„Mint a párválasztásnál, itt is keresni kell az igazit” – Interjú Roboz Zsóka pszichológussal

Interjú Roboz Zsóka pszichológussal

Életünk során bármikor beüthet a krach, és érezhetjük úgy, hogy a felmerülő lelki problémákat nemhogy egyedül, de még egy családtag támogatásával sem tudjuk megoldani. Ilyenkor jól jön egy szakember segítsége. De mi alapján válasszunk?

Veled is előfordult már olyan, hogy úgy érezted, nem úgy éled az életed, ahogy szeretnéd? Általában ilyenkor legyintettél egyet, mondván, a legtöbb emberrel ez így van, a munka-család-háztartás mókuskerekében teljesen normálisak a mélypontok.

Aztán egyszer csak – lehet, hogy a legváratlanabb pillanatban – ráébredsz a helyzetedre, és feltolulnak a mélyen már rég megfogalmazódott kérdések: Hol vesztem el? Mi történt útközben? Hol van az a mindig nevetős, magabiztos, félelem nélküli énem? Ki vagyok én? Egyre görcsösebben próbálod elhessegetni a kételyeidet, de ha egyszer a felszínre törtek, hidd el, többé nem szabadulsz tőlük. Először csak néha-néha bukkannak fel, majd egyre sűrűbben, végül annyira ragaszkodnak hozzád, hogy egy percre sem tágítanak mellőled.

Az ideális az lenne, ha már a kétség, a bizonytalanság első jeleinek észlelésekor elkezdenénk a megoldás után kutatni, de legyünk őszinték, ez általában nem jellemző. Helyette inkább várjuk a csodát, és abban bízunk, hogy varázsütésre megoldódnak majd a problémáink. De nem. Maguktól nem fognak. A struccpolitika működik egy darabig, aztán eljön az a pont, amikor eleged lesz magadból, és változtatni akarsz.

Elkezdesz szakirodalmakat olvasni, önismereti tanfolyamokat hallgatni, meditálni. Ami mind szép és jó, de van egy pont, amikor egyedül már nem megy. Ilyenkor jó döntés bevonni egy szakembert. Merre indulj? Mi alapján válassz? Roboz Zsóka pszichológustól kértünk útbaigazítást:

Ne félj segítséget kérni!

– Hogy veszel meg például egy autót? – teszi fel a kérdést a szakember.

– Egyszerűen. Pontosan tudom, hogy mit akarok, mert végignéztem a szóba jöhető típusokat, utánajártam, melyik mit tud, megkérdeztem egy hozzáértő embert, rákerestem ……. igen, értem, hova akarsz kilyukadni.

– Látod, pontosan így megy ez akkor is, amikor pszichológust választasz! Kérdezz meg olyan embereket, akikről tudod, hogy már voltak terápián, és adsz a véleményükre. Keress rá neten a problémádra, kutass fel hiteles fórumokat, csoportokat, ahonnan hasznos információkhoz juthatsz.

– Egy keresés 1000 találat, ráadásul sérülékeny, depresszív állapotban nehezebb a döntés. Az első és legfontosabb kérdés, van-e arra valamilyen szabály, hogy ki a nekem megfelelő szakember?

– Nincs. Hogy neked ki segít, az aurahegesztő, a pszichiáter, vagy a kettő között bármi, az mindegy, a lényeg a bizalom. Hinned kell abban az emberben, akivel megosztod a legbelső érzéseidet, egy szóval legyen meg köztetek a kémia. Ha neked valaki üveggömbből mondja meg a tutit, és te azt elhiszed, és attól jobban vagy, akkor járj oda. Nem hiszek abban, hogy csak az a szakember jó, akinek mindenféle diplomája van. Én azt gondolom, hogy egy olyan ember, akinek van ehhez érzéke, sokkal többet tud segíteni, ha hozzád szól, ha érzed, hogy az, amit mond, az rólad szól, a te megoldásod.

Kihez fordulhatnék?

Én is ismerek olyan embert, aki tényleg csak egy lépésre van attól, hogy aurahegesztőnek hívjuk, de jól érzem magam vele, mert jó a kisugárzása, szeretek vele lenni. Sokszor semmit se csinálunk, de jobban leszek attól, hogy a közelemben van. Neki is van egy rendszere, nem tudom, pontosan mit csinál, de ez nem is érdekes. A lényeg, hogy sokkal szívesebben csinálok vele semmit, mint hogy elmenjek egy olyan szakemberhez, aki elöl-hátul PhD., meg Dr., de nem kíváncsi rám. Ő egy szerepben van. Én soha.

Nincs egy fehér köpenyem vagy egy másik énem, amit előveszek, amikor dolgozom.

– Mindig, minden esetben tudod a választ a páciens kérdésére? Vagy előfordul, hogy neked is tanácsot kell kérned?

Volt már olyan – pont egy nehezebb időszakon mentem keresztül -, amikor nem tudtam kellőképpen együttérző lenni egy válófélben lévő nővel. Akkor el kellett mennem szupervízióra (a leghatékonyabb szakmai személyiségfejlesztő módszer, mely során a szakember más szakemberhez fordul), hogy megtudjam, mi a helyes eljárás. De, ha ezt a terapeuta nem ismeri fel, akkor el tud téged vinni egy olyan tévútra, ahonnan nagyon nehéz visszahoznod magad.

Csak abban és addig tudok neked segíteni, amiben és ameddig személyes és szakmai kompetenciám engedi. Ez olyan, mint az edzőknél. Ha az edző nem tudott olimpiai bajnok lenni, akkor téged el fog tudni juttatni odáig, hogy második helyezett legyél, de amit ő nem tudott megoldani, azt veled sem tudja elérni.

Nem könnyű rátalálni a helyes útra

Ha én például tíz éve egyedül élek, akkor nem fogok tudni segíteni neked abban, hogyan kell egy jó párkapcsolatot működtetni. Azon fogunk tudni dolgozni, hogy te saját magadban hogyan tudsz rendet rakni, hogy tudod ezt a dolgot kitakarítani, és aztán te majd egyedül elindulsz egy úton, és rájössz, hogy tudsz párkapcsolatban élni. De ha ezt nem ismeri fel egy terapeuta, ha nem látja be, hogy a saját szűrőjén keresztül nem képes a problémádra megoldást találni, akkor el tud téged vinni nagyon rossz irányba – hiszen ő is ember.

Ezért fontos, hogy ne alkudj meg! Ha nem vagy biztos a döntésedben, menj el kettő, három, ha kell, több szakemberhez is. Én nem haragszom meg érte, ha valaki úgy jön hozzám, hogy már volt előtte máshol is.

– Hogyan zajlik nálad az első találkozó?

– Az első alkalom után senkivel sem beszélek meg következő időpontot. Ilyenkor csak arra kérem meg a pácienst, hogy aludjon az egészre egyet. Ha másnap is úgy gondolja, hogy nekünk együtt kell dolgoznunk, egyeztetünk egy újabb találkozót. Így sokkal könnyebb, nincs kényszer, van idő feldolgozni a történteket, átgondolni a dolgot.

Engem se bírhat mindenki, nem vagyok én Nutella, hogy mindenki szeressen.

Lehet, hogy valakinek az anyjára hasonlítok, vagy arra nőre, akivel lelépett a férje, vagy lehet bármi rajtam kívülálló dolog.

Nem állok oda a naptárammal”

– Sajnos van olyan szakember, akinél egy kezelés sokkal többet árt, mint használ. Amikor a terápia végére maximum az fogalmazódik meg a páciensben, hogy az életben soha többé nem akar semmilyen specialistát látni. Ki lehet ezt védeni? Ha igen, hogyan?

– Nem lehet. Sajnos néha óhatatlanul is belefutunk rossz tapasztalásokba. Mint a párválasztásnál, itt is keresgélni kell, hogy megtaláljuk az „igazit”. Ezért tartom nagyon fontosnak az online női magazinokat, lelki témákat boncolgató fórumokat, ezekről a dolgokról itt őszintén lehet és kell is beszélni. Ezeken a platformokon azt is el lehet (és el is kell) mondani, hogy senki ne essen kétségbe, ha elsőre nem találja meg a szakemberét”, ez egy hosszas keresgélés is lehet. A legfontosabb az, hogy ne adjuk fel, és ne érjük be olyan pszichológus segítségével, akiben nem tudunk bízni és hinni száz százalékig.

– Köszönöm a beszélgetést!

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: