Ha unod már az egysíkú fehérjeturmixodat, akkor egyél helyette pisztáciát, ugyanis teljes értékű fehérjeforrás.
A pisztácia az egyik legfinomabb nassolnivaló, de desszertek és fagylalt készítéshez is gyakran használják. Értékes hatóanyagai miatt ideje nem csak snackként gondolni rá, tanulmányok szerint ugyanis mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, ezért teljes értékű fehérjeforrás.
Kicsi, de magas antioxidáns-tartalmú a pisztácia
A pisztácia antioxidáns ereje felülmúlja a legtöbb antioxidánsban gazdag élelmiszert, például az áfonyát, a cseresznyét, a gránátalmát vagy a céklát. És ha ez nem lenne elég, a pisztácia antioxidáns-tartalma segíthet megvédeni a krónikus betegségektől is. A pisztácia a többi diófélékhez képest alacsonyabb zsír- és energiatartalommal rendelkezik, viszont jóval magasabb a rost-, kálium-, E- és K-vitamintartalma, amelyek hozzájárulhatnak a betegségekkel szembeni védekezőképességhez. A tanulmány készítői arra jutottak, hogy napi 50 szem pisztácia elfogyasztása, több részletben elosztva, kifejezetten jótékonyan hat az egészségre. Többek között csökkentheti a vérnyomást, a koleszterinszintet és a cukorbetegség előfordulását is, annak köszönhetően, hogy alacsony a glikémiás indexe. Nem elhanyagolható tény a pisztácia esetében az sem, hogy nagyon finom, színe pedig kifejezetten nyugtató hatású. Íme, három fenséges recept, amelynél a kellemes ízvilág még jobban érvényesül:
Pisztácia krémleves
Hozzávalók:
1 ek olívaolaj
1 közepes hagyma, felkockázva
1/2 édeskömény, kockára vágva
4 gerezd fokhagyma
1 csésze pirított, sótlan héjas pisztácia
1 konzerv fehérbab
4 csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségleves
1 ek borecet
2 csésze friss spenót és/vagy rukkola
só és bors ízlés szerint
A tálaláshoz:
Vékonyra szeletelt metélőhagyma
Apróra vágott pisztácia
Elkészítés:
Egy közepes lábosban hevítsük fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, az édesköményt és a fokhagymát. Időnként megkeverve pirítsuk aranybarnára. Majd adjuk hozzá a pisztáciát, a lecsepegtetett fehér babot, a zöldséglevet és a borecetet. Forraljuk fel, és adjuk hozzá a spenótot és/vagy a rukkolát. Keverjük össze, és azonnal kapcsoljuk le a gázt. Óvatosan tegyük turmixgépbe és pürésítsük, addig, amíg teljesen sima nem lesz. Utána tegyük vissza a serpenyőbe, és ízesítsük sóval, borssal. Időnként keverjük meg, és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Tálaláskor ízlés szerint díszíthetjük metélőhagymával vagy apróra vágott pisztácia darabokkal.
Penne pisztáciával és ricottával
A szicíliai konyha két legfontosabb összetevője a ricotta és a pisztácia. Általában mindkettőt desszertekben és tésztareceptekben használják. Ez a ricottás és pisztáciás tészta kiváló példa arra, hogy e két jellegzetes ízű hozzávaló milyen jól erősíti és kiegészíti egymást.
Hozzávalók:
400 g penne tészta
400 g friss ricotta
200 g pisztácia
1 ek extra szűz olívaolaj
50 g parmezán sajt
Só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
Elkészítés:
Tegyünk fel egy fazék vizet forralni a tésztához. Sózzuk, amikor a víz forrni kezd, beletesszük a tésztát, és készre főzzük. Ha a pisztácia hámozatlan, tegyük egy tál forrásban lévő vízbe 2-3 percre, csepegtessük le, és töröljük át egy ruhával, és távolítsuk el a héját.
Tegyünk félre pár szem pisztáciát a tálaláshoz, a többit pedig tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a reszelt sajtot és 1 evőkanál olívaolajat. Addig turmixoljuk amíg durva, sűrű pesto szerű masszát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés olívaolajat. A ricottát robotgépben vagy villával keverjük krémesre. Tegyük egy nagy serpenyőbe, akkorába, amibe majd a főtt tészta is elfér. A tészta főzővízéből vegyünk ki egy kisebb csészényit, adjuk hozzá a ricottához és addig keverjük, amíg krémes mártást nem kapunk. Sózzuk ízlés szerint. Ezután adjuk hozzá a pisztácia pesto-t, és keverjük addig, amíg teljesen beleolvad a szószba. Ha kész a tészta, csepegtessük le, és borítsuk bele a serpenyőbe. A tésztát és a szószt keverjük jól össze. Adjunk hozzá frissen őrölt fekete borsot. Azonnal tálaljuk néhány szem pisztáciával és reszelt sajttal.
Pisztáciakrém

Hozzávalók:
15 g sótlan pisztácia
2 dl tej
2 ek sótlan vaj
100 g fehércsokoládé
1 ek porcukor
Elkészítés:
Forraljunk fel egy közepes méretű edényben vizet, és adjuk hozzá a héjas pisztáciát. Hagyjuk 4 percig forralni, majd csepegtessük le, és tegyük tiszta konyharuhára. Hajtsuk rá a konyharuhát, és dörzsöljük át vele a pisztáciát, hogy könnyen le tudjuk venni a héját. A pisztáciát 1 dl tejjel és egy evőkanálnyi porcukorral együtt tegyük robotgépbe, és addig keverjük, amíg egy sima állagot nem kapunk. A maradék tejet, a vajat és a fehér csokoládét tegyük bele egy serpenyőbe, és alacsony lángon addig melegítsük, amíg az egész meg nem olvad. Pár percig hagyjuk hűlni, majd a pasztával együtt öntsük turmixgépbe. A kívánt állag eléréséig keverjük, érdemes több fokozaton is átdolgozni az egészet. A pisztáciakrém önmagában is nagyon finom, de pirítósra vagy kenyérre is kenhető, vagy bármilyen natúr kekszet, süteményt is ízesíthetsz vele. Hűtőben két hétig is eláll, ha vagy olyan erős, hogy ennyi ideig ellenállj neki.
Forrás: olivemagazin.com
Nyitókép: Aniko Hobel/GettyImages