Rá sem ismersz a gyerekedre iskola után? 5 tipp, ami segít kezelni a helyzetet!

A gyerek az iskolában egy kisangyal, otthon viszont kezelhetetlen? Akkor titeket is érint az a gyakori jelenség, amit úgy hívunk „korlátok összeomlása iskola után”. Segítünk a helyzet megoldásában!

Ovi vagy iskola után mintha egy más gyereket vinnél haza, mint akiről a tanítónénik áradoznak? A példás magaviseletnek mintha híre hamva se lenne, mire hazaértek: a gyerek tombol, csúnyán beszél, szófogadatlan és egyszerűen rá sem ismersz. Ez annak tudható be, hogy szociális helyzetben az iskolában túl sokáig kell fegyelmezetten és jól viselkedni a gyereknek, ezért hazaérve ki kell eresztenie a gőzt. Egyszerűen túlterheli őt érzelmileg a helyzet és valójában itt, a biztonságos környezetben dől össze minden korlát, amit napközben maga köré épített. Ez egy természetes összeomlás, amit a szülőknek helyén kell tudni kezelni. Ehhez mutatunk most 5 tippet, ami segít „leföldelni” és megnyugtatni a gyereket iskola után.

1. Szavak helyett érzelmek

Egy-egy ilyen kiborulásnál nem igazán segít, ha elkezdjük verbálisan kezelni a helyzetet. Hiába kérdezgetjük, hogy mi a baj, mi zavarja. Az zavarja, hogy túltelítődött és hiányoztunk neki, de ezt nem fogja kimondani. Ehelyett tettek formájában kell az érzelmeket megregulázni. A gyerekeknek legtöbbször csak egy támogató ölelésre, puszira és kis vállacska masszírozásra van szükségük és arra, hogy lássák rajtunk, hogy nem rettenünk meg az érzelmi viharoktól. Meg kell maradnunk egy lágy és támogató attitűdben, hogy ne rontsuk tovább a helyzetet, mert a kicsik csak ezáltal kapnak lehetőséget önmaguk megnyugtatására.

2. Mérsékeljük a különórákat

Szuper dolog, ha a gyerek zongorázni tanul, sportra jár vagy nyelvleckéket vesz, de érdemes átgondolni, hogy tényleg szükséges-e iskola után még különórákkal is terhelni a gyereket. Ha túl sok kötelező program ékelődik a kicsik napjaiba, azzal csak azt érjük el, hogy még hosszabb ideig kell tartaniuk azokat a korlátokat és még fáradtabbak, nyűgösebbek és kezelhetetlenebbek lesznek mire hazaérnek. Mindemellett az otthon az egy biztonságos, nyugodt tér kell legyen, ahol a pihenés és feltöltődés kerül középpontba. Ha ezt nem adjuk meg nekik, akkor a saját helyzetünket is rettentően megnehezítjük.

3. Mozgás és friss levegő

A különórás mozgásformák helyett sokkal jobb választás, ha iskola után családként együtt mozdulunk ki és végzünk valamilyen fizikai aktivitást. Lehet ez egy séta, egy kis labdázás, játszóterezés vagy bármi, ami kizökkenti a gyereket a hétköznapi mókuskerékből. A friss levegő ráadásul nekünk segít kiüríteni a fejünket munka után.

4. Tudatos jelenlét

A gyerekeknél is hasonlóan jól működnek a különböző mindfulness gyakorlatok, mint a felnőtteknél. Ezek segítenek a pillanatban maradni, az érzelmeket szabályozni és megnyugodni. Persze nem fogunk rávenni egy 7 évest, hogy 15 percig mozdulatlanul meditáljon, de néhány játékos légzőgyakorlat vagy jógamozdulat segíthet. Már kaphatóak gyerekeknek szóló jóga könyvek, amelyeket ilyen esetekben fel lehet csapni, de ha  csak egyszerűen néhány mély lélegzetet veszünk együtt, azzal is sokat teszünk a mentális egészség érdekében.

5. Közös rituálék

A közös szülő-gyerek rituálék biztonságot nyújtanak és a támogatottság érzését erősítik. Alakítsunk ki saját iskola utáni szokásokat. Nem kell itt sem nagy dolgokra gondolni. Egy közös csendes teázás például kiszámítható, puha melegséggel tölti meg a nehéz napokat. De lehet ez egy meseolvasás vagy egy kis összebújás is a kanapén. Ezek az apróságok hatalmas változást hoznak a hétköznapokba és elkerülhetők lesznek a túlingereltség tünetei.

Nyitókép:Westend61/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: