Pörgesd fel a napod zenével: Robbie Williams életútja 4 dalban

Ma ünnepli 49. születésnapját a pop fenegyereke, aki ugyan a Take That együttessel robbant be a köztudatba, mégis önálló előadóként írt poptörténelmet.

Azt mondják, mindenki láthatatlan csatát vív. Kivéve azok, akiknek élete a nagyközönség előtt zajlik. Ők a belső harcaikat kénytelenek a nagyközönség előtt, ítélkezések kereszttüzében megvívni. Robbie Williams a 90-es évek egyik legsikeresebb fiúbandájában, a Take That együttesben kezdte pályafutását. Ám a tehetséges fiatal nem sokáig tudott a helyes fiúcska szerépében tetszelegni, és a fiúbanda felé támasztott elvárások, a rájuk húzott skatulya szűknek bizonyult számára. Rebellis szíve később olyan utakra vezette, amelyet szakmai is magánéleti nehézségek tarkítottak, de mégis egyedülálló szólókarriert tudhat magáénak, olyan világsikerekkel, melyeket még mindig milliók hallgatnak.

Születésnapja alkalmából hoztunk most négy olyan dalt tőle, amivel te is felpörgetheted ezt a szürke téli hétfői napot (hangerőt feltekerni ér).

Could it be Magic

Vajon tényleg varázslat? Hihetetlen volt a Take That sikere, bár eleinte csupán egy bárgyú fiúzenekarnak gondoltuk, kiderült, nagyon profik. Kevesen tudják, de a Could it be Magic című számot eredetileg Fréderic Chopin c-moll prelúdiuma, annak is az opus 28as és 20as száma ihlette. És bár többen is feldolgozták, a leghallgatottabb a Take That adaptációjában lett. Robbie Williams már ebben a korszakában is kitűnik tehetségével, és úgy csillog a bandán belül is, mint egy önálló popsztár.

Angels

A Take That korszak után Robbie életében volt egy kis küszködés, nem jött rögtön össze az elismerés. Az Angels azonban átütő sikert hozott neki, bár a dal körül is volt némi fennforgás a szerzői jogokat illetően. A dalt Robbie Williams és Guy Chambers jegyezte, de végül Robbie-nak mégis meg kellett vásárolnia a jogokat Ray Heffernantól a megjelenése előtt. A helyzet tisztázódott és ezzel a dallal Robbie önálló sztárként is sikert aratott.

Let Me Entertain You


A Life thru a Lens album Robbie Williams ötödik és egyben utolsó szólóalbuma, amelyet erősen átitat egyfajta Rolling Stones hatás. Bizony sokan hagynánk, hogy Robbie szórakoztasson minket: a célzásokkal és kétértelmű megjegyzésekkel tarkított dallal Robbie felkavarta azt állóvizet. Azóta az energikus szám gyakorlatilag koncertjei induló dalává avanzsált, és a „Mon Cher” helyére bárki odaképzelheti magát.

She’s the one


Robbie Williams jó érzékkel választja ki azokat a dalokat, amelyek átdolgozásra érdemesek. A She’s The One is ezeknek a daloknak a körét bővíti. Eredetije a World Party együttes szerzeménye, amelyet Karl Wallinger írt. Ez a kislemez Anglia No.1 kislemeze lett.

Sok rajongója bánatára Robbie Williams szíve 2006 óta foglalt. Ayda Field színésznővel élnek házasságban, és közösen nevelik 4 gyermeküket.

Nyitókép: Andreas Rentz / Staff/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: