Rombolja az önképünket és még drága is: tulajdonképpen mennyibe kerül a tökéletes Instagram-arc?

Habár pontos összegben lehetetlen meghatározni, mekkora kiadással jár, hogy az Instagramon látott szépségideál mintájára átalakítsuk az arcunk, utánajártunk, a kezelések miatt nagyjából mekkora összeg folyna ki a zsebünkből.

Képzelj el egy arcot, amelyet ívelt szemöldök díszít, a telt ajkakról és a ragyogó, sima bőrről pedig le sem tudod venni a szemed. Ehhez még pisze orr és hangsúlyos orcák társulnak, amelyeket határozottan lezár az éles arccsont. Valamint a mandulavágású szemről se feledkezzünk meg, amelyre sűrű szempillák hívják fel a figyelmet. Neked is ismerős ez az arc, ugye? Ne lepődj meg, ha igen: valószínűleg korábban már több száz verzióját láthattad a közösségimédia-oldalakon. Ez az úgynevezett „Instagram face”, amelyről minden internet hírnévre vágyó lány/nő álmodozik, és amely a kozmetikai beavatkozások gyújtózsinórjává vált. Hiszen a social media trendek nem arra ösztönzik nők – és férfiak – millióit, hogy természetes szépségüket ünnepeljék, inkább arra, hogy próbáljanak megfelelni az aktuális szépségideálnak. Ez az oka annak, hogy az Instagramon gyakorlatilag „egyenarcú” influenszerekkel és influenszer-aspiránsokkal találkozhatunk. 

De a különböző filtereknek köszönhetően akár mi is kipróbálhatjuk, hogyan mutatna rajtunk a tökéletes Instagram-arc. Kisimíthatjuk a bőrünket, keskenyíthetjük az arcunkat és természetesen azt is megnézhetjük, mennyivel „trendibbek” lennénk, ha teltebb ajkakkal áldott volna meg minket a sors. Azonban a szépségfilterek tesztelése közben könnyen alááshatjuk az önértékelésünket – ami odáig fajulhat, hogy nemcsak digitálisan szeretnénk csinosabbak lenni. Valójában ez gyakran meg is történik, hiszen évről-évre egyre többen vetik alá magukat valamilyen kozmetikai beavatkozásnak, a perfekt Instagram-arc reményében.

Tabunak számított, hobbivá vált plasztikai sebészhez járni

Húsz évvel ezelőtt a plasztikai sebészetet sokan tabunak tekintették, a botox inkább csak a világsztárok titkos fegyvere volt. Ma már teljesen más a helyzet. Például a #kyliejennerpackage hashtag alatt több ezer olyan fotót találhatunk, amelyen Kylie Jenner hasonmássá plasztikázott fiatal lányok pózolnak – és ez jól tükrözi, milyen népszerűvé váltak a kisebb-nagyobb kozmetikai beavatkozások. Európában a britek vezetik a sort (2019-ben összesen 170 ezer beavatkozás, amiből 51 ezer az arcon), őket követik az olaszok, a franciák és a németek. A hazai statisztikáról pontos adatokat nem állnak rendelkezésre, de a becslések szerint bőven elérjük az uniós átlagot. Sőt, az OECD szerint nálunk a legmagasabb az egy főre eső esztétikai beavatkozások száma. Nyilvánvaló, hogy a kozmetikai sebészet a virágkorát éli, de vajon mekkora összeget pumpálunk bele? Egyszóval: mennyibe kerül a tökéletes Instagram-arc?

Instagram-arc milliókért

„Ha a való életben valaki ezt a külsőt szeretné elérni, akkor általában botox-szal nyitják meg a tekintetét. Így a szem szélesebbnek tűnik, a ráncok és a szarkalábak eltűnnek körülötte, valamint a szemöldököt is megemeli” – magyarázta a Vice-nak dr. Ross Perry, a Cosmedics bőrklinika igazgatója. De a kezelés arra is alkalmas, hogy az arccsont hangsúlyosabb legyen. De a bőr alá fecskendezett töltőanyagokkal az ajkak teltsége és formája, illetve az állkapocs külleme is megváltoztatható. Ezen felül az Instagram-arc tartós sminket és szempilla hosszabbítást is követel. Nézzük, mekkora kiadást jelent ez, ha csak „finoman” faragjuk át az arcunkat. (Az árlista informatív jellegű, elkészítéséhez véletlenszerűen választottuk ki a szakembereket az interneten rendelkezésre álló lehetőségek közül)

Instagram-arc starter pack

Ajakfeltöltés: 70-90 000 forint
Kozmetikai tisztító kezelés: 5-8000 forint
Szemöldök és bajusz gyantázása: 1500-2000 forint
Szolárium: 2500/alkalom, egy hónapban kb. 10 000 forint
Szemhéj tetoválás: 100 000 forint
Tartós ajaksatír: 120 000 forint
6D műszempilla hosszabbítás: 26 000 forint (3-4 hetente töltés: 16 000 forint)
Összesen: kb. 356 000 forint

Azonban ebben az összegben még nincs benne az eredmények fenntartásának összege. Hiszen a műszempillát 3-4 hetente újra kell tölteni, a szoláriumba és a kozmetikushoz is vissza-vissza kell járni. Valamint az ajakfeltöltést érdemes féléves, a sminktetoválást éves rendszerességgel megújítani. Habár ez hatalmas kiadásnak tűnhet, valójában ez az összeg a skála olcsóbb végén helyezkedik el. Az Instagram-arc ára drasztikusan megnőhet, ha úgy döntünk, arcfeltöltés(ekk)el szeretnénk átformálni a megjelenésünket. A „Supermodel look” névre keresztelt szolgáltatás például a járomív feltöltését ás az állív kontúrozását foglalja magába, egy budapesti szakembernél 240 forinttól kezdődik. Egy másik helyen a „Russian Supermodel Look” csomaggal az orosz topmodellek babaarcával lephetjük meg magunkat – ha hajlandóak vagyunk minimum 400 ezer forintot erre szánni. Amíg a férfiak ugyanekkora összegért a „Maszkulinizáció” szolgáltatást vehetik igénybe, ami „férfiasabb” állat, állívet és járomívet ígér nekik. Ezekkel a kezelésekkel, illetve a fenntartásukkal igencsak megugranak a kiadások.

És ez az összeg csak a tökéletes Instagram-arcra terjed ki. Emellett még egy mell- és egy fenékimplantátumra, illetve zsírleszívásra is befizethetünk. A férfiak körében népszerűbb kockahas- és bicepsz implantátum is felmerülhet lehetséges opcióként. Valamint a fodrász, a kozmetikus és a műkörmös bére sincs benne az összegben, ahogyan a személyi edzők és a dietetikusok által összeállít étrend ára sem. Egy szó mint száz: a szépségért nemcsak szenvedni, hanem fizetni is kell. Ráadásul semmi sem garantálja, hogy néhány éven belül az új arcunk nem megy ki a divatból…

Forrás: Vice
Nyitókép: Joeyy Lee/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: