Disney+ meglátta, hogy Poszeidon tiltott gyermekéről szóló történetben még bőven van potenciál. A streaming 2023. utolsó heteiben tűzte műsorára a könyveket feldolgozó szériáját és a nyolcrészes sorozat sokakat a képerenyő elé szegezett szerdánként. A görög mitológiából táplálkozó sztori látványvilágában és szereposztásában is páratlanra sikerült, így nem is lepett meg senkit, hogy a záró epizód után pár nappal már be is jelentették a folytatást. Azonban addig sem kell mitológia történetek nélkül tölteni a napjainkat, amíg kedvenc félistenünk újabb kalandjaira várunk.

Ragnarök

Ugyan az északi mitológiáról legtöbbünknek a Marvel univerzuma jut eszébe, azonban a témához később a Netflix is visszanyúlt. A streamingóriás 2020-ban tette elérhetővé kínálatában a Ragnarok című szériáját. Az történetet ők viszont egy teljesen új megközelítésben tárták fel előttünk, a mondavilágot átültették napjainkba és a Földet jelölték ki Asgardnak. Egészen pontosan egy Edda nevű városkát, ahol Odin például Wotan álnéven tengeti mindennapjait. A főszereplő egy testvérpár, akik a sztori előrehaladtával öntudatra ébrednek és természetesen kiderül, hogy egyikükben Thor, míg másikukban Loki reinkarnálódott. Aztán szépen meg is kezdődik a harc, feltűnnek az óriások, a kezdetekben mit sem sejtő fiú megkapja a Mjölnirt, a világkígyó is felcseperedik, na és persze a Ragnarök napja is egyre csak közeledik. De mit tehet mindez ellen egy, az isteni képességeire nemrég ráébredt középiskolás fiú? Nos, az a Netflix három évadon átívelő történetéből derül ki.

Amerikai istenek

A Hugo-, Nebula-, Locus- és Bram Stoker-díjas Neil Gaiman imádja a mitológiát, mi pedig imádjuk, ahogy feldolgozza ezeket a sokszor megfoghatatlannak tűnő történeteket. Az író 2001-ben adta ki az Amerikai istenek című regényét, mely maradjunk annyiban, hogy nem véletlenül lett sokak kedvence. A sztoriban lévő potenciál pedig természetesen a sorozatkészítőknek is feltűnt, így Gaiman története 2017-ben a képernyőn is megelevenedett. A széria pedig nem is sikerült rosszul, hiszen a The New York Times, a Variety és az Entertaiment Weekly is elismerően nyilatkoztak Árnyék történetéről. Igazából itt tényleg mindenki feltűnik, aki számít, így például a görög mitológia termékenységi istennője, Deméter, az egyiptomiaktól Anubis, a halál, Hórusz, az égbolt és a harc istene, megjelenik Jézus, a megváltó, de a skandinávok által tisztelt, Odin, a bajkeverő, Loki és számtalan új istenség is. Azonban ezúttal minden baj okozója nem a csínytevő Loki, hanem a  háború, győzelem, az akasztófák, a téboly, az uralkodás, a halál, a bölcsesség, a költészet, a szónoklat, varázslat és a rúnák istene, a Szerda bőrébe bújt Odin lesz.

Atlantis

A 2013-ban megjelent Atlantis-t a Percy Jacksonhoz hasonlóan a nagyban görög mitológia ihlette. A BBC sorozata az édesapját kereső Jason útját követi nyomon, aki természetesen az elveszett birodalom partjaira sodródik. A két évadot megélt szériában a modernkor megközelítésével ismerjük meg az ókori görögök, valamint rómaiak történeteit. Feltűnik az Orákulum, a Minotaurusz, Ariadne, Medusa és még Icarus is. Na, de persze idővel a küldetés nagyobb méreteket ölt, Jason segítségére Pythagoras és a kissé meghízott Herkules lesznek a kalandok során.

Zeusz vére

Listánkat egy animációs sorozattal zárjuk, pontosabban a Netflix-en 2020-ban megjelent Zeusz vérével. Nyilván már a cím is elárulja, de igen, ismét a görög mitológia adja a történet keretét. Főhősünk ezúttal Hérón, aki egyik napról a másikra szembesül isteni származásával és onnantól kezdve meg is indul kalandozása a hellének világában, hogy Zeusz fiaként megmentse a világot. Persze könnyű dolga nem lesz, azonban épp ennek köszönhetően ismerhetünk meg olyan alakokat is, akiket más mitológiai témájú alkotásokban gyakran mellőznek. A Netflix egyébként már korábban berendelte a második és harmadik évadokat is, így a májusi folytatás előtt még bőven van időnk kipipálni az eddig megjelent nyolc epizódot.

Nyitókép: Giuliano Benzin/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: