Piros zászló az első randin: ne hagyd figyelmen kívül, ha a férfi így viselkedik

Bármennyire is vártad a találkozást, légy éber: ha ezt tapasztalod az első randin, az bizony elég erős figyelmeztető jel. De vajon miért viselkedik így a férfi? És te mit tehetsz?

Az évek meg a rutin azt mondatja velem, hogy számos olyan jel van, amely bizony piros zászló az első randin. Olyan red flagek, mint például, ha a férfi nem akar fizetni, másokat pocskondiáz vagy az exét szidja szikrákat szóró szemekkel. Ilyenkor mindannyian tudjuk, mi a legjobb lépés: venni a kabátunkat és elköszönni. Érkeznek viszont olyan enyhébb jelzések is a másik fél részéről, amelyeket nem érzékelnek feltétlen vörös zászlóként a szenzoraink, mégis érdemes rájuk odafigyelni, mert baljós dolgot sejttetnek. Nem feltétlenül, de azért megvan rá az esély. Ilyen a kutatók szerint például az is, ha a pasi nagyot mond és túlságosan kiszínezi a valóságot, amibe persze, beleszédül a női szív.

Mit mond a tudomány?

Ráadásul nem is ritka jelenségről van szó: egy felmérés eredménye rámutatott, hogy

az emberek 43 százaléka hazudik az első randin.

Ez a tudomány állása szerint főleg félelemből ered. Félünk, hogy a randipartnerünk nem tart minket elég érdekesnek, elég ügyesnek, kalandvágyónak, tapasztaltnak, stb., így nem akar majd második randit. Ez pedig csalódás és kudarc lenne, amire semmi szükségünk.

Hogy utána hogyan magyarázza ki magát, aki kisebb vagy nagyobb hantázásra építi az ismerkedést, az már egy másik kérdés. Mindenesetre a pszichoterapeuták szerint az éberségünk ne lankadjon az első néhány találkozás alkalmával. És ha úgy érezzük, minden túl szép, hogy igaz legyen, akkor azért arra is gondoljunk, hogy a randipartnerünk színezi ki a valóságot.

Árulkodó jelek

randi randevú pár tavasz
Fotó: MoMo Productions / Getty Images

A New Media and Society című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha azt gondoljuk, hogy az emberek füllentéssel próbálnak hatni ránk egy randevún, csökken az érdeklődésünk irántuk. Nemcsak a vonzalmat öli meg, hanem az illetővel szemben támasztott elvárások is csökkennek. Ha valaki elkezdi mesélni neked az életében tervezett drasztikus változásokat, vagy gyanúsnak tűnő dolgokat állít, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy hazudik abban a reményben, hogy elnyerje a tetszésed” – fogalmaz a Glam.com.

Hogy mire figyelj? A szakemberek szerint árulkodó jel lehet, ha valaki nagyon fogadkozik, például, hogy micsoda életmódváltásban van épp. Vagy ha arról mesél, hogy legalább 8-10 feladatkört visz a munkahelyén, azért fusson át a fejeden, hogy ez vajon hogy fér bele nyolc órába? Hacsak nem Supermannel ülsz épp egy asztalnál. Gyakori az anyagi helyzetre, társadalmi státuszra, munkahelyi pozícióra vonatkozó nagyotmondás is.

Adsz még egy esélyt?

nő férfi vita manipuláció párkapcsolat
Fotó: demaerre / Getty Images

Persze, ha csak ártatlan füllentésről van szó, hogy imponáljon – például azt mondja, bírja az új Barbie mozit, és megnézi veled, pedig valójában utálja –, az még nem a világ vége. De ha arról mesél, milyen háza van a családjának Budán (miközben soha nem élt ott), vagy dicsekszik, hogy mennyi pénze van, de az öltözködése, megjelenése nem árulkodik erről, akkor jobb, ha gyanút fogsz. Ilyenkor nem árt kicsit belekérdezni a dolgokba. Ha például a nagy fogyását, életmódváltását említi, kérdezd meg, milyen módszerrel adta le a kilókat, mit evett, hogyan sportolt, mi motiválta. Ha kitér a válaszok elől, vagy számos részlet homályos marad, fogj gyanút, hogy itt bizony kiszínezett képpel van dolgod. 

Hogy ilyen esetben azonnal veszed-e a kabátot, az azért nem egyértelmű. Előtte érdemes feltenni magadnak a kérdést, hogy vajon mi áll a hantázás mögött. Bár tény, hogy nem építhetünk hazugságokra egy kezdődő kapcsolatban, azért különböztesd meg a szándékos hazugságot attól, hogy valaki mondjuk csak azért mond nagyobbat, mert tényleg szimpatikus vagy neki és nagyon szeretne egy második randit.

Ha ezután is találkozgattok, mindenképp légy résen. Ahogy két ember megismeri egymást, úgy kezd egyre őszintébb és kitárulkozóbb lenni a kapcsolat. Ám ha te továbbra is azt látod, hogy nem mond igazat (főleg a komolyabb kérdésekben, pl. az anyagi helyzetét, családi állapotát, munkahelyi beosztását illetően), akkor jobb, ha mielőbb elköszönsz tőle.

Forrás: Glam.com
Nyitókép: mihailomilovanovic /Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: