Posh Scipe-ból divatikon – Victoria Beckham stílusevolúciója

Victoria Beckham stílusa az elmúlt majd harminc évben szemünk előtt csiszolódott. Spice Girl-ből a Hollywood-i sztárok egyik kedvenc designerévé vált és divatérzéke sosem volt megkérdőjelezhető.

Victoria Beckham stílusa mindig is kiforrott volt. Szettjeit az éppen aktuális trendekhez igazítva álmodta meg. Dögös Posh Spice-ból vált ismert és elismert designerré. A múlt héten megjelent Beckham-sorozat miatt most újra rá szegeződik minden tekintet, apja Royce-Royce-ától, bőrápolási szokásain át, férje állítólagos viszonyáig mindent kiveséznek a bulvárlapok. Ez a téma pedig minket is felültetett a nosztalgiavonatra, így következzen hát az ő stílusevolúciója!

Posh Spice

Az ikonikus ötösfoga tagjaként Victoria már a ’90-es években sem félt bávállalni a merészebb darabokat. Minden az évtizedre jellemző stílustrükköt magáévá tett. A bőr lookok, a feszes fűzők, a csípőnadrágok és a sok-sok kiegészítő jellemezték gardróbát. Na és persze, neki is volt kis fekete ruhája, nyilván nem is egy. Posh a Gucci miniruháiban parádézott a legszívesebben. Ekkoriban oda volt a mély dekoltázsú felsőkért, sőt, ami ma már szinte elképzelhetetlen, nem egyszer láttuk őt csupa flitterbe borulva beragyogni rendezvényeket. Victoria Beckham akkori stílusából rengeteg ihletet meríthetnek a Z-generáció azon tagjai, akik nagy bánatukra akkor még nem tudták követni ezeket a trendeket.

Posh (feketében) és a Spice Girls (Fotó: Victor Malafronte/Hulton Archive/Getty Images)

Victoria Beckham, mint WAG

A WAG egy moziakszó, ami a 2000-es évekeben terjed el széles körben. A wife and girlfriends of high-profile sportman rövidése, melyet nemes egyszerűséggel hétköznapi szóhasználatban a focistafeleségekre használunk. Miután a Spice Girls feloszlott, Victoria azért meg-megpróbálkozott az énekléssel, de inkább kevesebb, mint több sikerrel. Életének ezen szakaszában inkább gyermekeivel, és természetesen a külsejével volt elfoglalva. Posh a lelátón, a vörös szőnyegen és a hétköznapokon is diktálta a divatot. Visszanézve erre a korszakra, biztos nem a hibátlan stílusérzék jutna eszünkbe, de ez akkor igenis menőnek számított. Szettjeinek alapja az extramini farmershortok, óriási napszemüvegek és a feszülős ruhák voltak, amiket általában egy méregdrága Hermés Birkin táskával egészített ki. Haját hosszú barna fürtökben viselte, amit a korszak oly’ trendi melírja tett teljessé, bőrszínéből ítélve a szoláriumot sem vetette meg, ahogy a plasztika sem volt ellenére.

Fotó: Ross Kinnaird/Getty Images

Victoria Beckham a stílusikon

Az évtized második felében Victoria maga mögött hagyta hosszú barna tincseit, majd szőke bubijától is megvált és a természetességre kezdte helyezni a fókuszt (már amennyire azt ő tudta). Itt már sejthető volt, hogy egy egészen új oldalát ismerhetjük meg, már ami stílusát érinti, és karrierjében is új állomáshoz érkezett. Saját nevével fémjelzett divatcége kezdett sosem várt sikereket elérni, így Posh megjelenése is egy igazi üzletasszonyéhoz hasonlított. Szinte teljesen kikerültek ruhatárából a merészebb darabok, többször viselte saját kreációit, ezzel is reklámot biztosítva azoknak. Ízlése finomodott, már nem ragaszkodott a minikhez, sőt gyakorta midi- vagy maxifazonú szoknyákat kezdett hordani, egyre kevesebb színt viselt, szettjei sokszor kimerültek a fekete-fehér örök klasszikusában. A 2010-es évektől kezdve szinte nem is volt vitatott szettje, a hangsúly szép lassan az egyszerűségre került.

Fotók: Robert Kamau/GC Images, Alo Ceballos/GC Images, Ignat/Bauer-Griffin/GC Images

Ünnepelt designer

Ahogy tervezői karrierje szárnyra kapott, úgy stílusa is kiforrt. Minimalista szettjeivel is ugyanúgy diktálja a divatot, mint a 90′-es ével Posh Spice-jaként. Outfitjei gyakran monokrómok, vagyis ugyanazon szín különböző árnyalataira épülnek, viszont nagyszerűségük épp ebben rejlik. A feszes darabokat bővebb szabású nadrágokra cserélte, bőr helyett ma már inkább a selyemre esküszik és Birkinjei helyett a saját divatháza táskakollekcióinak darabjaival kapják lencsevégre a paparazzik. Ruhatárának alapdarabjai lettek az olyan egyszerű, de nagyszerű darabok, mint a basic pólók, a könnyed fehér ingek és a fekete garbók. A vörös szőnyeget pedig flitterek helyet önmagával ragyogja be, hol nadrágkosztümöt, hol egy csodás egyszínű estélyit viselve. Victoria Beckham neve kikerülhetetlen, ha high fashionről van szó, a divatheteken bemutatott kollekciót olyan divatszakemberek nézik az első sorból, mint Anna Wintour, vagy éppen olyan A-listás hírességek, mint Kim Kardashian.

Fotók: Mark Piasecki, Neil Mocford, Pierre Suu/CG Images

Mit sem érne ez a cikk (számomra) minden idők legjobb Spice Girls dalával, jöjjön hát a Wannabe! A dallamtapadásért előre is elnézést kérünk!

Nyitókép: Tim Whitby/BFC/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: