A lakás tiszta levegőjéről mostantól akár egy okoskerttel is gondoskodhatunk

A Respira első ránézésre egy beltéri, modern vertikális kertnek tűnik, pedig nem csak dekorációként szolgál. Esztétikusan és energiatakarékosan helyettesíti a hagyományos légtisztító berendezéseket.

A tavaly kirobbant világjárvány az életünk minden területén nagy változást hozott, így a lakberendezési szokásaink is átalakultak. A mentális egészségünk megőrzése miatt sosem volt még ilyen fontos, hogy a zárt térben természetközeli élményben lehessen részünk. De nagyobb hangsúlyt fektettünk a levegő minőségének javítására is. Ezt a két trendet kombinálja a Respira, amely a növények természetes légtisztító tulajdonságát optimalizálja és így teszi egészségesebbé az otthonokat.

Újabb fantasztikus ötlet a Kickstarteren

Kickstarter, a világ egyik legnépszerűbb közösségi alapú támogatás-gyűjtő platformja, ahol az induló vállalkozások bemutathatják ötletes, innovatív termékeiket. Itt debütált a New Earth Solutions intelligens kertje is, a projekt megvalósítására már közel 150 ezer dollár támogatás gyűlt össze. A fejlesztők öt éve foglalkoznak nagyméretű vertikális kertek készítésével, amelyekkel számos irodaházat és közösségi teret díszítettek már fel. A cég ügyfelei gyakran érdeklődtek, hogy kisebb méretben rendelhető-e zöldfal, de erre a kérdésre eddig csak nemmel tudtak felelni. Egészen a múlt hétig – ekkor mutatták be az élő növényfalak kicsinyített, lakásbarát verzióját, a Respirát.

Modern falikert, amely mindenről gondoskodik

A beltéri okoskert két modern technológiát ötvöz: a hidroponika az elmúlt években vált népszerűvé, hiszen ezzel a növénytermesztési módszerrel egyáltalán nincs szükség talajra. A növények megfelelő fejlődését a tápanyagban gazdag víz biztosítja. Szintén nagy előnye, hogy minimális hely szükséges hozzá, illetve nagyjából 90 százalékkal kevesebb vizet igényel, mint a hagyományos kertészkedés. A másik technika a biofiltráció, amely természetes módon távolítja el a szennyeződéseket a szoba levegőjéből. De hogy néz ki ez a gyakorlatban? A Respira működtetéséhez 13 növényre van szükség, amelyeket az erre kialakított modulokba kell elhelyezni. Így elölről egy klasszikus zöldfalnak tűnik a készülék – a természetközeli érzés pedig megnyugtat, jó hatással van a közérzetre és a kreativitására.

Forrás: Respira/Kickstarter

Közvetlenül a növények mögött helyezkedik el a légszűrő és hidroponikus ültetési rendszer. Ide áramlik be a levegő, amelyet később a növények gyökerei közelében élő mikrobák tisztítanak meg a szennyező anyagoktól. Az okoskert fenntartásához nem kell túl sokat foglalkozni a növények életben tartásával. A Respira képes szinten tartani a víz hőmérsékletét, a levegő páratartalmát és az illékony szerves anyagok szintjét. A tulajdonosnak csak annyi a dolga, hogy 10-14 naponta töltse fel vízzel a készüléket, kéthavonta kitisztítsa a szűrőt és félévente tápszerezze a vertikális kiskertet. Ha valamelyik feladat elmarad, akkor a Respira telefonos értesítést küld, egy applikáción figyelemmel kísérhető a növények egészsége, illetve a levegő tisztasága is. 

Forrás: Respira/Kickstarter

A zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, aki egy saját okos falikerttel szeretnék felszerelni az otthonukat, hiszen a fehér és fekete színben elérhető Respira 625 dollárba (nagyjából 185 ezer forintba) kerül. Ennek ellenére az első limitált szériából már csak 7 darab rendelhető elő. Igaz, ennek az ára „csak” 432 dollár, ami 128 ezer magyar forintnak felel meg. 

Forrás: Yanko Design
Nyitókép: Respira/Kickstarter

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: