Tápláló és egészséges vacsora: Rapinis-citromos fehérbab saláta

Ha szereted az izgalmas ízeket, ez a rusztikus fehérbab saláta tökéletes választás lesz számodra. Gyors vacsoraként önmagában is megállja a helyét, de különböző húsok mellé, köretként is felszolgálhatod.

Veled is megesett már, hogy valami új, eddig sosem próbált fogásra vágytál? Nem tudtad, pontosan mire, amíg meg nem találtad a tökéletes receptet. Velem pontosan ezt történt tegnap délután, így gyorsan felcsaptam a laptopom és vad keresgélésbe kezdtem. Amikor elolvastam ezt a receptet, tudtam, megtaláltam a nyertest. Vacsorára el is készültem vele, és azt kell mondanom, nem csalódtam. Ízletes, tápláló, nem mellesleg egészséges – pontosan, amire egy hideg novemberi estén szükségem van.

Az eredeti receptben rapini szerepel, de tudtam, hogy  nagy valószínűséggel a közeli szupermarketben nem fogok ilyen zöldséget találni. Az internet népe azt javasolta, hogy endíviával, vörös cikóriával (radicchió), fodros kellel vagy spenóttal helyettesítsem. Én végül a fodros kelre szavaztam, a szardellát elhagytam, a parmezánt pedig növényi eredetű sajtra cseréltem, így már a vegán étrendembe is be tudtam illeszteni.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb citrom, vékony szeletekre vágva
  • 2 darab olajos szardellafilé
  • 4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • fél csokor rapini (helyettesíthető a fent említett zöldségekkel)
  • só, bors
  • 2 nagy konzerv (400-425 gramm) cannellini fehérbab
  • negyed csésze friss petrezselyem
  • 2 evőkanál reszelt parmezán vagy növényi sajt
  • chilipehely (opcionális)

Elkészítés:

  1. Egy edényben melegítsd fel az olajat, majd add hozzá a citromot, a szardellát és a fokhagymát. Kevergetés mellett nagyjából 5 percig főzd. Akkor tökéletes, ha a citromkarikák megpuhultak és a szardellák apró darabokra estek.
  2. Add hozzá a rapinit (vagy a választott zöldséget), sózd és borsozd ízlés szerint, és újabb 5 percig hagyd főni.
  3. A leszűrt babot öntsd az edénybe, majd adj hozzá fél csésze vizet.
  4. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett folytasd a főzést. Nagyjából 5 percre lesz szüksége az ételnek, amíg a víz mennyisége a felére csökken.
  5. Végül add hozzá a petrezselymet és a reszelt sajtot.
  6. Fűszerezd chilipehellyel és befejezésként szórj a tetejére parmezánt!

Nyitókép: @bonappetitmag/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: