A legnagyobb móka és kaland gyerekestől útra kelni. Bárhova is mentek és bármilyen rövid időre, egy dolog biztos: kaja nélkül egy lépést se tegyetek. Íme, 5 egyszerű recept a piknikkosár megtöltéséhez.
Kirándulni, piknikezni készültök? Akkor az a legjobb, ha előre felkészülsz! A gyerekek ugyanis nemcsak akkor szeretnének enni, ha éhesek, hanem akkor is, ha azt látják, hogy a környezetükben más is eszik. Ha biztosra akarsz menni, akkor felkészülten mész, így nem eshetsz abba a hibába, hogy, azt kell megvenned, ami a környéken kapható. Bármilyen zöldség és gyümölcs, felkockázva mindig jó ötlet, de ha több időt is a természetben töltenétek, akkor érdemes tartalmasabb fogásokkal is készülni. Fontos, hogy ez olyan legyen, ami hidegen és melegen is finom, és az sem árt, ha nem folyik, nem csöpög. Az alábbi 5 verzióból biztosan találsz a gyermek kedvére valót.
Kolbásztekercs
Hozzávalók:
- 375 g leveles tészta
- 2 nagyobb burgonya felkockázva
- 225 gr kolbász
- 1 felvert tojás
- Petrezselyem
Elkészítés:
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát nagyjából 32 x 20 cm-es téglalappá. Vágjuk félbe, hogy legyen 2 hosszú téglalapunk, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hűtsük egy kicsit a hűtőben. A felkockázott burgonyát tegyük egy lábasba, sós vízbe, és forraljuk fel. Főzzük puhára, majd lecsepegtetve hagyjuk kihűlni. Szeleteljük fel a kolbászt, tegyük egy tálba, keverjük össze alaposan a petrezselyemmel és a burgonyával. Ha van robotgépünk, akkor abba tegyük. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, légkeverésnél 180-ra, és vegyük ki a tésztát a hűtőből. A burgonyás, kolbászos töltelékből formázzunk két hosszú kolbászt, és tegyük őket a tészta közepére. A tészta széleit kenjük meg a felvert tojással, majd illesszük össze úgy, hogy a tölteléket befedje. Villával megnyomkodva lezárjuk. Vágjuk fel őket 4-5 cm hosszú darabokra, és tegyük a tepsibe. Kenjük meg tojással, és süssük 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz. hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt dobozba tesszük.
Vaníliás cupcake
Hozzávalók:
- 110 g lágy vaj
- 110 g porcukor
- 110 g liszt
- 2 tojás
- 1 tk vanília kivonat
- 1-2 ek tej
A cukormázhoz: - 125 g vaj
- 185 g porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsünk elő egy 12 lyukas lapos cupcake formát. A vajat és a cukrot felverjük, addig, amíg könnyű és habos nem lesz. Majd felverjük a tojást és a vaníliát, és apránként hozzáadjuk a vajas keverékhez. A lisztet egy kis tejjel a masszába forgatjuk – a keveréknek könnyen le kell esnie egy kanálról. Osszuk el a keveréket a 12 lyuk között, mindegyiket félig töltsük meg. tegyük a sütőbe, és negyed óráig süssük, amíg kemény és aranybarna nem lesz. Hűtsük őket 5 percig a tepsiben, majd óvatosan emeljük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A cukormáz elkészítéséhez a vajat nagyon puhára verjük. A porcukrot apránként habosítsuk bele, majd adjunk hozzá egy cseppnyi tejet, hogy puha, könnyen használható cukormázat kapjunk. Tegyük egy kinyomó formába, töltsük meg vele a tésztákat és a tetejét is díszíthetjük.
Csirkés szendvics
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- zöldsaláta mix
- 2-3 paradicsom
- mézes mustár
- tortilla lapok
- reszelt cheddar sajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tortillákat csomagoljuk fóliába és negyed órára tegyük be a sütőbe, hogy jól átmelegedjenek. Közben a csirkemelleket ízlés szerinti fűszerezéssel, vékony szeletekre vágva süssük ki serpenyőben. A meleg tortillákat kenjünk meg mézes mustárral, tegyünk rá zöldsalátát, paradicsomszeleteket, csirkemellet, és egy kis reszelt sajtot. Tekerjük őket fel, és vágjuk két- három kisebb falatra. Ezeket egyesével csomagoljuk be fóliával, és kicsit nyomjuk össze, hogy jól összetapadjanak. Hidegen és melegen is nagyon finom.
Csokis muffin
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 150 g csokoládé chips, vagy csokireszelék
- 100 g porcukor
- 2 tojás enyhén felverve
- 150 ml natúr joghurt
- 100g sótlan vaj
- 1 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy muffin formát béleljünk ki papírral. A lisztet és a szódabikarbónát szitáljuk egy nagy tálba, majd keverjük hozzá a csokireszeléket és a cukrot. Adjuk hozzá a felvert tojást, a joghurtot és a vajat, és alaposan keverjük össze. Nem baj, ha kicsit csomós a keverék, fontosabb, hogy ne keverjük túl, mert akkor kemény lesz a muffin.
Töltsük meg a papírtálcákat és süssük 20-25 percig, amíg megkelnek, és arany barnák lesznek. Majd tegyük a rácsra hűlni, és ezután tegyük dobozba. Légmentesen záródó dobozban három napig is eláll.
Baconos pogácsa
Hozzávalók:
- 100 g vaj
- 275 g liszt
- 150 ml tej
- 50 ml olívaolaj
- kockázott bacon
- ½ tk sütőpor
- 1 tojás
- kevés metélőhagyma
- 150 g reszelt cheddar sajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, légkeverésnél 180-ra. Egy 12 lyukú muffin formát vajazzunk ki. A bacon kockát egy serpenyőben pirítsuk meg, és tegyük félre hűlni. Egy tálban keverjük össze a sütőport a sóval, adjuk hozzá a vajat és addig keverjük, amíg a zsemlemorzsához hasonló állagú nem lesz. Egy kis tálban dolgozzuk össze a tejet, az olajat és a tojást, majd öntsük a száraz keverékbe és óvatosan addig keverjük, amíg megnedvesedik. Adjuk hozzá a bacont, a metélőhagymát és a sajtot, majd kanalazzuk a masszát a muffin formába. Tegyük be a sütőbe, és 20 percig süssük.
Forrás: bbcgoodfood.com
Nyitókép: skynesher/GettyImages