Ragadj kapát, szedj borsót vagy hajts birkákat a legelőn: a háztáji munka a lelket is gyógyítja!

Foglalj időpontot a nagyihoz!

Ha az ember csak átlép a magyar-osztrák határon, Burgenland környékén, megszállja valami belső nyugalom. Most már azt is tudom, miért: a gazdálkodás, az állattenyésztés kiegyensúlyozottá teszi az ott élőket.

A hetekben egy walesi farmerről olvastam, aki arra adta a fejét, hogy a gazdálkodásban és a kétkezi munkában rejlő örömmel meggyógyítsa a kiégett városiakat. Az ötlet nem új keletű, hiszen azt mindannyian tudjuk, hogy a természet jó hatással van ránk, ugyanakkor viszonylag kevesen kapunk az alkalmon és látogatjuk meg vidéki rokonainkat egy kis krumplikapálás (egyben terápia) reményében. Eurig Evans, az említett farmer nem bízta a véletlenre. Mindenekelőtt ellátogatott Spanyolországba, egy olyan farmra, ahol sérült, függő fiatalokat kezelnek mindenféle természetben eltöltött foglalkozás segítségével. A módszer nem ismeretlen előttünk, hiszen Vaskuti Pál, pszichológus a Chance programmal évek óta segít problémás gyerekeken, tehát hazai példánk is van arra, hogy a dolog működik.

Farmerünk a spanyol útja után beiratkozott a Coleg Plas Dwbl-re, ami egy iskola Pembrokeshireben, ahol a tanulókat földműveléssel, állattenyésztéssel és az erdészeti munkával kapcsolatos gyakorlatokkal és feladatokkal érzékenyítik. A diákok a 100 hektáros terület gondozásában segítenek, betakarítják a biodinamikus gazdaságban növekvő zöldségeket és gyümölcsöket, és előkészítik őket a szállításra. Meg még nyilván minden más feladatot is elvégeznek, ami egy ilyen óriási terület körül felmerül. És most kapaszkodjunk meg, ez a képzés akkreditált, azaz, nem valamiféle hobbi tanműhely, hanem a munkaerőpiacon is elismert színvonalú oktatás. Milyen más ez, mint beülni az xy egyetem nagyelőadójába és némán hallgatni 90 percen át, nem igaz? Emberünk, Euring abban reménykedik, hogy a tanulmányai végeztével egyre több embert győz meg arról, hogy a kétkezi, természetben elvégzett munka nemcsak bütyköt növeszt a tenyerünkre, de a lelkünket is képes megerősíteni. Mi mindenesetre hiszünk neki, és legközelebb, ha kerti munka kerül az utunkba, akkor nem leszünk restek elvégezni.

Nyitókép: sanjeri/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: