Ragaszkodás a megszokáshoz – szereted még a párod vagy csak félsz az egyedülléttől?

A magánytól való félelem sok nőt akkor is a párja mellett tart, ha már régen elmúltak az érzelmek.

Egy szerelem kezdeti szakaszában teljesen normális, hogy mindent rózsaszínnek látunk. De a dolgos hétköznapok szürkére festik a rózsaszínt és ilyenkor kiderülhet, hogy nem is olyan mesés a kapcsolat, mint ahogy reméltük.

Inkább a társas magány, mintsem az egyedüllét

A világjárvány első hulláma alatt nagyon sok párkapcsolat ment tönkre. Amikor az élet megállásra és otthon maradásra kényszerített mindenkit, sokan rádöbbentek, hogy nem az érzelmek, hanem a megszokás, a napi rutin, vagy a családi vállalkozás tartja őket össze. A társadalmi elvárások is sokat nyomtak a latba, viszont a bizonytalanság, a bezártság rengeteg problémát hozott a felszínre. Ezek nyilván korábban is léteztek, de addig nem kellett velük ennyire direkt módon szembenézni.

Kiderült, hogy a sötét felhők már ott gyülekeztek, de sok nő cikinek érzi, ha egyedül van, ezért inkább felesleges kompromisszumok árán, de maradt a párja mellett.

De vannak, akik természetesnek veszik, hogy egy idő után a legnagyobb szenvedély és érzelmi kitörés is lecsillapodik, és emiatt „elviselik” egymást, még akkor is, ha barátivá, esetleg „testvérivé” szelídül a kapcsoltuk.

Az a biztos, ami van

Azon nem nagyon lehet vitázni, hogy az ember társas lény. Mindannyian vágyunk egy társra, akivel megoszthatjuk az örömeinket, bánatunkat, ez a világ legtermészetesebb dolga. De a szerelem sokszor kiszámíthatatlan, néha akkor jön, amikor egyáltalán nem vágyunk rá, amikor pedig mindennél jobban, akkor mégsem találunk szerető partnert. Ráadásul manapság egyre komolyabb kihívás az ismerkedés is. Ennek is köszönhető az, hogy a magánytól való félelem, vagy a „mit szól a család, a barátok az ismerősök” kérdés felvetődése miatt, sokan inkább a megszokást választják. Ami lehet, hogy nem a legjobb, sőt gyakran még rossz is, de legalább van. Ami van, az pedig biztos.

harag párkapcsolat vita
fotó: LightFieldStudios / Getty Images

Szinglinek lenni ciki?

Nagyon sok nő fél egyedül maradni, mert attól is tartanak, hogy nem találnak újra párt maguknak. De azt sem lehet sokszor figyelmen kívül hagyni, hogy az egyedüllétet nagyon sokszor a sikertelenséggel, a boldogtalansággal vagy a szomorúsággal állítják párhuzamba. Azt meg senki nem szereti, ha ezeket a jelzőket illeszti rá. „Több női páciensem is volt, aki úgy érezte, hogy rossz szemmel néz rá a környezete, esetleg az üzleti partnerei, ha egyedülálló. Még akkor is, ha nem tudják mi áll az egyedülléte hátterében. Egyszerűen a tényt, valamiért a kudarccal azonosítják, ez az eshetőség pedig szorongással töltötte el őket” – mondja Gyarmati Melinda, párkapcsolati coach.

Szereted őt, vagy csak félsz a magánytól?

Sokan a munkájukba, vagy a hobbijukba temetkeznek, ami „segít” abban, hogy addig sem kell a párkapcsolati problémáikkal szembenézniük. „Ha az élet bármelyik másik területén sikeres vagy, akkor az adhat annyi örömöt és töltést, hogy évekig, évtizedekig is elvegetálj egy kapcsolatban, anélkül, hogy a megszokáson kívül máshoz is ragaszkodnál”. A szakember szerint bizonyos mértékig teljesen logikus és ésszerű, ha nem robbantjuk azonnal a bombát. Ahol több gyerek van, vagy sok az összefonódás az üzleti életben is, ott teljesen érthető, ha a legjobb döntést akarjuk hozni. Ehhez pedig kell a megfontoltság, és a higgadtság is, de ne legyenek illúzióink, csak és kizárólag ezek az érdekek nem fogják visszahozni a régen kihűlt érzelmeket.

Ha csak a külvilág visszajelzése, a baráti társaság elvesztése, vagy az egyedülléttől való félelem miatt vagy a párod mellett, azzal sem a párodnak, sem magadnak nem teszel jót.

Egy kihűlt kapcsolatban nem tudsz megújulni, nem lesz, ami feltöltsön, így szinte esélyed sem lesz magabiztosságot sugározni magadról. Ez pedig az ismerkedéshez, a nyitottsághoz elengedhetetlenül szükséges.

Legyél magadhoz őszinte!

Ne csapd be magad, nézz őszintén szembe a helyzettel. Ha minél több programot szervezel magadnak külön, a gyerekekkel, vagy a barátnőiddel, mert annyival is kevesebb időt kell a férjeddel töltened, akkor valami nincs rendben. Lehet, hogy félsz az újrakezdéstől, de mi van akkor, ha még többet tartogat számodra az élet? Lehet, hogy te magad vagy a gátja annak, hogy kiteljesedj egy másik kapcsolatban?

Ha nem akarsz a barátaiddal folyamatosan a kétségeidről beszélgetni, akkor keress új elfoglaltságot vagy hobbit a szabadidődben. Ismerj meg új embereket, keress új impulzusokat. Fedezd fel, hogy mik azok a tényezők, amelyek blokkolnak téged. Lehet, hogy csak azért nem mered elhagyni a komfortzónádat, mert nem bízol magadban. Vagy kudarcként éled meg a kapcsolat végét, de nem szereted a kudarcokat. Hidd el, nem vagy egyedül, senki sem szereti őket.

Ne félj az egyedülléttől!

Ha nem vagy biztos az érzéseidben, és a fejedben kavarodó gondolatokban, akkor jó megoldás lehet, ha pár napra elutazol, meglátogatod a szüleidet vagy egy barátnődet. Közben pedig figyeld meg az érzéseidet. Hiányzik-e a párod, a „régi” életed, vagy jól boldogulsz így is? Ha gondolsz rá, akkor praktikus okok miatt, vagy valamilyen érzést vált ki a helyzet belőled? Mennyire függsz tőle érzelmileg?

Fontos, hogy ne menekülj el magad elől! Próbálj meg önálló döntéseket hozni, hallgass magadra, az ösztöneidre. Figyeld magadat, a gondolataidat, a reakcióidat. Tanuld meg szeretni magadat és mindenekelőtt engedd el azokat a félelmeidet, amelyek csak bizonytalanságban tartanak. Amikor letisztul benned minden, akkor tudni hogy hogyan tovább, hogy melyik a helyes döntés a folytatáshoz.

Forrás: elle.es

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: