A Pure Planet Box segít abban, hogy környezettudatosabbá válj!

Ábel Niki, Gazsó Kata és Herbály-Szabó Kitti még az egyetemen elhatározták, egyszer szeretnének közös projektbe fogni, amit 2020-ban sikerült is megvalósítaniuk: ökobarát dobozukkal apró lépésekkel inspirálnak mindenkit a fenntarthatóbb életre.

Tisztán emlékszem, amikor egy baráti beszélgetés alkalmával először került szóba a zero waste szemlélet, reflexből arra gondoltam, kizárt, hogy mindössze egy befőttes üvegnyi szemetet termeljek egy év alatt, én sajnos sosem fogok tudni ilyen fenntartható életet élni. Maximalistának tartom magam, így, ha valamit nem tudok azonnal tökéletesen megvalósítani, hajlamos vagyok kudarcként megélni. Aztán ahogy egyre jobban beleástam magam a témába, elkezdtem apró lépéseket tenni a műanyag-, és hulladékmentesség felé. Minden egyes változtatás után azt vettem észre magamon, hogy még többet szeretnék tenni: olyan ez, mint egy jófajta függőség, aminek a titka a fokozatosságban rejlik.

A környezetvédelem játékos és szórakoztató is lehet!

Ezért is figyeltem fel azonnal Ábel Niki, Gazsó Kata és Herbály-Szabó Kitti Pure Planet Box nevű projektjére. Az egyetemi barátnőkből összeállt csapat fél évvel ezelőtt találta ki a környezettudatos doboz webáruházának koncepcióját: hónapról hónapra küldenek egy csomagot a megrendelőiknek, amelybe zsákbamacska szerűen rejtenek el ökobarát termékeket. „A játékosság is abban segít, hogy örömünket leljük a változásban. Alapjában véve úgy gondoljuk, hogy mindenki szeret játszani, a meglepetés öröme motiváló tényező lehet” – mondja Kitti. Ezzel az olyan embereknek adnak mankót a kezébe, mint amilyen én is voltam, vagyis azoknak, akik szeretnének fenntarthatóbban élni, de nem tudják, hogyan is fogjanak hozzá. „A saját bőrünkön tapasztaltuk meg, milyen nehéz eligazodni a rengeteg lehetőség között, és milyen sok időt igényel, hogy meggyőződjünk arról, valóban környezettudatos terméket vásárlunk, nem csak annak tűnőt” – mesélte Ábel Niki, Gazsó Kata pedig azt is hozzátette, hogy mivel a legtöbb ilyen árucikk drágábbnak számít az átlagosnál, sokan nehezen szánják rá magukat arra, hogy belevágjanak a kalandba. „Márpedig szerintünk az az egyik legfontosabb, hogy az elhatározást cselekvés kövesse.”

A bolygó megóvásához leginkább fokozatosságra és kitartásra van szükséged!

Herbály-Szabó Kitti azonnal ki is emelte, az első és leglényegesebb dolog az, hogy ne legyünk túl szigorúak önmagunkkal, és tudatosítsuk azt, akármilyen kis tett ugyanúgy számít. „Előfordul, hogy nem sikerül száz százalékosan teljesíteni, de ez nem szabad, hogy a kedvünket szegje. Sok pici célt érdemes kitűzni, hogy ne rettenjünk vissza már az elején a ránk váró kihívástól!” – tanácsolja. Niki szerint végig kell gondolnunk, melyek azok a mindennapi eszközök, amiket viszonylag egyszerűen fenntarthatóra cserélhetünk. „Ilyen lehet például a szilárd sampon használata a műanyag flakonos helyett.” Kata pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy gondoljuk át, a háztartás különböző területein melyek azok az alapvető tárgyak, amiket gyakran elhasználunk, és ezeket hogyan lehet leváltani olyanokra, amiknek az élettartama akár évekkel hosszabb, vagy amik nem termelnek még több hulladékot. „Ebben akarunk támogatást nyújtani, megteremtve annak a lehetőségét, hogy életünk lépésről lépésre környezettudatosabbá válhasson.” Niki azt vallja, ha kellő türelemmel állunk hozzá, nagyobb eséllyel érünk célba.

„A lényeg az, hogy mindenki megtalálja azokat a pontokat, ahol el tudja indítani ezt a folyamatot a saját életében, és ha nem sikerül minden elsőre, akkor sem adja fel, hiszen ez egy jelentős változtatás a közös jövőnk érdekében is. Hiszünk abban, hogy egyéni szinten is mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy tegyen a környezetéért és a Föld jövőjéért.”

Fotó: Pure Planet Box
Fotó: Pure Planet Box
Fotó: Pure Planet Box
Fotó: Pure Planet Box
Fotó: Pure Planet Box

Kihívás elfogadva!

A Pure Planet Box kezdő csomagja októberben érkezett meg azokhoz ( hozzám is), akik szeretnének tenni a Föld megóvásáért. „A Starter Kit összeállításakor leginkább arra fókuszáltunk, hogy a dobozunk olyan alapeszközöket tartalmazzon, amelyek segítenek abban, hogy a hétköznapok környezetbarátabbak lehessenek. Ezért került bele thermo pohár, bevásárló- és kenyérzsák több méretben, bambusz fogkefe és csomagolásmentes, vegán fogkrémtabletta, valamint fém szívószálkészlet is” – fejtette ki Kitti. Az induló Pure Planet Box tartalma már csak azért is tökéletes választás, mert ezek éppen olyan termékek, amiknek a beiktatásához tényleg semmi másra nincs szükséged, mint egy kis odafigyelésre: például arra, hogy a boltba menet ne felejtsd el beledobni a táskádba a textilzsákokat, hogy aztán a pékárut és a zöldségeket, gyümölcsöket ne a műanyag zacskóba pakold! Ha pedig bevásároltál egy adag fém szívószálkészletet (amihez vékony tisztító kefe is jár), mindig hordj magadnál legalább egyet, hogy ha beülsz valahová ne nyúlj automatikusan a plasztik verzió felé.

Környezettudatosnak lenni a gyakorlatban

Először persze számomra sem volt ösztönös egyik mozdulat sem, de jó hírem van: egy-két alkalom után szó szerint lelkiismeret-furdalásom volt, mert megint műanyagba csomagoltam az édesburgonyát, amit a csicseriborsós tálhoz vásároltam. A felhasználási módoknak csak a képzeleted szab határt: az állatpatikákban például már arra is van lehetőség, hogy kimérve, zacskó és doboz nélkül vegyük meg a szárazeledelt, így én a kutyánk jutalomfalatjait is ebben hozom haza a jövőben a plasztik szatyor helyett. A fém szívószálakért és a hordozható poharakért pedig már régóta rajongok: a koronavírus-járvány kirobbanásakor ösztönösen elkezdtem ragaszkodni ahhoz, hogy mindig legyen nálam valami, amiből ezer százalékos biztonsággal ihatok. A fürdőszobai eszközöket illetően, míg a bambuszfogkefe tényleg csak választás kérdése (Ráadásul kapható ebből a fajtából olyan is, aminek a szára különböző színekben pompázik, hogy mindig megtaláljátok, melyik kié a családban.), addig a vegán fogkrémtabletta esetében a megszokáson van a hangsúly. De könnyedén ráveheted magad a használatára azzal, ha belegondolsz, egyes számítások szerint évente közel 20 milliárd tubus fogrémet veszünk világszerte – ami már csak azért is problémás, mert ezeknek a termékeknek a csomagolása többnyire nem újrahasznosítható. A helyes kis fémdobozban érkező tabletták használata pedig roppant egyszerű: mindössze össze kell rágnod, és amint elkezd habzani, már moshatod is vele a fogaidat, ahogyan mindig.

Folytatása következik?

A Starter Kit után novemberre egy Kitchen Box nevű csomaggal készül az érdeklődők számára Niki, Kata és Kitti, azonban ahogyan az első doboz esetében, úgy most sem leplezik le előre, pontosan mit is küldenek majd a következő hónapban a feliratkozóiknak. Egyelőre annyit árultak el, hogy olyan termékekkel készülnek a második összeállításukra, melyekkel rendben tarthatjuk a konyhánkat, az étkezőnket és az élelmiszerek tárolásában is szerepük lesz.

Fotók: Pure Planet Box/@Facebook, @Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: