Mire jó a ricinusolaj? Íme, 3 hatékony, de pénztárcabarát szépségtipp, amit érdemes kipróbálnod

A természetes olajoknak számos előnyös hatása van a bőrre, ráadásul az áruk is kedvezőbb, mint némelyik „csodakrémnek”. De az óvatosság nem árt, mert nem minden bőrtípusra jó!

A ricinusolaj ősidők óta ismert, számtalan területen alkalmazott természetes olaj. Az egyiptomiak például szülés előtt fogyasztották, úgy tartották, hogy ettől hamarabb megindul és gyorsabban lezajlik a folyamat. Ezt a tényt tudományosan ugyan nem támasztották alá, de ennek ellenére ma is sokan fogyasztják ebből a célból. A legáltalánosabban viszont különböző szépségápolási praktikákra vetik be, emlékszem, hogy a nagymamámnál is mindig volt otthon.

A ricinolsavnak nevezett hidratáló zsírsavat tartalmazó ricinusolajat leggyakrabban helyileg alkalmazzák a bőrre és a hajra a ragyogó bőr és a hajápolás érdekében. Egyes bőrápoló termékekben és kozmetikumokban is megtalálható, de ilyenkor csak kiegészítő összetevőként szerepel. A fő vonzerejét annak köszönheti, hogy 100 százalékban tiszta, semmilyen más összetevő vagy adalékanyag nincsen hozzákeverve, színtiszta ricinusolaj. A sok pozitív tulajdonságához viszonyítva pedig kifejezetten pénztárcabarát termék, főleg, hogy egyszerre nem is kell sokat használni belőle.

Annak ellenére, hogy a ricinusolaj évezredes múltra tekint vissza, sok mindent nem tudunk róla. Vizsgálatok és kutatások alapján antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, de ez nem jelenti azt, hogy minden bőrtípusra vagy bőrproblémára hatékonyan alkalmazható. Ezért a használata némi körültekintést igényel: ha nem jó a bőrödnek, akkor ne használd!

Mire jó a ricinusolaj?

1. Hidratáló hatású

Télen a hideg kinti levegő, és a fűtés miatt a meleg, száraz belső levegő kiszívja a nedvességet a testünkből, így a bőrünkből is. Ezért látszik mindig télen fakóbbnak a bőr, mint a nyári időszakban” – mondja Dr. Jill Waibel, bőrgyógyász. „A zsírsavban gazdag ricinusolaj nedvesítőszerként működik, vagyis felfogja a vizet a bőrben. És mivel a ricinus és más bőrápoló olajok gátat képeznek, érdemes hidratáló krémre rétegezni az extra táplálásért”.

2. Segíthet a dúsabb és hosszabb szempilla elérésében

Hosszabbnak és dúsabbnak tűnhet a szempillák, ha esténként ricinusolajba mártott fültisztítóval bekened a szempillád tövét és a szemöldöködet. Hivatalosan ez a tény sincs alátámasztva, de akik rendszeresen alkalmazzák ezt a trükköt, azok esküsznek rá, hogy sokkal többet segít, mint az ebből a célból kapható speciális – nem mellesleg méregdrága – készítmények. Érdemes az első használat után pár nap szünetet tartani, hogy kiderüljön bármilyen irritáció vagy allergiás reakció felléphet-e, ha majd rendszeresen használod.

3. A fejbőrbe masszírozva javíthatja a haj egészségét

Hajápolásnál nagyon gyakran alkalmazzák a ricinusolajat. A nedves hajba masszírozva ugyanis növeli a véráramlást a szőrtüszőkben, amelyek segíthetik a haj növekedését. Erre a célra a hidegen sajtolt ricinusolaj az ideális, mert a hőkezelés megváltoztathatja az olaj fehérje és zsírsav összetételét, ami csökkenti a hatékonyságát.

Ha aknés, pattanásos a bőröd, akkor mindig csak bőrpróba után használd! Célirányosan csak egy-két pattanásra kend rá, és hagyj időt a reakcióra. „Néha az aknés bőr pórusai hajlamosak az olajos anyagoktól az eltömődésre, ami ronthatja a pattanások állapotát” – mondja a szakember. Ha a természetes szereket részesítenéd ennek ellenére is előnyben, akkor sem kell ilyenkor kétségbeesni. Érdemes kipróbálni a kókuszolajat, ami hasonlóan hidratáló hatású, és jóval kisebb eséllyel irritálja a pattanásokat.

Forrás: self.com
Nyitókép: kazmulka/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: