Rád is hatnak a manipulátorok kedvenc pszichológiai trükkjei?

Vannak, akik tudatosan, mások tudat alatt használják a következő módszereket. A te dolgod, hogy ne dőlj be nekik!

A te életedben is vannak olyan emberek, akik imádnak valamilyen úton-módon szívességet kérni tőled? Ráadásul valahogy mindig sikerül elérniük, amit akarnak? Ez azért van, mert a manipulátorok nagyon furfangosak és mindegyik reakciódra kész forgatókönyvük van. Ezekről a technikákról ismerheted fel őket:

Láb az ajtórésben technika

Ezzel a módszerrel az emberek rávehetők arra, hogy komoly kötelezettséget vállaljanak, úgy, hogy először egy kisebb szívességet kérünk tőlük. Számos vizsgálat megerősítette, hogy hajlamosak vagyunk engedni egy nagy kérésnek, ha előbb már teljesítettünk egy azzal egyenrangú jóval kisebb kérést. A láb az ajtórésben technika nemcsak az üzleti életben működik, hanem a magánéletben is, egy vizsgálat során például ismerkedési szokásokat tanulmányoztak. Egy nyilvános helyen, ha egy férfi úgy hívott el randira egy nőt, hogy előbb útbaigazítást vagy tüzet kért tőle, sokkal nagyobb eséllyel járt sikerrel, amikor egyszerűen csak leszólította a kiszemelt hölgyet. Azonban nem csak személyesen működik ez a technika. Ugyanaz a hatás érhető el e-mailen is: te hányszor egyeztél bele olyasmibe, amit valójában nem is akartál?

Alacsony labda módszer

Az alacsony labda módszer akkor érvényesül, ha egy előzőleges megállapodást, akkor is fenn szeretnénk tartani, ha időközben megváltoztak a körülmények. Felhív a barátnőd, hogy segítségre van szüksége a pakolásban. Mikor odaérsz, kiderül, hogy előbb el kell ugranod a tisztítóba a ruhákért, aztán pedig még a bőröndöt is neked kell elhoznod a város másik felében lakó húgától, mindez pedig akár három óra plusz munkádba kerül. Te mit teszel? Valószínűleg elvállalod, mivel nemrég még azt mondtad, hogy szívesen segítesz. Csakhogy arról nem volt szó, hogy a néhány órás pakolás egész napos gigaprojektté alakul. Mindez abból fakad, hogy olyan mélyen gyökerezik bennünk a megfelelési vágy, hogy betartsuk amit elvállalunk, hogy akkor is hajlandóak vagyunk teljesíteni azt, ha a feltételek a mi kárunkra változnak. Természetesen egy baráti kérés során beburkolózhatunk a segítőkészség leplével, de jobb, ha felismerjük a „na, még csak ezt kéne megcsinálni…” típusú embereket.

Becsapott ajtó technika

Ez a módszer is arra szolgál, hogy rávegyen minket olyan szívességek teljesítésére, amit magunktól nem vállalnánk el. Ha valaki kér tőlünk egy teljesíthetetlennek tűnő kérést, amit természetesen elutasítunk és ezután szinte engedményként kér egy kisebbet, akkor azt várhatóan elfogadjuk. A gyerekek szinte öntudatlan mesterei ennek a módszernek: Anya, megveszed nekem a hiper-szuper csillámpónit? Nem? Akkor legalább egy fagyit kaphatok? A trükk mindössze annyi, hogy az első kérés hallatán „orrunkra csapják az ajtót”, ezután bármilyen reálisabb kívánságunkat készségesen teljesíteni fogják. Hiszen könnyebb teljesíteni egy kisebb vágyat, mint szenvedni a bűntudattól, hogy még a másodikat is elutasítottuk.

Eddig sorra vettük azokat a fortélyokat, amelyekkel mások befolyásolhatnak minket, most azonban vessünk egy pillantást arra, hogy mivel áltatjuk mi saját magunkat:

Kontraszt hatás. A hasonlítgatásból még semmi jó nem sült ki!

Azt jól tudjuk, milyen sokat számít a kontextus. Akkor mégis miért nem vesszük észre ezt a való életben? Teljesen máshogyan látjuk a dolgokat önmagunkban, mint összehasonlítva másokkal. Hónapok óta diétázol, rengeteget fogytál, lemész a strandra, ahol átlagos testalkatú nők vesznek körül, így repesel az örömtől. Ugyanakkor, ha lemész az edzőterembe, ahol kisportolt testalkatú nőket látsz, ez az önbizalom hirtelen tovaszáll. Mégis mi változott? Miért érzed egyik helyen kirobbanó formában magad, a másik helyen meg legszívesebben elbújnál a futógép mögé? Nem te változol, hanem a környezet! Ugyanez igaz a párválasztásnál is. Ha a kiszemelt fiú az átlagos barátai oldalán úgy fest, mintha a magazinból lépett volna ki, sokkal nagyobb szimpátiát válthat ki belőled, mintha ugyanezt a srácot tényleges modellek mellett látnád.

Irwin hatás, amikor azt hiszed, veled ez nem történhet meg

Az Irwin hatás a döntéseink során válik hátráltató tényezővé, mivel nem engedi, hogy a teljes kép láthatóvá váljon számunkra. Az alapját az a hit képezi, hogy velünk semmi rossz nem történhet, csak másokkal. Én nem lehetek beteg, az én kapcsolatom nem is annyira rossz, csak néha van tányércsapkodás. Sokkal valószínűbbnek tartjuk azt, hogy a jövőben jó dolgok történnek velünk, mint negatívak. Ez magyarázza azt az életszemléletet is, ami azt hangsúlyozza, élvezd ki a jelent: nem baj, ha nem raksz félre, nem spórolsz a jövődre vagy a nehezebb napokra. Így azt is nehezebb észrevenni, ha épp egy mérgező kapcsolat kellős közepén vagy. Miért? Mert veled soha semmi rossz nem történhet.

Nyitókép: Yoann Boyer/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: