Pozitív példa: Szingapúrban kertekké alakítják a többemeletes parkolóházakat

Szingapúr belvárosában rengeteg parkolóház magasodik az égbe – azonban néhány tetején nem üresen álló járművek, hanem burjánzó veteményesek és gyümölcsfák találhatók.

A Szingapúri Élelmiszerügynökség (SFA) 2020 májusában jelentette be, hogy a kormány hamarosan kilenc többszintes parkolóház tetejét alakítja át farmokká. Ez az intézkedés a „30-by-30” stratégia részeként valósult meg: Szingapúr célja, hogy 2030-ra az ország élelmiszerszükségletének minimum 30 százalékát belföldön termeljék meg. Ez a jelenlegi mennyiség körülbelül háromszorosa, ugyanis az 5,5 milliós ország élelmiszerkészletének több mint 90%-át importálja.

Parkolóházak országából tetőkerti farmok országa?

A városi kertgazdálkodásra alkalmas területek után sokan érdeklődtek – hiszen az ázsiai törpeállamban igen korlátozott a termőföldek mennyisége – és végül pályázaton keresztül választották ki, melyik termelők bérelhetik ki a telephelyeket. Az egyik sikeres pályázó Eyleen Goh volt, aki azóta napi 200-400 kg zöldséggel látja el a közeli kiskereskedőket. „Szingapúr meglehetősen kicsi, de rengeteg parkoló található itt. Az álmunk, hogy ezekből farmok legyenek és kielégítsék a közösség lakóinak igényeit”– mondta a BBC-nek. Azonban ebben a sűrűn lakott szigetországban nagyon kevés a hely, és ez azt jelenti, hogy a földterület bérlése nem olcsó. Sokat mondó adat, hogy 2020-ban a világ harmadik legdrágább ingatlanpiacának számított. Így volt olyan termelő, akinek a tetőfarm magas bérleti díja miatt vissza kellett mondania azt, és olcsóbb helyre kellett költöznie.

Eyleen Goh körülbelül 1 millió szingapúri dollárt (körülbelül 280 millió forintot) költött arra, hogy beindítsa saját városi gazdálkodását. A legdrágább beruházást a betakarítás felgyorsítását szolgáló berendezések jelentették. Bár kapott némi támogatást, Goh vállalkozása még nem nyereséges. 10 alkalmazottat fizet és évente körülbelül 90 ezer szingapúri dollárért bérli a parkolóház tetején található kertet, valamint egy másikat, amelynek kialakítása még folyamatban van. Helyzetét az sem segítette, hogy a beruházásai a világjárvány kellős közepén történtek, így a logisztika sokkal drágább volt és hosszabb ideig tartott. 

Alternatívák nyomában

Szingapúr városi gazdálkodói más módokat is keresnek, hogy a tetőtéri földterületek bérleti díja megtérüljön. Nicholas Goh – aki nem áll rokonságban Eyleen Goh-val – például közösségi kertté alakította a föld egy részét. Ezeket a parcellákat a helyi lakosok vehetik igénybe (havi bérleti díjért cserébe), és olyan zöldségeket nevelhetnek, amilyet csak akarnak. A városi kert koncepciójának egyébként rengeteg pozitívuma van: azáltal, hogy használói részlegesen önellátóvá válnak csökken a kiszolgáltatottság érzése. Emellett közösségépítő szereppel is bír (ami enyhíti a mentális zavarok tüneteit, csökkenti a magány érzését), valamint javítja az életminőséget és környezettudatosságra nevel. Nem véletlen, hogy Goh városi közösségi kertje is nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében. 

Egzisztenciális kérdés

Az év elején az élelmezésbiztonság kérdése fókuszba került Szingapúrban, mivel ekkor a régió több országa betiltotta vagy korlátozta a kulcsfontosságú élelmiszerek exportját. Ugyanis az ukrán-orosz háború kitörése miatt az alapvető élelmiszerektől a kőolajig mindennek megemelkedett a költsége, és az importra támaszkodó országok megpróbálták megvédeni élelmiszerkészleteiket. Ezért is vált kiemelten fontossá, hogy a parkolóház-gazdaságok zavartalanul működni tudjanak. 

Azonban Szingapúrnak nem az egyetlen intézkedése, amellyel a megtermelt élelmiszer mennyiségét szeretné növelni. Az ország mezőgazdasági termelésének nagy része csúcstechnológiás létesítményekből származik, amelyeket jelentős összeggel támogat a kormány. „Az élelmiszer-biztonság egzisztenciális kérdés Szingapúr számára. Egy korlátozott erőforrásokkal rendelkező kis városállamként erősen függünk a globális piactól, kiszolgáltatott helyzetben állunk a külső tényezőkkel és az ellátási zavarokkal szemben. Ezért fontos, hogy folyamatosan lépéseket tegyünk alapvető erőforrásaink biztosítása érdekében” – mondta a Szingapúri Élelmiszerügynökség szóvivője. 

Forrás: BBC
Nyitókép: bugto/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezt is olvasd el:

Legnépszerűbb cikkek: