Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport minden évben közzéteszi a „Piszkos tizenkettő” és „Tiszta tizenötök” elnevezésű zöldségek és gyümölcsök listáját, ami megkönnyíti a választást a boltok polcai előtt.
Két nonprofit szervezet tanulmánya is kimutatta, hogy a vizsgált alanyok vizeletében és vérmintájában átlagosan 155 toxin található: ezek között voltak rovarirtók, nehézfémek, ipari vegyületek és több káros anyag. Minél több toxint vizsgálnak egy-egy kutatásban, annál nagyobbra nő ez a szám. Ami pedig még meglepőbb és elgondolkoztatóbb, hogy az újszülött kisbabák vérében közel 200 féle toxint találtak, vagyis a csecsemők már születésük előtt részesülnek ebben a károsanyag dömpingben. A két lesújtó hír hallatán talán most úgy érzed, hogy a detoxifikálás egy elsődleges szempont az egészséged megőrzésében és jó lenne megreformálni azt a területet, amin keresztül a legtöbb káros anyag bejut a szervezetedbe. Ez természetesen nem más, mint az étkezés.
Miért a bio?
A peszticidek olyan vegyi anyagok, amelyeket a növények védelme érdekében használnak, hogy megelőzzék a kártevők és a betegségek által okozott károkat. Bár ezek a vegyszerek hatékonyak lehetnek a mezőgazdasági termelésben és az élelmiszerellátás biztosításában, fontos felismerni a kockázatokat. A peszticideket összefüggésbe hozták több autoimmun betegséggel, számos ráktípus kialakulásával és egyéb komoly egészségügyi problémákkal egyaránt. Ugyanakkor nem a peszticidek az egyetlen káros anyagok, melyek bekerülnek a szervezetünkbe a szennyezett élelmiszerek által.
Logikusnak tűnhet, hogy ezek után a bioélelmiszerek felé forduljunk, viszont gyakran a magasabb ár miatt mást választunk helyettük. Holott a bioételek előnyei hosszú távon rengeteg előnnyel járnak. Egyrészt a biogazdálkodás során nem használnak szintetikus vegyi anyagokat, másrészt a kutatások azt mutatják, hogy a bioélelmiszerek gyakran magasabb tápértékkel is rendelkeznek, mint hagyományos társaik. Ugyanakkor nemcsak ránk van jó hatással a biogazdálkodás, hanem a környezetre is, hiszen csökkenthető általa a talaj- és vízszennyezés mértéke.
Csak tudatosan
Ha megtehetjük, hogy mindenből a bio-címkével ellátott verziót válasszuk, az remek, de ha nem, akkor sem kell elkeserednünk. A Környezetvédelmi Munkacsoport megnevezte azt a 12 élelmiszert, amelyekben a legmagasabb a növényvédőszer-maradványok mennyisége, még akkor is, ha otthon alaposan megtisztítjuk a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezzel szemben egy olyan listát is összeállítottak, amely azt a 15 terméket tartalmazza, amelyekben a toxinok szintje alacsony, ezért nyugodtan választhatjuk belőlük a hagyományos verziót, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk a biót beszerezni.

Piszkos tizenkettő
Alma
Eper
Szőlő
Cseresznye
Őszibarack
Körte
Spenót
Zeller
Paradicsom
Paprika
Chilipaprika
Burgonya
Uborka
Nektarin
Zöld leveles zöldségek
Tiszta tizenöt
Kukorica
Hagyma
Ananász
Avokádó
Brokkoli
Káposzta
Fagyasztott borsó
Papaya
Spárga
Mangó
Görögdinnye
Édesburgonya
Mézédes dinnye
Sárgadinnye
Karfiol
Nyitókép: Getty Images