Rendkívül hatékony, új gerinckímélő mozgásforma, ez a Gyrotonic

Végre egy edzésforma, ahol nem tudsz hibázni. Itt nincs olyan, hogy valamit rosszul csinálsz, nem jól tartod a derekadat és megsérülsz. A csodálatosan megformált Gyrotonic gépek tökéletességgel vezetik mozgásodat, biztosítva a sérülésmentességet.

Mivel elég sportos életmódot folytatok, azt hiszem nagyjából nincs olyan mozgásforma, amit még ne próbáltam volna ki, akár csak kíváncsíság szinten is. Odavagyok bármilyen újdonságért, elcsábulok azonnal, ha megtanulhatok valamit, kicsit feszegethetem a határaimat. Előző életemben tuti valami olimpikongladiátor voltam. Ezért volt óriási meglepetés, amikor néhány hete egy komolyabb gerincproblémával küzdő ismerősömmel futottam össze, és kellemes megdöbbenéssel konstatáltam, hogy a korábban görnyedt háta láthatóan kiegyenesedett. Az időjárás még elkápráztatott minket, így azt sem tudtam nem észrevenni, hogy izomzata is tónusos lett, és egész mozgása könnyeddé kecsessé vált. Egyből gondoltam, hogy valami turpisság van a dologban, amikor azt mondta Gyrotonikra jár.

Egy vadiúj mozgásforma

Hogy mi? Azonnal kell nekem is. Én is kérem a feszes karokat, a balerina tartást! De legfőképpen a telefonszámukat. Néhány nappal később már kedvenc edzőruhámban feszítettem a stúdió bejáratában, és izgalommal vegyes ámulattal csodáltam a fából készült gépeket. Legszívesebben mindegyikre felpattantam volna, de először le kellett nyugodjak. Az edző alaposan kikérdezett, átnézegetett, mint valami gyűjtő által szeretettel kiválasztott oldtimert, akin fel kell térképezni, hogy motorcsere vagy csak az ablaktekerő ment tropára. Közben finom teával kényeztettek és még pár mindenmentes kekszet is betoltam, mire magamba szippanthattam az első gép csodálatos bambuszillatát. A mozgás egyszerre holisztikus, lélekre ható és gyakorlatias. A gépekben a mozgás 3 dimenzióban zajlik, és egy folyamatos flow, vagyis áramlás élményt biztosít. A különböző gyakorlatok nemcsak az izmaimat stimulálták, de a belső szerveimet is átmasszírozták, ezáltal aktiválva a fiziológiás folyamatokat, amely beindítja a belső gyógyító folyamatokat is.

A gerinc rugalmassága a fiatalság elixírje

A GYROTONIC® rendszer az emberi testet mint egységet, a hátgerincet pedig ennek az egységnek a központi irányítójaként tekinti. Ez a mozgásrendszer egyedülálló módon egyesíti az test energiájával kapcsolatos ezeréves keleti ismereteket és a modern mozgás kultúrát. Olyan, mintha a Gyrotonic gépek ötvöznék a torna, az úszás, a jóga a balett és Tai Chi bizonyos elemeit is. 

Kitalálója, eredete:
A módszer megalkotója Juliu Horváth egy temesvári születésű balett-táncos, aki 1970-es évektől az Egyesült Államokban él. Juliu dolgozott a New York-i City Operánál és a Houston Ballet-nél, de egy súlyos hátgerinc-sérülés miatt a karrierje félbeszakadt. A reflektorfényből visszavonulva letette az alapjait a Yoga for Dancers-nek. Később pedig megalkotta azt a gépet, amelyen ma a profi táncosok és az utca embere egyaránt nagy sikerrel edz. Módszerének hatékonysága egyre ismertebb lett, így sokan keresték fel civilek is, akik hajlékonyabb, kecsesebb testet és kidolgozottabb izmokat szerettek volna. Így Juliu finomított a  „Jóga táncosoknak” módszeren, amelyet így már szinte minden ember el tudott végezni, függetlenül a korától és az egészségi állapotától. Ezt a finomított változatot nevezte el GYROKINESIS® módszernek.
Bár kívülről nézve az egész mozgás kecsesnek és lazának hat, az óra végére fincsi remegés lett izmaimon úrrá. Úgy éreztem, sokkal rugalmasabb vagyok, a tartásom gyönyörű lett és legalább két centimétert „nőttem” ha a valóságban nem is, a saját szememben biztosan.
Azóta túl vagyok már egy bérleten és bátran kijelenthetem, nincs komplexebb, hatékonyabb és kímélőbb mozgásforma jelenleg a Gyronál. Tényleg egyenes a hátam, mozgás közben kímélve vannak a csontocskáim, kiegyensúlyozottnak és felszabadultnak érzem magam minden óra után. További tapasztalatom, hogy a gerincemben a csontrendszer anyagcseréjének felgyorsulásával és kitisztulásával, a bőröm is sokkal szebb és fiatalosabb, sőt a kötőszövetem is tónusosabb. Kicsattanó formában érzem magam, és hálás vagyok, hogy akkor ott a kávézóban a barátnőm megosztotta velem a titkát, mert azóta olyan mozgással bővült a repertoárom, amelynek minden porcikám örül.
Gyrotonic® a világban 

A Gyrotonic Expansion System® rendszerével olyan hírességek, mint Madonna, Liv Tyler, Björk, Shaquille O’Neal, Gwyneth Paltrow, Kim Catrall, Tiger Woods,  Andy Murray, Sting, Naomi Campbell, Lady Gaga vagy az éppen Magyarországon  tartózkodó Robert Wisdom sportolnak.

Nyitókép:Rossella De Berti/GettyImages
Legnépszerűbb cikkek: