Reális kihívás még a digitális detox napjainkban?

Órákat töltünk naponta a képernyőt bámulva, s ez teljesen átalakította az életünket és a kapcsolatainkat is. Lehet-e még szabadulni ebből a rabságból vagy örök életre kárhoztatva vagyunk a digitális térbe?

A minap jót kacagtam, amikor a barátnőimmel ültünk egy kávézó asztalánál és egy pillanatra elakadt a beszélgetés: mindenki a telefonját nyomkodta. Persze, volt önkritikám, hiszen én indítottam el a hullámot azzal, hogy munka miatt előkaptam az okoseszközeimet, azért nem átallottam nevetve megjegyezni a dolgot, hiszen olyan mémbe illő jelenet volt. A történelmi hűség kedvéért hozzáteszem, nem a témákból fogytunk ki, mindenki valami ügyes-bajos dolgát intézte el bruttó két perc alatt, ami talán kis ár volt azért, hogy jelen tudjunk lenni egy számunkra fontos pillanatnál. Az ember fejében ugyanakkor óhatatlanul is felüti a fejét a gondolat: a mai rohanó világunkban áldás vagy átok ez az óriási online jelenlét?

A kor, amikor már nemcsak a testünket kell méregteleníteni

Februárban jelentette be az amerikai Salesforce nevű cég ügyvezető igazgatója, Marc Benioff, hogy elvonul egy francia-polinéz üdülőbe, azzal a céllal, hogy egyhetes digitális detoxot tartson, a trend pedig, ami azt szorgalmazza, hogy távolodjunk el az elektronikáinktól, új lendületet kapott. Benioff példája azonban nem aratott maradéktalan sikert, amin nem is kell csodálkozni, hiszen kevés ember engedheti meg magának, hogy egy teljes hétig nélkülözze okoseszközeit manapság. 

Nem is kell nagyon messzire mennünk az okfejtésben, hiszen ma már a legtöbb munkahelyen alapvető követelmény az online jelenlét: a céges e-mailek, a telefonok, na meg az egyre elterjedtebbé vált videó-konferenciák a hétköznapokban gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy teljesíteni tudjuk a kihívást. Azonban a megérdemelt szabadság alatt sem olyan könnyű lemondani a digitális eszközökről, ha jobban belegondolunk, mennyire begyűrűzött már az életünkbe.

A telefonunkkal navigálunk a kocsiban, az ebédhez gyorsan megnézünk egy jó receptet vagy kaját rendelünk, de legtöbbünk már a sarki közértben is mobillal fizet a hagyományos készpénz vagy bankkártya helyett. És akkor a szórakoztató vagy edukatív tartalmak fogyasztásáról még nem is beszéltünk. Bár a mozgalom célja épp az lenne, hogy csökkentse a stresszt, paradox módon épp attól törhet ránk a pánik, ha elképzeljük, hogyan kellene elnavigálnunk a világban egy teljes hétig digitális kapaszkodók nélkül.

Fiatal nő ideges a digitális világtól és a sok megválaszolatlan üzenettől.
Fotó: Westend61/Getty Images

Reális kihívás vagy kudarcra ítélt próbálkozás ma a digitális detox?

Az ötlet jó szándékát aláírjuk, bizonyára az életünk sok pontjára pozitív hatással lehet a tech-absztinencia, de az elképzelés sokkal kevésbé tartható, mint 2012-ben. Ekkor jelent meg ugyanis először tudományos kutatásban a digitális méregtelenítés fogalma, pedig innen visszagondolva mit tudtunk mi még a valódi digitalizációról akkoriban! Persze, a képernyő már akkor is fontos része volt az életünknek, de akkoriban még legalább a két kezünkkel és nem egy appon keresztül porszívóztunk, és a mosógépet is el tudtuk indítani wifi nélkül. A mai világunkhoz hasonlítva fáklyásmenet lehetett akkor egy ilyen kihívás, ma már azonban szinte lehetetlennek tűnik kivonni magunkat az online térből, legalábbis huzamosabb időre biztosan. (Nem is volt olyan régen, hogy mi is kipróbáltuk a kihívást, igaz, csak egy napra.) Ebben pedig óriási szerepe van a pandémiának is.

Brit tudósok kimutatták… 

Nem, nem viccelünk, tényleg britek voltak. A Leeds Egyetem tavalyi felmérése szerint a britek 54%-ának nőtt a képernyőhasználata a pandémia előtti időszakhoz viszonyítva. Ehhez persze nem kell professzornak lenni, hiszen tapasztaljuk mi magunk is a változást, az viszont már megdöbbentőbb adat, hogy a fent említettek 50%-a több mint 11(!) órát tölt el valamilyen okoseszközt „simogatva“ naponta. Soknak tűnik, de ha összeadjuk a nyolcórás munkaidőt, egy kis olvasgatást, Facebookozást, esetleg játékot is, megvan a matek.

A pandémia ezen a téren tett hatása természetesen érthető, a bezártság alatt szinte mindannyian a szórakoztató elektronikákban találtunk megnyugvást, hiszen még a társas kapcsolataink nagy része is az online térbe korlátozódott. Ez az átrendeződés, ami egykor szükséges rossz volt egy extrém élethelyzetben, mára azonban döntéssé vált: digitális fogyasztási szokásaink ugyanis nemhogy visszarendeződtek, tovább mutálódtak a covid után, pedig ma már kedvünkre járhatjuk a világot.

Fotó: Getty Images

Sajnos azonban épp a kapcsolataink ragadtak meg a technológia mezején: hamarabb lefolytatunk már egy csevegést telefonon, minthogy órákat üljünk a dugóban egy találkáért, s a korábban gyakori hétvégi ebédeket is gyakran felváltja már egy-egy videóhívás. Azzal tehát, hogy letesszük a telefont, nemcsak főnök kéretlen időpontban küldött üzeneteitől vagy a végeláthatatlan TikTok-pörgetéstől, de társas kapcsolatainktól is elvágjuk magunkat.

Tedd le a poharat telefont, Samantha!

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, lehet, hogy ma már elveszettnek is éreznénk magunkat a kütyüink nélkül, nem csupán az ismeretlen utakon, de kicsit az életben is. A rengeteg kényelmi szempont mellett már szórakozást is az elektronikai cikkektől remélünk, észre sem vesszük, hogy sokszor már csak megszokásból nyúlunk a mobilért, úgy ugrunk rá a telefonunkra, mint a dohányosok a cigarettára: robotpilóta-üzemmódban, egy gyors dopaminadagot remélve. Az üresjáratokat inkább kitöltjük egy kis chateléssel, vicces, macskás videókkal, csak hogy betöltsék az űrt.

„Nem lehet csak úgy lelőni a technológiát, hiszen nem egyféle okból ragadtunk a képernyő elé – magyarázza Sina Joneidy, a brit Teesside Egyetem digitális tanszékének oktatója. – Számomra ez inkább a technológiához való »vágyó ragaszkodás« elengedéséről szól.“ Joneidy elmagyarázza, hogy a „vágyó ragaszkodás” egy buddhista szemlélet, amely szerint az ember sokszor csak azért akar valamit, mert úgy gondolja, hogy az boldogságot hoz majd – esetünkben azonban ez csak egy kék fényű dopaminütés.

Digitális detox helyett digitális tudatosság

Ahelyett, hogy egy az egyben elvágná magát a technológiától, Joneidy inkább meggyőződik arról, hogy tudatosan használja az okoseszközeit. Napjainkban ez talán hasznosabb lehet, mint a teljes detox, hiszen nem kell annyit aggódnunk, hogyan boldoguljunk nélküle, helyette arra koncentrálhatunk, hogyan és miként használjuk a technológiát. Tehát nyugodtan küldd el azt az emailt, hívd fel anyukádat, fotózd le az új ruhádat a barátnődnek – csak ne hagyd, hogy beszippantson a fekete lyuk. Nem kell ostoroznod magad azért, mert nem tudod elképzelni az életedet a technológia nélkül, mutatunk néhány ötletet a szürke zónából, amivel hatalmas változásokat érhetsz el, teljes lemondás nélkül is.

Találj más pótcselekvést!

Az üresjáratokat, amit a telefonod zabolázatlan görgetésével töltesz ki, fordítsd valami másra. Olvass el néhány oldalt a könyvből, aminek még mindig nem értél a végére, sétálj egyet a friss levegőn, vagy pipálj ki valamit az őszi bakancslistánkról. Ha pedig kipróbálod ezeket a légzőgyakorlatokat, még a közérzeted is jobb lesz!

Engedd meg magadnak, hogy unatkozz!

Nem kell minden percben lekötnöd magad ahhoz, hogy produktív napod legyen. Sőt! Nem is gondolnád, milyen jó ötletek származhatnak abból, ha pár percre megengeded magadnak, hogy csak bámulj magad elé és elgondolkozz az élet nagy dolgain.

unatkozó nő
Fotó: Olezzo/ Getty Images

Monitorozd a szokásaidat!

Ma már az okostelefonok és laptopok is meg tudják neked mutatni, pontosan mennyi időt töltöttél el társaságukban egy nap. Engem például szíven ütött, hogy csak a múlt héten több mint 30 órát töltöttem telefonnal a kezemben! Gondolj bele, ha ezt az időt nyelvtanulásra szánjuk, év végére folyékonyan beszélhetünk kínaiul! Érdemes azt is megfigyelni, melyik applikációt használtad a legtöbbet és végiggondolni, mi volt a célod vele. Ellentmondásos ugyan, de ma már olyan alkalmazások is léteznek, amik késleltetik például az Instagram megnyitását, így a felhasználónak van egy kis ideje átértékelni, valóban van-e valamilyen szándéka a felületen vagy csak megszokásból kattintott rá.

Használd tudatosan!

A technológiának hajlamosak vagyunk csak az árnyoldaláról beszélni, pedig rengeteg előnye is van: pillanatok alatt (és ingyen) hozzájuthatunk hasznos információkhoz, legyen szó egy térképről, egy szöveg lefordításáról vagy egy szuper receptről. Használd hát jelentőségteljesen! Fordíts minden nap egy órát az életedből arra, hogy bővítsd az ismereteidet, olvass utána valaminek, ami mindig is érdekelt. Fedezz fel új zenéket vagy mozogj együtt egy fitneszguruval, így még az egészségedért is tehetsz valamit!

 

Nyitókép: Getty Images
Forrás: bbc.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: