Reneszánszát éli a reneszánsz! Eljött a fűzők és puffos ujjak ideje

#tb to 1400

A 15. század korstílusa igen nagy hatással van a kortárs divatra. A jellegzetes ismertetőjegyek persze finomabb formában jelennek meg a mai ruhákon, de így is nyugodtan kijelenthetjük, a reneszánsz inspirálta őket.

Nem tudunk olyan divathetet megemlíteni, amely során valamelyik nagy divatház tervezője ne nyúlt volna vissza a 15-16. század viseletéhez egy kis inspirációért. A reneszánsz ruhák jellegzetes ismertetőjegyei azonban már nemcsak a kifutókon, hanem az utcai viseletben is egyre gyakrabban visszaköszönnek. Természetesen Párizsban és New Yorkban sem találkozunk hatalmas abroncsban rohangáló hölgyekkel és szerencsére az óriás méreteket öltő malomkerék gallér sem jelent meg a kortárs divatban. Ez az állítás már nem mondható el a puffos ujjú, harang alakban bővülő vagy a sonkaujjú szabásvonalakról, a csónak alakú dekoltázsról és a fűzőről/fűzött hatású derékrészről.

John Phillips/BFC/Getty Images

Az Itáliában gyökerező korstílus az 1400-as években hihetetlenül gyorsan elterjedt egész Európában és a különböző nemzetek más-más szabászati megoldásokkal tették egyedivé viseletüket. A németalföldi ruhákon megjelenő hasítékok később minden országban elterjedtek, a cserélhető ruhaujjak a legkülönfélébb sziluettekben tűntek fel és gombokkal, fűzésekkel vagy az előbb említett hasítékkal díszítették őket. Az alsóruhaként hordott fehér ing gallérját fodrokkal, kézelőjét csipkével díszítették, amíg a felsőruhát tetőtől talpig tulipános, gránátalmás vagy palmettás hímzés borította. Az idő előrehaladtával a kiegészítőként szolgáló nyakfodor mérete sokszorosára nőtt, a spanyol viseletben kör alakban, az angoloknál pedig legyező formájában jelent meg.

Ezeket az elemeket a kortárs divat jóval finomabb, visszafogottabb formában vette át. A ruhaujjak sziluettje, a fűzőre hajazó derékrészek és a csipke az idei nyár legfelkapottabb trendjei közé sorolható. Az Instagramot böngészve vagy az utcát járva  lehetetlen nem belefutni egy-egy reneszánsz ihletésű darabba. Mi is összegyűjtöttünk néhány gyönyörű ruhát, amivel a stílus előtt tiszteleghetsz ezen a nyáron.

Hampton maxiruha, For Love & Lemons 89 774 Ft

Puffos ujjú crop top, Zara 8995 Ft

Mintás átlapolt ruha, Mango 17 995 Ft

Rövid ballonujjú blúz, H&M 9495 Ft

Fodros blúz hasítékolt ujjakkal, Zara 7995 Ft

Seattle mini, Reformation 87 544 Ft

Goldie top, With Jean 119

Fehér blúz nagy fekvő gallérral, Zara 16 995 Ft

Rosa Marie maxiruha, For Love & Lemons 137 532 Ft

Luna top – Reformation 51 402 Ft

Nyitókép: Edward Berthelot/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: