Próbáltál már teával főzni? Íme, 3 szuper recept, amiben a tea játssza a főszerepet!

Ételek új élete

Néha a legegyszerűbb dolgokat hagyjuk ki a számításból. Bár a teáról már számtalanszor bebizonyították, mennyire egészséges, eddig nem gondoltuk rá ételeink fűszereként. Pedig, ha profi szintre akarsz kapcsolni a konyhában, a tea a megoldás.

A tea amellett, hogy egy borús őszi reggelen segít abban, hogy belülről felragyogjon bennünk a napfény, telis tele van antioxidánsokkal, polifenolokkal, amelyek segítenek megőrizni csontjaink egészségét, vitalitásunkat és kognitív funkcióinkat is csúcsformában tartják. Ráadásul sok tea, például az oolong és a zöld tea, tele van még L-teanin aminosavval, amely a hangulatot is javítja, és bármily meglepő segíti az alvást. Ha pedig inni is szeretjük, hát miért ne főznénk vele, hogy élvezni tudjuk számtalan előnyös hatását?

Hogyan főzzünk teával?

A teával való főzés az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy rengeteg ízt és teltséget adjunk egy egy ételnek.

A tea, nekem olyan, mint a vanília a süteményekben. Segít kiteljesíteni az ízeket.

Egy bögre kamillatea is segíthet mélyebben aludni

Tea a pácban?

Először is házi koncentrátumot kell készíteni, vagyis függetlenül attól, hogy zöld-, fehér-, vagy fekete teáról van szó, akár az orosz szamovárokhoz, erős teafőzetet kell készíteni. A szuperkoncentrátumot a tea felhasználási javaslatának megfelelően készítsük el, majd a hagyományos módon, víz helyett használhatjuk pácoláshoz, szószok készítéséhez. A séf azt javasolja, hogy a koncentrátumot frissen készítsük, de ha úgy adódik, a hűtőben még három napig is eláll.

A matchától kell a legkevésbé megijedni, hiszen sütéskor, akár közvetlenül a száraz hozzávalókhoz lehet adni. Turmix készszítésekor pedig közvetlenül a turmixgépbe adagolhatjuk, mondjuk egy sütemény receptjében. Persze aki nagyon aggódik a por csomósodása miatt, előtte kis vízzel nyugodtan kikeverheti, a másnaposság ellen is kiváló teát. De a séf szerint a matchával annyira egyszerű dolgozni, hogy erre nincs szükség. Sőt a matcha kiváló start kezdő konyhatündéreknek, mert tényleg bármihez hozzáadagolható minden előzetes „figyelmeztetés” nélkül is. Legyen szó grillezett halról, süteményról vagy turmixról.

Egyre figyelj!

Az egyetlen egy dolog, amire oda kell figyelni, a teával való főzés kapcsán, az a hőmérséklet. Hiszen a különböző teák a nagyon magas hőmérséklet, vagy túlsütés miatt, egyfelől veszítenek értékes hatóanyagaikból, másfelől keserűvé válhatnak.

Krémes matcha fagyi

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MATCHA TSUKI (@matcha_tsuki) által megosztott bejegyzés

Aki csak belenyal ebbe a fagyiba, sírva fog könyörögni a receptjéért. Ráadásul számos változtatban, illetve ízesítésben készítheted, attól függően, hogy mondjuk eper, juhar, vagy őszibarack ízesítésű matchát használsz a receptben.

Hozzávalók:

  • 5 teáskanál matcha por (ízesített is lehet)
  • 2 pohár tejszín
  • 300 ml sűrített tej

Elkészítés:

Egy fél doboz tejszínnel keverd ki a matcha port csomómentesre, majd adagold hozzá a többi tejszínhez, és verd az egészet habosra. Amikor a hab már megkeményedett, finom mozdulatokkal keverd el a sűrített tejjel, majd az egészet takard le és tedd a mélyhűtőbe legalább 4 órán át hagyd hűlni. Tálaláskor citromhéjjal vagy pirított mandulával, kekszdarával, szezonális gyümölcsökkel, például körtével tálalhatod. Arra azonban készülj, hogy mindenki fog kérni repetát!

Londoni sörsüti, Earl-Grey krémmel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MATCHA TSUKI (@matcha_tsuki) által megosztott bejegyzés

Süti és tea, kell ennél többet mondanunk? Nekem nem kell, hogy délután öt óra legyen, akár reggel nyolckor is szívesen beleharapok ebbe a könnyű és krémes finomságba.

Hozzávalók:

  • 6 tk Earl Grey tea
  • 1 csésze vaj
  • 1 pohár szobahőmérsékletű sör
  • 1 csésze nádcukor
  • ½ csésze barna cukor
  • 2 db tojás
  • ½ csésze tejföl
  • 1 tk vanília
  • 2 ¾ csésze liszt
  • 2 ½ ek szódabikarbóna
  • ¼ tk só

Elkészítés:

Készítsd el a hat kanálnyi Earl-Grayből a koncentrátumot, a sütőformádat béleld ki sütőpapírral, majd melegítsd elő a sütőt 180°C fokra. Keverd össze a száraz hozzávalókat a cukor kivételével egy nagy tálban. Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a sörrel és a cukorral. Majd egy másik tálban a tojásokat a tejföllel és két teáskanálnyi koncentrátummal. Ezután a vajas masszát keverd csomómentesre a száraz hozzávalókkal, majd keverd össze a tojásossal is. Az így kapott masszát öntsd a sütőformába, és süsd körülbelül 60 percig. A krémhez még egy kis hideg vajat turmixolj össze két teáskanálnyi teakoncentrátummal és cukorral, amíg szinte habos nem lesz, majd egy kis időre tedd a fagyasztóba. Ha a sütid megsült, és kihűlt, a krémet azonnal rá is kenheted.

Almateás zabkása

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Avery💕 (@morning_oatmeal) által megosztott bejegyzés


Mi sem nagyszerűbb annál, mint egy kis koffeint adni a zabkásánkhoz! Almatea helyett áztathatod bármilyen számodra előnyös gyógyteában is a reggelidet.

Hozzávalók:

  • 6 tk teakeverék
  • 1½ csésze forró víz
  • 1½ csésze tej, vagy bármilyen alternatív tej
  • 1½ csésze zabpehely
  • 2 evőkanál barnacukor
  • eper, mandula, vagy granola a tetejére

Elkészítés:

Készíts egy laza főzetet, a teád előírásainak megfelelően. Jelen esetben fahéjas almateával, majd öntsd kisebb lábasba, és add hozzá a tejet és a zabkását a cukorral együtt. Főzd össze, ameddig szükséges, végül szórd meg a tetejét almával, körtével vagy bármilyen gyümölcscsel. Jó reggelt!

Forrás: Well and good
Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: