Régóta elhúzódó problémád van? Próbáld ki a hipnoterápiát!

A fel nem dolgozott traumák az egész életünkre hatással vannak. Ahhoz, hogy sikeresen feloldjuk a tudatalatti blokkokat, el kell jutnunk a problémák gyökeréig - ebben segíthet a hipnoterápia.

Sokan a hipnoterápia szó hallatán még mindig valami önkívületi és kiszolgáltatott állapotra gondolnak, amiben nincsen befolyásuk a testük felett, és azt csinálják, amire a hipnotizőr beprogramozza őket. Hogy ez mennyire távol áll a valóságtól, mi sem bizonyítja jobban, minthogy több ezer éve használják gyógyításra és manapság már a pszichológia is bevette az eszköztárába.

Amiről halvány lila gőzöd se volt eddig

A hipnoterápia tulajdonképpen azokhoz a tudatalattidban lévő (és ezáltal szinte észlelhetetlen) problémák gyökeréhez juttat el, amelyekről eddig fogalmad sem volt. Ez lehet egy olyan trauma, amit te nem tudatosítottál magadban, az életedre azonban jelenleg is hatással van. A fel nem dolgozott trauma okozhat bármilyen kényszerességet, fóbiát, félelmet, függőséget, szexuális zavart, depressziót, rémálmokat, dühkitöréseket. A lista végtelen és a hagyományos módszerekkel gyakran évekig tart felszínre hozni, vagy megfejteni az okát. A hipnoterápia azonban segíthet abban, hogy feloldja ezeket a tudatalatti blokkokat.

Hogyan zajlik?

A hipnoterápia mindig egy feltáró beszélgetéssel kezdődik, amelyben a terapeuta megismeri a problémádat, megtudja mi az, amin változtatni szeretnél, vagyis mi a célod. Csak mindezek tisztázása után kezdtek bele a terápiába, amelyben semmi hókuszpókusz vagy körben forgó spirál sincs. Egy kényelmes fotelben ülve, az öntudatodat elterelő és kikapcsoló feladatokkal juttat el a terapeuta a transz állapotába. Bár a hipnózis fogalmára mai napig nincsen pontos definíció, egy olyan fiziológiai sajátosságokkal járó pszichológiai állapotot jelöl, amely nagyon hasonló az alváshoz. Különböző mélységei vannak, és szuggesztiókkal erősítik közben, illetve oldják fel a terápia végén ezt az állapotot. Nagy különbség, hogy a hipnózis állapotában az agyunk teljesen más területei működnek, mint alvás közben. Illetve amíg az alvó emberrel nem lehet kommunikálni, addig a hipnotizálttal igen.

Önmagadat gyógyítod

Amikor meglelitek a probléma gyökerét – merthogy ez közösen történik – akkor a hipnoterapeuta egy úgynevezett regressziós, visszatérő állapotba hoz azért, hogy a problémát pontosan megérthesd, tudatába kerülj annak, miért rögzült egy-egy frusztrációt okozó viselkedésforma. A hipnózis ugyanis csak a  probléma pontos megértésével és annak tudatosításával együtt működik. Ez a megértés segít abban, hogy új nézőpontokat, érzelmi és viselkedési mintákat sajátíthass el. Ezért a hipnózist, vagy hipnoterápiát sokan inkább egyfajta képzésnek tekintik, hiszen önmagunk erőforrásait szabadítják fel azáltal, hogy megszüntetik az elakadást okozó tényezőket.

A hipnoterápia éppen ezért eredményesen használható számos lelki eredetű probléma megoldásában. Legyen szó mindennapi élethelyzetekről, emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, de akár a lelki eredetű fizikai betegségekről is. Azoknak, akik tartanak tőle, fontos tudni: mivel a tudatunk még ebben az állapotában is minket véd, ezért tévedés, hogy hipnózissal vallatni lehet, vagy kiszedhetik belőled mondjuk a PIN kódodat. Sőt, a terápia során is csak azok az információk épülhetnek be a tudatodba, amelyek számodra is alapvetően elfogadhatóak.

Forrás: Alfred Barrios PhD kutatása alapján
Nyitókép: primipil/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: