A rendszeres maszturbáció miatt tényleg ritkábban van kedvünk ágyba bújni a partnerünkkel?

Az önkielégítés enyhíti a szorongást és a stresszt, de vajon egyúttal azt az igényünket is, hogy egy partnerrel bújjunk ágyba? A szakértők utánajártak a kérdésnek.

Mivel a maszturbálás a mai napig tabutémának számít (különösen a nők körében), így fontosnak tartjuk már a cikk elején kiemelni, hogy számtalan jótékony hatása van. Az önkielégítésnek hála könnyebben elfogadhatjuk és megszerethetjük a testünket, ez pedig befolyással lesz az önképünkre és a jóllétünkre is. Emellett csökkentheti a vérnyomást, enyhítheti a menstruációs görcsök okozta fájdalmat, illetve oldja a stresszt és a szorongást is. De vajon megszüntetheti-e a partnerünk iránti vágyat is?

Pótolható a partner az ágyban?

A szakemberek rövid válasza erre a kérdésre a nem lenne, de mi azért szeretnénk egy kicsit alaposabban körbejárni ezt a felvetést. A maszturbáció valóban óriási szerepet játszhat a szexuális felszabadulásban, ám mégsem írhatja felül azt az izgalmat, amit a párunk iránt érzünk. (Az aszexuális személyek természetesen kivételt jelentenek ebben a tekintetben.)

Az emberek ugyanis a természetüknél fogva társas lények, tehát alapvető igényünk, hogy kapcsolódjunk másokhoz. Tanulmányok is kimutatták, hogy ezáltal tovább élhetünk és kevesebb egészségügyi problémával kell megküzdenünk. Ez az ösztönünk pedig a szexuális együttlétekre is kiterjed – önmagunk kényeztetésétől függetlenül. Egyik sem helyettesítheti a másikat, mert különböző igényeket elégítenek ki. (Sokak számára a szex nem is működhetne kötődés nélkül.)

Maszturbáció
A rendszeres maszturbáció valóban csökkenti a partner iránti vágyat? (Fotó: cottonbro/Pexels)

A szexuális vágy ötven árnyalata

A fentiek szerint tehát a maszturbáció „csupán” egy lehetőség arra, hogy felfedezzük, mit szeretünk és mit nem – ez a tudás pedig élvezetesebbé teheti a partnerünkkel való összebújást is. Azonban mégis érdemes megemlítenünk a téma egy olyan aspektusát, melyben az önkielégítés tényleg csökkentheti a vágyunkat a szex iránt. Ha valakinek leginkább alkalmi kapcsolatai vannak, akkor a rendszeres maszturbálás valóban kihatással lehet a partnerkeresésre. Hiszen ezek az emberek az együttléteik során nem kötődnek a másik személyhez – köztük nincs meg az a szikra, ami egy párkapcsolatban viszont jó esetben igen.

Összefoglalva: az önkielégítés tényleg „elveheti a kedvünket” az olyan pásztoróráktól, melyek nélkülözik a mélyebb érzelmi kapcsolatot. Ráadásul hajlamosak vagyunk arra, hogy feszengjünk egy idegen társaságában az ágyban – az önkényeztetés esetében pedig ezzel a tényezővel nem kell számolnunk. A komoly partner megtalálása iránt érzett vágyunkat még a maszturbáció sem tudja elnyomni. És akkor mi is lenne a szakemberek végső konklúziója? Nos, mindannyian mások vagyunk, eltérő vágyakkal és igényekkel: felesleges lenne a „normális” címkével dobálózni ebben a kérdésben.

Forrás: Well+Good
Nyitókép: Deon Black/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: