17 apró részlet a Pixar animációs filmjeiből, amellyel a készítők lenyűgözően hűek maradtak a valósághoz

A mesefilmek készítői sokszor alaposan utánajártak olyan apróságoknak, amelyek tudományos, történelmi vagy kulturális szempontból hihetetlenül pontosan tükrözték a valóságot.

Hányszor töltötted azzal a szabadidődet, hogy az animációs filmek valóságalapját próbáltad megfejteni? A kérdés természetesen költői. Hiszen kinek jutna eszébe egy olyan mesében életszerű részleteket keresni, amelyek egy mesterszakács patkányról vagy egy beszélő versenyautóról szólnak? De meglepődnél, ha tudnád, milyen sok tudományosan, történelmileg vagy kulturálisan korrekt utalást rejtettek el a Pixar-mesékben. Erre a 2017-ben létrehozott, Movie Details Reddit oldal emlékeztet minket, hiszen tagjai nagyító alá veszik a kedvenc filmjeiket. A leglelkesebb mozirajongók olyan részletekre hívják fel a figyelmet, amelyek a legtöbb nézőnek fel sem tűnnek, vagy nem tulajdonítanak nekik fontos jelentést. Miközben éppen ezek az apróságok tükrözik hűen a valóságot.

Fotó: Reddit

A Fel című animációs filmben Dug az egyetlen kutya, akinek sikerül megtalálnia a trópusi madarat. Ennek egyszerű oka van: ő az egyetlen vadászkutya (egy golden retriever), a többi szereplő házőrző kutya volt.

Fotó: Reddit

A Némó nyomában című mesében nem véletlen, hogy Búb, a bálványhal állandóan azon törte a fejét, hogyan szabadulhatnának ki az akváriumból. A valóságban ez a halfaj kifejezetten rosszul viseli a bezártságot, ezért a mesében mindig ő állt elő egy új menekülési akció tervével.

Fotó: Reddit

Ugyanebben a mesében Bruce, a cápa könnyekben tört ki, amikor Marlin Némóról beszélt. Majd szipogva azt is megjegyzi, hogy „sosem ismertem az apámat”. Ez egy utalás arra, hogy a természetben a hím cápák a párosodás után magukra hagyják a nőstényeket, így az újszülöttek valóban nem találkoznak velük.

Fotó: Reddit

A 2015-ben bemutatott Agymanók egyik jelenetében a nézők egy brokkolis pizzát láthattak a képernyőn. Kivéve azok, akik a mese japán változatát nézik meg. Ebben ugyanis zöld kaliforniai paprika volt a pizzafeltét. Miért? A világ legtöbb részén a gyerekek a brokkolit utálják a legjobban, de a felmérések szerint a szigetországban a paprika a leggyűlöltebb zöldség a fiatalok körében. A Pixar úgy döntött, lokalizálja a poént.

Fotó: Reddit

A tavaly bemutatott Lelki ismeretek című mesében az első új lélek, akit összepárosítanak egy emberrel a 108 210 121 415-ös számú. A számot nem hasraütés-szerűen választották ki: a Population Reference Bureau 2020-as becslései szerint a történelem során körülbelül 108 milliárd ember élt a Földön.

Fotó: Reddit

A L’ecsó készítői is gondosan figyeltek az aprólékos részletekre. Például amikor Linguini póréhagymát szeletel, a vágódeszkán a késnyomok is láthatók és a zöldség miatt zöldessé válik. A kézfején pedig észrevehetjük azokat a harapásnyomokat, amelyeket pár nappal korábban szerzett.

Fotó: Reddit

A Hihetetlen család egyik jelenetében Will annyira elfárad, hogy levegő után kapkodva szólal meg. A rendező, Brad Bird szerette volna, minél hihetőbbé tenni a karakter lihegő hangját. Ezért Spencer Fox színésszel 4 kört futtatott az épület körül, majd rögtön a stúdióba hívta, hogy szinkronizálják a jelenetet.

Fotó: Reddit

A Pixar 2003-as Oscar-jelölt rövidfilmjében, a Hoppszahoppban egy Ford T-modellt láthatunk, amint egy emelkedőn tolatva halad felfelé. Ennek az az oka, hogy a jármű gravitációs erőre támaszkodva látta el motorját üzemanyaggal. Az autóval egyszerűen lehetetlen volt egy meredekebb emelkedőre feljutni, főleg, ha a tartályban kevés üzemanyag maradt. Ilyenkor az egyetlen megoldás az volt, hogy a sofőr hátramenetbe kapcsolt és így ment fel a dombon.

Fotó: Reddit

A Toy Story 3-ban Barbie és Ken karakterét a Mattel valódi babáiról mintázták. Ken az 1988-ban kiadott Animal Lovin’ Ken kiköpött mása, Barbie sportruháját pedig az 1983-as Great Shape Barbie inspirálta.

Fotó: Reddit

A mese negyedik részében a készítők egy irónikus utalást is elrejtettek a mesefilmben. Az egyik kocsi rendszáma RMR F97, amely egy korábbi incidensre utal. 1997-ben a Pixar egyik alkalmazottja véletlenül azt ütötte be az egyik számítógépben, hogy „rm -r -f” és ezzel törölte a Toy Story 2-t az adatbázisból. Szerencsére a film technikai igazgatójának volt egy másolata a fájlokról az otthoni gépén, így helyre tudták állítani az elveszett dokumentumokat.

Fotó: Reddit

A Szenilla nyomában animációs filmben Jacques az egyetlen, akinek a műanyag zacskója nem algásodott be. Ugyanis ő egy ostoros garnélarák, aki algákkal és baktériumokkal táplálkozik.

Fotó: Reddit

Szinte az összes Pixar-mesében felvillan néhány másodpercre az A113 felirat. Ezzel a California Institute of Arts előtt tiszteleg a filmstúdió, mivel a Disney és a Pixar legtöbb számítógépes animációval foglalkozó szakembere itt végezte a tanulmányait. Az A113 pedig az elsőévesek terme volt.

Fotó: Reddit

A L’ecsóban Git, az óriáspatkány fülében egy biléta látható, amelyen szintén az A113 felirat szerepel. Ez egy utalás, hogy Git egy laboratórium kísérleti állata volt, ami magyarázza nagy méretét.

Fotó: Reddit

A Hihetetlen családban az animátorok egy eltűnt személy történetét írták meg az újságban. A legtöbb ilyen jelenetben a betűk homályosak és lehetetlen őket elolvasni, ebben az esetben viszont egy pillanat erejéig jól láthatóan olvasható az eltűnt személlyel kapcsolatos újságcikk. Ha megállítjuk a filmet, könnyen el tudjuk olvasni a bűnügyi nyomozásról szóló cikk egyes részleteit.

Fotó: Reddit

A Szörny Rt.-ben Sully és Mike egyszer elsétál a Hidden City Café mellett. A kávézó valóban létezik a kaliforniai Point Richmondban, ahol 1994-ben több híres Pixar-rendező ebédelt közösen. A közös étkezés alatt született meg az Egy bogár élete, a Szörny Rt., a Némó nyomában és a Wall·ötlete is.

Fotó: Reddit

A Wall·E című mesében a kapitány – a testalkatából adódóan – képtelen magára ölteni az egyenruháját, ezért végig a vállára vetve viseli az inget, amit egyetlen gomb tart össze a nyakánál.

Fotó: Reddit

Ha közelebbről megnézzük azt a jelenetet, amikor Wall·E egy esernyővel áll a viharban, akkor észrevehetünk egy kisebb változást. A robot akkumulátora teljesen feltöltődik miután az esernyőjébe belecsap a villám.

Forrás: Bored Panda, Reddit
Nyitókép: Reddit

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: