Két férfi rózsaszín „menzesz kesztyűket” dobott piacra, de nem arattak vele osztatlan sikert

A termékleírás szerint a Pinky Gloves kesztyűvel „biztonságosan” cserélhető a tampon és a betét, illetve ezután „diszkréten becsomagolható, hogy ne zavarja meg mások nyugalmát”.

Előfordult már veled, hogy éjszaka álmatlanul forgolódtál az ágyban, és azon gondolkodtál, hogyan lehetne egy kis bevételt szerezni a menstruációból? A nevetséges és haszontalan női egészségügyi termékek számából ítélve erre a kérdésre sokan igennel felelnének. A hetekben újabb termékkel bővült a repertoár, hiszen két vállalkozó szellemű férfi piacra dobta a Pinky Glovest. Vagyis azt az egyszer használatos rózsaszín kesztyűt, amelyet a tampon eltávolításakor viselhetsz, hogy véletlenül se kerüljön vér a kezedre. Ráadásul a rózsaszín kiegészítő arra is alkalmas, hogy az elhasznált egészségügyi terméket belecsomagoljuk, és diszkréten szabaduljunk meg tőle. A termék nemcsak a közröhej tárgya lett, hanem hatalmas felháborodást keltett a közösségi média platformokon. Ezért néhány hét után a két alapító, illetve a befektető (mindhárman férfiak) bejelentette, beszüntetik a forgalmazását.

Fotó: @TabethaWatching/Twitter

A kemény kritikák többek között annak szóltak, hogy a 48 darabos kesztyűcsomag 11.96 euróba kerül, és ahelyett, hogy a vállalkozók ebből próbálnának meggazdagodni, inkább a menstruációs szegénységre kellene megoldást találniuk. „Mit akarnak azok az emberek, akik menstruálnak? Ingyenes és elérhető egészségügyi termékeket. És mit kapnak? Rózsaszín kesztyűket azért, hogy a férfiaknak ne kelljen semmi pirosat látniuk a fürdőszobában” – írta egy Twitter felhasználó. Ugyanis a Pinky Gloves-szal nem az volt a legnagyobb baj, hogy egy teljesen haszontalan terméket próbáltak hatalmas innovációként beállítani. Ezen maximum nevetünk egy jót. Viszont azon már kevésbé, hogy a Pinky Gloves stigmatizálja a menstruációt

Mintha eddig nem okozott volna elég kellemetlen szituációt a nőknek, hogy úgy érzik, titkolózniuk kell a havi vérzés miatt. Beszélhetünk a női egyenjogúságról, illetve arról, milyen civilizált társadalomban élünk, ha közben még mindig virágnyelven írjuk körül azt a természetes folyamatot, ami minden nő életében jelen van. Ha belegondolok, hányszor hazudtam azért, hogy ne kelljen kimondanom, „most itthon maradnék, mert menstruálok”. Hányszor akartam elsüllyedni szégyenemben, mert a tiszta tampon kiesett a táskámból vagy a kezemből. És hányszor kellett úgy belecsúsztatnom a zsebembe, hogy senki se vegye észre. Azt hiszem sokak nevében kijelenthetem, nem rózsaszín kesztyűre van szükségünk, amely tovább erősíti bennünk azt a gondolatot, hogy szégyellnünk kell a havi ciklust. Inkább olyan kampányokra, amelyek azt üzenik, ne kezeljük tabuként a menzeszt.

Nyitókép: LightFieldStudios/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: