Rossz a tartásod, sokat fáj a hátad? Mássz falra!

Nemcsak probléma esetén, de megelőzési céllal, és kikapcsolódásként is érdemes kipróbálni a falmászást, ami rengeteget segíthet gyerekeknek és felnőtteknek is.

Mai rohanó világunkban, szinte nincs olyan ember, akinek ne fájna valamelyik testrésze. A hát, nyak és derek fájdalmak annyira mindennaposak, hogy sokan természetesnek veszik, hogy együtt kell élni velük. Ezek a problémák szinte kivétel nélkül a rossz tartásból, a sok ülőmunkából vagy a stresszből adódnak. De az sem segíti a helyzetet, hogy ha kell, ha nem, több órán át a számítógép előtt ülünk.

A számítógép az egyik fő bűnös a hátfájásban

Az egész napos ülés még a legmasszívabb irodai székben is komoly terhelés a szervezet számára. Tavaly, egy komoly nyaki csigolyaprobléma miatt több gyógytornászt és terápiás szakembert is kénytelen voltam felkeresni, és egyikük nagyon találóan fogalmazta meg az ülőmunkából adódó problémák lényegét: „nem azzal van a baj, hogy a Homo Sapiens felegyenesedett, hanem azzal, hogy leült.” A gerinc ugyanis az állást kompenzálja, az ülést viszont nem szereti. Sajnos már egész kicsi gyerekek is érintettek, hiszen a sok számítógép előtti ülés nemcsak a gerincnek, de a nyak izmainak sem kedvez. A kis elsősök számára pedig annyi újdonságot hoz az iskolakezdés, hogy a megfelelő ülésre, a rendes testtartásra már egyáltalán nem tudnak odafigyelni. A sokszor súlyos iskolatáskáról már nem is beszélve, amit húznak, vonnak maguk után egy egyébként is fárasztó nap végén, így aztán már pár hét alatt is kialakulhat a hanyag tartás.

Fotó: Catherine Falls Commercial

A különböző gyógytornák és manuálterápiás foglalkozások rengeteget segítenek a hátfájás, vagy rossz tartásból adódó gerincproblémák esetén, viszont sajnos sokszor fájdalommal járnak. Hiszen ahol gyulladás vagy letapadás van, ott nem sokat segít a simogatás, ott határozott mozdulatokra van szükség. A hátfájás viszont nem tud megoldódni magától, ezért fontos, hogy a komolyabb problémák elkerülése miatt találjunk rá megoldást. Tartáshibák esetén az egyik legkímélőbb, és gyerekek számára a legszerethetőbb megoldás – egyébként kiváló lehetőség megelőzési céllal is –, ráadásul remek családi program is lehet: a falmászás.

A teljes testet átmozgatja a falmászás

Számos hazai és nemzetközi tanulmány is vizsgálta már, hogy a falmászás kifejezetten hatékony a mozgásszervi rehabilitációban. A falmászás ugyanis átmozgatja a test teljes izomzatát, a mélyhátizmoktól kezdve egészen az alsó végtagi és csípő körüli izmokig.

A tartásjavító falmászás során a cél a gerincgörbületek harmonizálása és az izomegyensúly helyreállítása. Mindezt úgy érhetjük el, hogy a mászást gyógytornaelemekkel kombináljuk. Ez az a mozgásforma, amivel hatékonyan kiegészíthető a klasszikus gyógytorna gerincbántalmak, gerincferdülés, hanyag tartás, Scheuermann betegség és egyéb tartási rendellenességek esetén” – mondja Szatmári Olivér, a Gravity Boulder Bar projekt ötletgazdája, aki maga is gyakorlott sportmászó. Az elmúlt években sokat volt külföldön, és a különböző európai mászótermekből merített inspirációt a megvalósításhoz.

fotó: LightFieldStudios/GettyImages

A rossz tartás túlmutat az esztétikai problémán, mivel már rövidtávon is számos nehezen visszafordítható következménnyel járhat. Az érintett területek (nyak, hát, derék) folyamatosan visszatérő vagy időnként fellépő fájdalma mellett szédülés, fejfájás is társulhat a problémához.

A tartásjavító falmászás kis létszámú csoportokban, vagy egyéni foglalkozás keretében zajlik, hiszen fontos, hogy minden résztvevőre megfelelő figyelem jusson. „Fontos a mászás során a megfelelő korrigálás, mert alapvetően az egyébként is túlterhelt izmokat feszítjük nagyobb mértékben és a gyengébbeket kevésbé vagy nem megfelelően használjuk”.

A falmászást nemcsak hátfájás vagy tartáshibák esetén érdemes kipróbálni, hiszen a figyelemben, az összpontosításban, a koncentráció tekintetében is sokat segíthet. Ráadásul remek kikapcsolódás is, amely során garantált a kellemes szórakozás és a sikerélmény.

Nyitókép: LightFieldStudios/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: