Kecses, szexi, de mégis kőkemény! Hallottál már a piloxingról?

Ez az, amitől napokig zsibbadni fog a karod

Felkaptam a fejem, mikor megláttam a piloxing kifejezést. Fogalmam sem volt, mire számítsak... Végül kipróbáltam és okozott meglepetéseket bőven!

Régóta pilatesezem, és amikor egyszer lehetőségem volt, kipróbáltam a muay thait is. Utóbbi a thai boksz megfelelője, és egyáltalán nem éreztem magaménak, de megfogott a feszes karmozdulatok és figurák kombinációja. Ezért kaptam fel a fejem, mikor az aerobikteremben, ahova járok, az őszi órarendbe bekerült a piloxing.

A micsoda?

– kérdeztem magamtól, majd rákerestem online.

Mi az a piloxing?
A módszert Viveca Jensen tánc- és fitneszedző dolgozta ki. Két népszerű irányzat, a boksz és a pilates ötvözete egy kis tánccal fűszerezve. Ehhez  a mozgásformához szükséged lesz egy súlyozott kesztyűre, hogy a feszes ütések még hatásosabbak legyenek. Az órák során a magas és alacsony intenzitású blokkok váltják egymást, így a kardio és az erősítés szerelmeseinek is kedvez a sport.

A kick-box órákkal is sokat szemeztem már, de túl nehéznek éreztem. A karom miatt. Mert a testemnek ezt a részét kedvelem a legkevésbé, sőt, ez a leggyengébb szerintem. Amikor kardión fél-fél kilós súlyzókkal nyomjuk a kargyakorlatokat, alig várom, hogy végre letehessem – és van, hogy feladom félúton. A fekvőtámaszokat inkább hagyjuk is. A húzódzkodásból kábé egy negyedet tudok megcsinálni, a kötélmászás pedig egy lehetetlen, szörnyű próbatétel volt nekem a gimnáziumban.

Kecses bokszbajnok

A piloxingban az az egyedi, hogy két egészen különböző mozgásformát ötvöz: a lágy mozdulatairól ismert pilatest és az erős, feszes mozzanatokat felvonultató bokszot. Mindez megfűszerezve a tánccal, amely jókedvet csempész az edzésbe. Sprint és lassabb blokkok váltakoznak, így, aki próbálta már az intervall edzéseket, az is azonosulni tud ezzel az irányzattal.

A pilates egyik kötelező eleme, a plank

A mozgásforma 3 eleme ismerős volt számomra. Több éve rendszeresen pilatesezek, körülbelül 15 éves táncos múltam van, intervall órán is jártam már – sőt tabatáztam is, ami nem semmi élmény volt. Tehát csak a boksz volt számomra – és a puhány karjaimnak – kissé ismeretlen.

Egyáltalán nem vagyok agresszív – maximum passzív agresszióban fortyogok, ha bármi bajom van. Tettlegesen sem léptem fel még senki ellen. De ugye a boksz nem is erről szól, csak hát mégis kell valami drive, ami lendületet ad. Ezekkel az elképzelésekkel nagyon meglepődtem, amikor megcsináltuk az első kecses, nőies elemet.

Ja tényleg, a pilates!

Annyira készültem a boxra, hogy ez ki is ment a fejemből. Nem is véletlen a piloxing szlogenje: kecses, szexi, kőkemény.

WooHoo-tipp:
Mindenképp menj el egy órára, hiszen ez a sport nem otthoni edzésre specializálódott. Elég új keletű, így tényleg érdemes egy szakavatott oktatótól ellesni a fogásokat, megismerni a pozíciókat, az alapszabályokat, hogy helyesen végezd a gyakorlatokat. Így nem csak hatékonyabban edzel, de mérsékled a sérüléseket is.

Karizom leamortizálva

Mit mondjak, tényleg nem az én erőtlen karjaimnak találták ki ezt a piloxing dolgot. Még úgy is ezt mondom, hogy az új bevezetés miatt még nem érkeztek meg a súlyozott kesztyűk. Tehát minden extra teher nélkül készültek ki a karjaim. Sőt, a törzsizmom is megérezte az egy órát, hiszen a pilateses elemek oda koncentrálódnak, plusz a hasizom folyamatosan feszes a rúgó- és ütőgyakorlatok alatt.

A kar- és a törzsizom edződik a leginkább

Persze feszesít, és minden erőddel kell ütni és rúgni, viszont nem ajánlják izomépítésre, hiszen ahhoz ennél több kell. Ennek ellenére alakformálásra, fogyásra tökéletes, sőt az egészség-megőrzés szempontjából is remek. Ezeken felül számos előnyét tapasztalhatod:

  • növeli az állóképességet
  • javítja a rugalmasságot, mozgékonyságot, a reflexeket, a koordinációt
  • jó hatással van a szív- és érrendszerre
  • a táncos elemek jó hangulatot teremtenek, így elősegítik a stresszoldást
  • mentálisan is edz

Egy kis koreográfiát is betanultunk a kardió rész alatt, és ezzel engem megnyert magának ez az edzésforma. Annak ellenére, vagy pont azzal együtt, hogy másnap azért eléggé fájlaltam a karjaimat. De persze küzdeni kell, ha eredményeket akarsz, így némi büszkeség is volt bennem, hogy első nekifutásra egész jól teljesítettem az első órát.

A táncos elemek oldják a stresszt, javítják a koordinációt

Lesz folytatás? Hát persze!

Több barátnőmet is biztattam, hogy jöjjenek el velem legközelebb, vagy vágjunk bele együtt egy hasonló karerősítő órába. Jöhet a kick-box aerobik, a kettlebell, a TRX – de csak módjával! A dance elemek pedig külön tetszettek.

Neked ajánlom ezt a mozgásformát, ha szeretnéd formálni az alakodat, javítanád a koordinációdat és az állóképességedet, valamint, ha nem jössz zavarba egy kis táncolástól. Több páros gyakorlat is van az óra során, így inkább egy barátnőddel menj, vele komfortosabb lesz egymás irányába ütögetni.

Hol tudod kipróbálni?
Egyre több fővárosi és vidéki terem veszi fel órarendjébe ezt a mozgásformát. Sőt, lehet, hogy már a meglevő havi bérletedbe is beletartozik, csak épp elkerülte a figyelmedet. A legtöbb nagy fitneszrendezvény menetrendjébe is bekerült már idén őszre a piloxing, így a tavaszi szezonban már számíthatsz is rá. Ezeken az eseményeken ugyan csak körülbelül félórás kipróbálási lehetőség van, de ez arra tökéletes, hogy ízelítőt kapj belőle.
Az óra ára nem tér el más aerobikedzések díjától, a legtöbb helyen ugyanúgy a kardiószekcióba sorolják. Jellemzően csoportos edzés, egyéni időpontot csak kevés terem vesz fel kínálatába. Egy alkalom 50-60 percet foglal magába, 1300-2000 Ft körül mozog az ára. Használd ki, ha diák vagy, illetve, ha rendelkezel valamilyen kedvezménykártyával (pl.: All you can move kártya).

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: