’Plusz-mínusz 25°C’ – A fenntarthatóbb otthonért mostantól innovatív függönyt is választhatsz

Anna Koppmann és Esmeé Willemsen egy ’intelligens’, hőmérséklet-szabályozó függönyt terveztek otthoni használatra. A találmányukkal a 2020-as év Global Grad Show-ra is beneveztek.

A két tervező bízik abban, hogy a lakáskiegészítő megálmodásával egy teljesen új lehetőséget nyitnak a modern otthonok számára. Mindkét lány a Berlini Művészeti Egyetem hallgatója. A projektjük célja az volt, hogy ötvözve a régi és új elemeket, megoldást találjanak azon kihívások valamelyikére, amelyekkel manapság szembesülünk. Mindkettőjüket aggasztja a klímaváltozás, és annak negatív következményei, így kutatásaik elvezették őket a PCM-hez (Phase Changing Material), és azonnal tudták, hogy ebben a félig elfeledett anyagban óriási lehetőségek vannak.

„Az átlaghőmérséklet világszerte emelkedik, a nyarak egyre melegebbek. Éppen emiatt megnőtt a hűtőberendezések iránti igény” – magyarázza Esmeé az Euronews Livingnek. „A hőmérséklet szabályozásának egy olyan fenntarthatóbb változatát kerestük, ami áram nélkül működik” – teszi hozzá.

A függöny szövetét egy olyan fázisváltó anyagból (PCM) állítják elő, ami egy adott hőmérsékleten felül elnyeli a hőt. Majd amikor a szobahőmérséklet esni kezd, akkor az elnyelt hő felszabadul. Nyáron hűtő, télen pedig fűtő hatása van.

Anna és Esmeé a projektjüket a ’ Plusz-mínusz 25°C’ névre keresztelték, ami mindent elárul arról, amit a találmányukról tudni kell. Az általuk kifejlesztett intelligens függöny állandó – 25 fokos hőmérsékletet – biztosít az adott helyiségben. Ezt a dizájnt az elmúlt héten mutatták be a Global Grad Show virtuális kiállításán, ami olyan fiatal feltalálók innovációit tárta az érdeklődők elé, akik a társadalmi és a környezeti kihívások megoldásain dolgoznak. A kezdeményezés az egyenlőség, az innováció, és a kreativitás elvein alapulnak, amik egy élhetőbb világ katalizátorai.

Forrás: euronews.com; design.udk-berlin.de
Nyitókép: design.udk-berlin.de

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: