A szabadtéri étkezés rövid története és egy nélkülözhetetlen útmutató a tökéletes piknikhez

A történelmi, fényűző lakomáktól hosszú idő vezetett a modern piknikhez. A szabadtéri, közösségi étkezések gazdag múltjából azonban sok mindent megörökölt a mai kor. Vár rád a tökéletes XXI. századi piknik!

Június 18-án tartják világszerte a nemzetközi piknik napot, ami azt jelenti, hogy ezen a nyári napon kezdetét veszi a szabadtéri összejövetelek, étkezések, és a szórakozás időszaka. A piknik megtervezése azonban sokkal többet jelent annál, mint a készre főzött ételeket magunkkal vinni a közeli parkba. Egy tökéletes pikniknek számos tényezője van, beleértve az időjárást, a tálalást, az ételek összeállítását, és az öltözéket is. Az elmúlt évtizedek alatt látványosabbak és kifinomultabbak lettek a szabadtéri étkezések, ami többek között annak köszönhető, hogy a főzés, és a tálalás területén is elkezdett kibontakozni az emberek kreativitása.

A piknik gazdag múltja

Az általunk jól ismert piknik elődje nem más volt, mint azok a szabadtéri lakomák, amik a nemesek hagyományai és kiváltságai közé tartoztak. Középkori vadászünnepek, reneszánsz lakomák, viktoriánus kerti partik. Ha azt hinnénk, hogy a réten, erdőben elköltött étel hagyománya csupán európai szokás, akkor nagyot tévednénk. Hasonló szabadtéri, nagyszabású étkezésekről maradtak feljegyzések Perzsiában, Kínában és más keleti birodalmakban is.

Angliában az első piknikek a vadászatokhoz köthető nagy ünnepségek voltak, ahol péksüteményeket, sonkákat, és sült húsokat szolgáltak fel.

A viktoriánus korszak volt a szabadtéri étkezések történetében a legkifinomultabb időszak, természetesen mindig a háztartás vagyonához igazítva a pikniket. A 19. század híres festői, Monet, Renoir, Cezanne nagy krónikásai voltak a piknikeknek és a szabadtéri szórakozásnak. De Charles Dickenst és Jane Austent is megihlették a szabadban zajló, közös étkezések, és írásaikban bonyolult fogalmakat teremtettek az élvezetek leírására. 

Honnan származik a piknik elnevezés?

Egyes források szerint a piknik szó a francia ’pique nique’ kifejezésből ered. Az ikerszószerű nyelvi képződmény első tagját a ’szúr, csíp, csipeget’ jelentéssel ruházták fel, míg a második tagjához a ’semmi, semmiség’ kifejezéseket társítják. A piknik szó eredetileg egy olyan beltéri étkezésre utalt, ahova mindenki hozott magával ennivalót, és azt közösen elfogyasztották. Az 1860-as évekre azonban némi változás volt észlelhető, és a beltéri, közös étkezéseket már a szabadban rendezték meg. A piknik kapcsán két másik fogalom – rögtönzött és informális – is erősen keveredett, és a két minőség fúziója ma is tetten érhető a modern, szabadtéri étkezések során.

8 hasznos tipp a tökéletes piknikhez

1. A célnak megfelelő edények

Vigyél magaddal zománcozott tányérokat, mert könnyűek, nem törnek és nem fognak elázni vagy összerogyni úgy, mint a papír tányérok. Sokkal jobban mutatnak a pikniken, mint a műanyag, ráadásul környezetkímélőbbek is.

2. Piknik=móka

Gondoskodj a szórakozásról, így biztos lehetsz abban, hogy senki nem fog unatkozni. Vigyél magaddal társasjátékot, könyvet, vagy bármi olyan felszerelést, amit könnyű becsomagolni, és kis helyen is elfér.

3. Ne csak finom legyen az étel!

Ügyelj arra, hogy az ételek könnyen fogyaszthatóak legyenek. A sült csirkecomb például jó választás, mert a csontjánál fogva, kézzel megehetjük azt. De a nyársa tűzött gyümölcsök, vagy a kukorica is piknikbarát. Amennyire csak lehetséges, minimalizáld az evőeszközök mennyiségét.

4. Tárolj okosan!

A bogarak és más apró élőlények nagyon szeretik az ételeket, ezért gondoskodj arról, hogy ne rontsák el a piknik hangulatát. Tálald az ételek jól zárható edényekből, vagy használj ételtakaró hálót.

5. Zöldség minden mennyiségben

Ne spórolj a zöldségekkel! Készíts kukorica- és krumplisalátát, apríts roppanós zöldségeket, és ne feledkezz meg a gyümölcssalátáról sem. A saláták alapanyagai változatosak, színesek és könnyűek, nem hiányozhatnak egyetlen piknikről sem. Egyetlen fontos szabály van: az öntetet mindig külön csomagold, és csak tálalás előtt keverd össze a salátával.

6. Ne vidd túlzásba

Ha megtaláltad a tökéletes helyszínt, akkor már csak egy takaróra és egy zseblámpára lesz szükség az ételek mellett. A székek és az asztalok, a függőágyak jól mutatnak a fotókon, de az igazság az, hogy a hosszas pakolás elronthatja még a legjobb hangulatú pikniket is. A lényeg: egyszerűsíts!

7. Találd meg a hűtőtáskád

A hűtőtáska nemcsak a szállítás, de a piknik ideje alatt is jó szolgálatot tesz: hidegen és frissen tartja az ételeket és az italokat. Ezért ne spórolj egy jó minőségű darab beszerzésével, inkább gondolj rá úgy, mint egy jól kifizetődő, hosszú távú befektetésre.

8. Makulátlan rend

Vigyél magaddal sokkal több kéztörlőt és szemetes zsákot, mint amennyit elsőre becsomagolnál. Könnyedén szállíthatók, és bármikor előveheted, amikor csak szükséged van rájuk.

Nyitókép: Jojo Yuen (sharemyfoodd)/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: