Ha Rákóczi túróst kíván a család, de te nem kapcsolnád be a sütőt, akkor ez a gyors, sütésmentes és igazán mennyei pohárkrém lehet a megoldás. Íme, a recept, amit akár egy hétköznap este, akár hétvégén is pikk-pakk összedobhatsz.
Ki ne ismerné a mutatós és nagyon fimom Rákóczi túróst, amiről én például sokáig úgy tudtam, hogy Rákóczi Ferenc kedvenc süteménye volt. Aztán megvilágosodtam: az internet ugyanis azt írja, hogy Rákóczi Jánosnak köszönhetjük. Ő a 20. század első felében élt és dolgozott, méghozzá szakácsmesterként és cukrászként. Ez az édesség az ő kreációja volt, és az 1958-as brüsszeli világkiállításon vált nemzetközileg is ismertté, ahol, mint azt a minap.hu is kiemeli, Rákóczi János a magyar stand konyhafőnökeként dolgozott, csapata pedig a világkiállítás után számos nívós elismeréssel tért haza. Ez a különleges édesség nemcsak Rákóczi János életében játszott fontos szerepet, hanem a mi kis családunkban is igencsak különlegesnek számít. Mert hogy a párom annak idején egy Rákóczi túrós receptbe csomagolta be a jegygyűrűnket, és úgy kérte meg a kezem, hogy hajlandó vagyok-e életünk hátralévő részében is megsütni a kedvenc süteményét. Ezt a hollywoodi filmekbe illő pillanatot csak azzal tudtam tovább fokozni, amikor kiderült, hogy még a legnagyobb kánikulában is el tudom készíteni a kedvenc desszertjét, ugyanis találtam egy isteni Rákóczi túrós pohárkrém receptet, amelyet most veletek is megosztok.
Hozzávalók:
25 dkg vajas keksz
30 dkg zsírszegény túró
szűk 2 dl görög joghurt
4-5 tk méz
egy bio citrom reszelt héja
5 ek baracklekvár
5 ek zúzott dióbél
Elkészítés:
Készíts elő néhány desszertes poharat vagy kelyhet, majd a kekszet törd össze, amit konyharuha és húsklopfoló vagy sodrófa segítségével tudsz a legegyszerűbben kivitelezni. Tedd a kekszdarabokat a desszertes poharak aljára, és jöhet a krém! Ehhez a túrót jól keverd el a görög joghurttal, aztán add hozzá a mézet és a citromhéjat. Egyengesd rá szépen a kekszmorzsa tetejére, majd oszlass el rajta egy kis baracklekvárt szép egyenletesen. Ha ezzel is megvagy, nincs más hátra, mint a zúzott dióbelet picit megpirítani egy serpenyőben, majd mintegy utolsó simításként rászórni a kelyhek tetejére. Ha a diót annyira nem szeretitek, pirított mandula vagy kekszmorzsa is jöhet a tetejére, gyerekeknek akár babapiskótával is feldobhatod. És voilá, kész is vagy! De mielőtt ezt a családdal is közlöd, érdemes 30-45 percre a hűtőbe tenni. Az lesz a legnehezebb feladat, hogy addig senki se egyen belőle, míg picit le nem hűl ez az édes finomság.
Ez a gyors és igazán mennyei pohárkrém tényleg felveszi a versenyt az ikonikus süteménnyel, olyannyira, hogy ha többen vagytok, érdemes dupla adagot készítened, mert szó szerint néhány szempillantás alatt fog elfogyni egy sima adag (tapasztalatból mondom).
Nyitókép: AI
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 3 remek és villámgyors sütés nélküli desszert
- Édes felüdülés: ne hagyd ki a sütés nélküli lime-os sajttortát!
- Fagyirajongók, figyelem: itt jön 8 szuper hely a fagyizós bakancslistátokra!