A Starbucks kínálatában minden ősszel visszatér az egyik legismertebb ízesített kávé, a Pumpkin Spice Latte. De miért ilyen népszerű ez az ital és hogyan készíthetjük el otthon? Körüljártuk a témát.
Újra itt az október és vele együtt beköszöntött a sütőtökszezon is. A meleg pulcsikat ugyan még a szekrényben hagyhatjuk, de ha igazi őszrajongók vagyunk, a szívünket már melengethetjük egy finom pumpkin spice lattéval. A szezon ikonikus ital a Starbucks tette fel a kávérajongók térképére. A fűszeres nedű először 2003-ban jelent meg a kávéházlánc kínálatában, így idén már a huszadik születésnapját ünnepelhetjük együtt.
Az ősz és a sütőtök
Minden évszaknak meg van a maga jellegzetes gyümölcse vagy zöldsége, utóbbit ősszel vitathatatlanul a sütőtök szimbolizálja. Népszerűsége mellett az sem elhanyagolható, hogy mennyire egészséges. Telis-tele van vitaminokkal, rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin előanyaga, emellett C- és B-vitaminokat is tartalmaz. Már egy szelet sütőtök fedezi a napi szükséges A-vitaminbevitelünket. Nem korteskedni kívánunk mellette, de a kalóriatartalma is alacsony, a benne lévő lutein pedig jót tesz a szemnek, ahogy külsőleg, például pakolásként használva a száraz bőrre is igazi csodaszer lehet.

Érdekességek a Pumpkin Spice Latteról
Húsz évvel ezelőtt a Starbucks egyik igazgatója Peter Dukes a szezonális kávékülönlegességek sikerén felbuzdulva javasolta egy őszi íz bevezetését. Utóbbi lett a Pumpkin Spice Latte, aminek „kultusza” hamar önálló életre kelt. Kísérletképpen először csak két üzletükben vezették be, Washingtonban és Vancouverben fogyaszthattak elsőként az üzletbe betérők PSL-t. A tesztpiacot azonban alábecsülték, hiszen sosem látott kereslet bizonyult a fűszeres italra. 2004-ben már minden Starbucksban forgalmazták és néhány év elteltével igazi kultusszá vált. 2012-ben például a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az italhoz szükséges szirupból átmeneti készlethiány alakult ki. Apropó, szirup. A Pumpkin Spice Latte tizenkét éven át nem tartalmazott sütőtököt, a jellegzetes ízt a fahéj, a szerencsendió, a szegfűszeg és a gyömbér adták. 2015-ben jött a változás és az összetevőket 2% sütőtökkel egészítették ki, hivatalos indoklás nem érkezett a cég részéről, de valószínű, a vásárlók igényei miatt adták be derekukat az egyébként szinte íztelen sütőtöknek. Hiszen, mint mindenhol, náluk is a fogyasztó az első, főleg ha egy termék iránti keresletükkel 100 millió dolláros bevételt produkálnak egy évben (Forbes-becslés 2019-ből).

Mutatjuk, hogyan készítsd otthon
Egy korábbi cikkünkben már adtunk tippet a Pumpkin Spice Latte elkészítésére. Azonban most hoztunk egy másik receptet is, amit kevesebb barista-tehetséggel megáldva is elkészíthetsz. Természetesen már több márka piacra dobta a saját PSL-szirupját, viszont én vallom, hogy minden sokkal finomabb, ha saját magunk készítjük el – ezt a tíz percet bőven megéri.
Szirup
Hozzávalók:
10 dkg barnacukor
30 dkg cukor
5 dl víz
6 ek sütőtökpüré
0,5 tk szerecsendió
0, 5 tk őrölt szegfűszeg
1 tk fahéj
0,5 tk őrölt gyömbér
Elsőként a sütőtököt kell, hogy megsüssük. A puhára sült zöldséget a vízzel együtt pürésítsük. Ezt követően egy kis lábasban feltesszük főni a hozzávalókat, amit alacsony lángon, a cukor olvadását követőn még öt percig főzünk. Ezzel el is készült a szirupunk, amit kihűtés és leszűrés után két hétig gond nélkül tárolhatunk a hűtőben. A fűszereket természetesen a készen kapható „pumpkin spice” fűszerkeverékkel is kiválthatjuk.
Pumpkin Spice Latte
Természetesen ezt is lehet megúszósan csinálni, de először nézzük, hogy is illene. Egy presszókávéban elkeverjük a hűtött szirupot, amit a felhabosított tejbe öntünk. Fontos, hogy ne a tejet öntsük a kávéra, hiszen így válik majd el szépen egymástól, és lesz szép „csíkos“ a végeredmény. A tejhabosítást és a kávéfőzést persze egy latte kávékapszulával is kiválthatjuk.
Nyitókép: Getty Images