4+1 hely a lakásban, amit érdemes rendszerezned, ha teljes megújulást szeretnél

Széthagyott gyerekjátékok, üres kávéscsésze, papírhalmok az asztalon – ha káosz van az otthonodban, akkor nem csoda, ha ez az életed többi területe is kihat. Mutatjuk, hol érdemes kezdeni a rendrakást, hogy szuper új energiákkal töltődj fel.

A tavasz érkezése valahogy mindnyájunknál összefonódik a tavaszi nagytakarítással és az otthonunk rendezgetésével. Ez az az időszak, amikor rájöhetsz, hogy tényleg túl sok cuccot halmoztál fel télen, vagy hogy már nem fogod hordani a korábbi tavaszi cipődet, kabátodat. Vagy az első melegebb napsütéses kirándulóidőnél jön a felismerés, hogy a gyerekek kinőttek ezt-azt tavalyról. Mit tehetsz? Nyilván az első sokkon túl, hogy mi mindenből kell újat venni, nekiállhatsz szelektálni. És jöhet egy jó kis tavaszi rendszerezés! Ezt megteheted a tavaszi nagytakarítás részeként, de attól függetlenül is.

Hogy mi mindent rendszerezz az otthonodban a tavasz beköszöntével? Ha tényleg érezhető változásra vágysz, akkor a The Home Edit szervezőpárosa, Clea Shearer és Joanna Teplin az alábbiakat mindenképp. Így teljesen felfrissül a környezeted, ezáltal Te magad is szuper új energiákkal vetheted bele magad a tavaszi megújulásba.

1. Rendet, rendszert az előszobába!

Bevallom, ez az egy pont nem Clea és Joanna tippje, hanem én írtam a listához, mert minden az előszobával kezdődik. Szó szerint. Ide lépünk be először, és innen indulunk tovább a lakás többi része felé. Az előszoba adja meg az első benyomást az otthonunkról. Gondold csak végig, mennyivel kellemesebb egy olyan előtérbe belépni – legyen az kicsi vagy tágas –, ahol szép rend van, mint egy olyan helyre, ahol az első másodpercben az arcodba üvölt a káosz.

Hogyan rendszerezz: Pakolj össze mindent egy helyre, szelektálj, majd a maradék holmit rendezd csoportokba. A kabátok mehetnek a fogasokra, a sapkák, vastag sálak, téli kesztyűk pedig egy arra kijelölt dobozba. A cipők közül csak az maradjon elöl, amit tényleg használtok, a túl vastag téli bakancsokat, szőrös csizmákat pakold el. Legyen külön helye az esernyőknek, és készítsd elő a terepet a kinti játékok tárolására is.

Extra tipp: A kerti- és homokozójátékok, kislabda és egyéb kinti kedvencek tárolását szuperül megoldhatod egy vödörrel is. Ha a bejárati ajtó előtt találtok neki helyet, a lakásba is sokkal kevesebb kosz fog bejutni (és könnyebben elkerülhető, hogy a félig sáros kislapát és társai a nappali szőnyegén kössenek ki).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mia Balogh (@rendszerezz_okosan) által megosztott bejegyzés

2. Tavaszi rendszerezés a fürdőszobában

A fürdőszoba takarításáról a legtöbben nem feledkezünk meg, más viszont a helyzet a szekrények magasan vagy túl mélyen lévő „kincseivel”. Na, és persze a piperés fiókokkal. A legtöbb kencénket féltve óvjuk, mert drága volt, vagy mert az a kedvenc krémünk, esetleg el akarjuk tenni a tégelyt, hogy pont olyat tudjunk majd vásárolni. De egy évben legalább egyszer, a tavaszi rendszerezés során nézzünk szembe a ténnyel: ideje szelektálni, és csak azt megtartani, amire tényleg szükségünk van.

Hogyan rendszerezz: Kezdd azzal, hogy kiveszel mindent a szekrényből vagy fiókból, és az egész területet áttörlöd. Válogasd át a termékeket, ha kell, hívd segítségül egy barátnődet, akiről tudod, hogy nem lesz vajszívű a két éve lejárt márkás krémekkel és öt éve nem használt sminkcuccaiddal. Ami marad, rendezd csoportokba, például: sminkek, krémek, tisztálkodószerek. A lényeg, hogy számodra logikus és átlátható legyen.

Extra tipp: A hajgumikat tárolhatod öntapadós akasztókon, az apróságokat pedig akár felespoharakban is. Légy kreatív, és használd, amid van!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mia Balogh (@rendszerezz_okosan) által megosztott bejegyzés

3. Az íróasztal/dolgozósarok rendbetétele

Talán egy ideje már úgy érzed, nehezebben megy a home office, nem tudsz eléggé koncentrálni, nem úgy haladsz a munkával. Ha eddig a tavaszra, illetve a tavaszi fáradtságra fogtad, elárulok egy óriási titkot: sokkal inkább hibáztathatod az előtted tornyosuló papírhalmokat, ottfelejtett (ki tudja, hány napos) kávésbögréket, a gyerek félkész legóit és a többi, nem az íróasztalodra való cuccot. Igen, jól sejted: ideje megszabadulni ezektől!

Hogyan rendszerezz: Pakolj le mindent az íróasztalról! Töröld át bútorápolós ronggyal az egész területet, majd amíg szárad, kezdj neki a szelektálásnak. Ami marad, azt sem kell mind visszapakolnod. Előbb gondold át, mi az, aminek feltétlen az asztalodon a helye. A számítógéped vagy laptopod, a naptárad, jegyzetfüzeted, tollak persze, maradjanak, és jár egy kis hely a kávésbögrédnek is. De a tizedik színes ceruzát meg a gyerkőc legóját nyugodtan vidd vissza a gyerekszobába.

Extra tipp: A számlák, szerződések, papírok nagyon fontosak, de nem fogsz tudni a munkára koncentrálni, ha ezek a nap 24 (na jó, nyolc) órájában a kezed alatt vannak. Jelölj ki nekik egy fiókot vagy tedd egy külön szekrénybe ezeket, kategóriák szerint rendszerezve. Maradhatsz a szerződések, számlák vagy bármi más, neked tetsző elnevezésnél is, de ha pl. számlából többféle csoportod van, azokat is külön jelölheted.

4. A gyerekterek átnézése

A gyerekek játékai, könyvei és egyebek gyorsan és elég nyomasztó mennyiségben halmozódhatnak fel. Ezért fontos, hogy évente legalább egyszer szelektálj a gyerekek háló- és játszószobáiban. A The Home Edit szakértői szerint remek ötlet a gyerekeket is bevonni a tavaszi rendszerezés folyamatába, mert így még jobban magukénak érzik majd a születő rendet, és később is motiváltabbak lehetnek a fenntartásában. Én ezzel nem feltétlen értek egyet, mert a gyerekek mindent IS meg akarnak tartani. Ezért inkább azt javaslom, hogy néhány dologról kérdezd meg a gyerkőcöt, de a cuccok többségét szelektáld és rakd rendbe egyedül.

Hogyan rendszerezz: Próbáld ki a színek szerinti rendszerezést, amit a The Home Edit rendszerezési folyamatának egyik jellegzetes része. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a ruháktól a könyvekig bármit rendszerezhettek, a szivárvány színei szerint. „A gyerekek szeretik a dolgok színkoordinációját, mert ez egy olyan szervezési rendszer, amelyet könnyen megérthetnek” – mondja Clea Shearer. Majd hozzáteszi, hogy ez azért is fontos, mert így már egész kicsi korukban meg tudják jegyezni, hova tegyék vissza a tárgyakat.

Extra tipp: Ha úgy látod, a kicsi már kinőtte valamelyik játékát, de tudod, hogy még ragaszkodik hozzá, tedd egy átmeneti dobozba. Lehet, hogy többé nem fogja keresni, így néhány hónap után eladományozhatod. De ha eszébe jut, és krokodilkönnyeket hullat, felajánlhatod neki, hogy körülnézel a lakásban, hátha „valahogyan mégis” megtalálod. Ha semmi más nem hoz megnyugvást, ennek a régi holminak bizony jobb, ha marad (most még). Amit viszont már nem keresnek, annak egy adományboltban vagy egy szegényebb családnál nagyon fognak örülni!

+1 – A kamra kipakolása

„A tavasz remek alkalom a konzervek és fűszerek lejárati dátumának ellenőrzésére” – idézi Clea Shearert a bhg.com. Mondanom sem kell, hogy ami lejárt, annak mennie kell, de a szezonális cuccok közül is kidobhatod, vagy gyorsan felhasználhatod még például a csoki télapókat – ezeket úgysem tudod eltenni a következő Mikulásra, mert addig szinte biztosan megromlanának.

Hogyan rendszerezz: Ürítsd ki a kamra polcait, szelektálj, és tényleg csak az maradjon meg, aminek jó a szavatossága, és amit megesztek. Miután kitakarítottad a kamrát, rendezd a tételeket csoportokba. Például reggelinek valók, fűszerek, szószok, nasik. Használj olyan tárolókat vagy kosarakat, melyekben könnyen és gyorsan megtalálod, amit keresel. Ebben az is segíthet a címkézés is, kategóriák szerint.

Extra tipp: Az egészségesebb snackek maradjanak elöl, az egészségtelenebbeket tedd magasabbra. A gyerekek is nagyobb eséllyel választják az almát, mint a csokit, ha a gyümölcs van szem előtt. Ha viszont megkívánod a kedvenc csokidat, biztos lehetsz benne, hogy előre lemozgod a pluszkalóriák egy részét, hiszen először meg kell szerezned a „zsákmányt” a magasabb polcról.

Nyitókép: SBenitez / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: