11 érdekesség a roxforti tanárokról, ami még a legnagyobb Harry Potter-fanokat is meglepheti

J. K. Rowling hihetetlen precizitással alkotta meg a saját képzeletbeli varázsuniverzumát, amelyben nemcsak a főszereplők, hanem a mellékalakok múltját is alaposan megtervezte. Vajon a te kedvenc tanárodról is kiderül valami új infó?

Hihetetlen, de már több mint húsz éve, hogy az Animus Kiadó kiadó gondozásában megjelent a Harry Potter és a bölcsek köve első magyar kiadása. J. K. Rowling regényeiből azóta világszerte több mint félmilliárd példányt adtak el, a nyolc részből álló filmadaptáción pedig egy generáció nőtt fel. A filmsorozat utolsó része, a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. idén nyáron ünnepli 10 éves évfordulóját, de a rajongóknak 2011 után sem kellett búcsút mondaniuk kedvenc varázslóiktól. 2012-ben egy interaktív platformot hoztak létre Pottermore.com néven, ahol online kvízek és érdekességek várták a látogatókat. 2019-ben a Wizarding World Digital vette át a Pottermore szerepét, ahol még több izgalmas információt osztottak meg a varázslóvilágról és azokról a szereplőkről, akikről a könyvekben és a filmekben nem árult el mindent az írónő. Nézzük, mi derült ki azóta a Roxford tanárairól.

1. Dolores Umbridge és Minerva McGalagony is félvér származású

McGalagony professzor édesanyja, Isobel Ross boszorkány volt, de az apja, Robert nem a varázslóvilágba született. Mugli lelkész volt, aki azt hitte, hogy szerelme egy bentlakásos lányiskolába jár. Isobel éveken keresztül megőrizte a titkát, a férfi csak akkor szerzett tudomást képességeiről, amikor a fiatal McGalagony varázsolni kezdett. A regények és a filmek egyik leggyűlöltebb karaktere, Dolores Umbridge szintén félvér családban nőtt fel, és ezt egész életében szégyellte. Gyűlölte mugli anyját – és igazából minden muglit -, ami megmagyarázza kegyetlen viselkedését. 

2. A Teszlek Süveg nemcsak Harry-nél bizonytalanodott el

Az elsőéves hallgatók egész életét meghatározza, hogy a varázshatalommal bíró süveg melyik roxforti házba osztja be őket. Időnként azonban a mindentudó kalap is összezavarodik, és hosszas gondolkodásra kényszerül. Amikor Harry fejére került a Teszlek Süveg, a Mardekár és a Griffendél között rágódott. De korábban McGalagony professzor is hasonló helyzetbe került. Sőt, az ő esetében a döntésre 5 percnél többet kellett várni. Ez annyira ritka (50 év alatt csak 1-2 alkalommal fordul elő), hogy egy régi roxforti kifejezés szerint az ilyen diákokat Hatstall-nak hívják. McGalagony végül nem a Hollóhátba, hanem a Griffendélbe került, később pedig itt lett házvezető tanár.

3. McGalagony szerelmi élete tragikusan alakult

J. K. Rowling 2015-ben a Pottermore weboldalán részletesen bemutatta, milyen volt McGalagony élete az iskola falain kívül. Első szerelme Dougal McGregor, egy mugli fiú volt, aki 18 évesen megkérte a fiatal boszorkány kezét. De hamarosan a Mágiaügyi Minisztériumban felajánlottak neki egy munkát, és a titka megőrzése érdekében szakított a fiúval. Már tanárként dolgozott a Roxfortban, amikor korábbi főnöke Elphinstone Urquart megkérte a kezét, de McGalagony visszautasította, mert még mindig McGregort szerette. Urquart a sokadik elutasító válasz után sem adta fel, és végül feleségül vette álmai nőjét. A házasságuk 3 évig sem tartott, mert a férfi egy tragikus balesetben életét vesztette. 

4. Több roxforti tanár is Merlin-díjat kapott

A Merlin-díj nevű kitüntetést a tizenötödik század óta osztják ki a kor legnagyobb és legbátrabb varázslóinak. Nem meglepő, hogy Albus Dumbledore a legmagasabb, arany fokozatú kitüntetést kapta meg, amiért legyőzte Grindelwaldot. A 2016-ban kiadott Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies című sorozatból pedig az is kiderül, hogy még legalább két roxforti tanár rendelkezik Merlin-díjjal. McGalagony professzor a Főnix Rendje iránti hűségéért és a roxforti ütközet során tanúsított bátorságáért kapta meg az aranymedált. Posztumusz kitüntetést kapott Lupin professzor, aki a nagy csatában vesztette életét. Ezzel ő lett az első vérfarkas, aki Merlin-díjat kapott. A második részben (Harry Potter és a Titkok Kamrája) Gilderoy Lockhart azzal dicsekszik, hogy az ő munkáját bronz fokozatú medállal ismerték el. Később azonban kiderül, hogy minden sikeréről hazudott.

5. Flitwick professzor párbajbajnok volt

Az aprócska bűbájtan-tanár a legegyszerűbb varázslatokat tanította a diákoknak, ezért senki sem feltételezte róla, hogy fiatal korában párbajbajnok volt. Először Hermione említi meg a második részben, miközben a tanulók azt próbálják kitalálni, ki vezeti majd a párbajszakkört. A nagy fináléban Flitwick végül megmutatta valódi tudását, és több halálfalótól is megvédte tanítványait.

6. Hagrid bármilyen háziállatot szívesen tart, csak macskát nem

A sorozat népszerű félóriása szinte bármilyen „kiskedvencet” befogadott. Volt házőrző kutyája, hatalmas pókjai és még tűzokádó sárkányt is nyert egy alkalommal kártyán. Azonban nem véletlen, hogy macska sosem fordult meg az erdei kunyhójában. Amikor Harry és Hagrid az iskolakezdéshez szükséges felszerelést szerzi be az Abszol úton, akkor Hagrid arról beszél, hogy a macskák közelében mindig tüsszentenie kell. A Wizarding World Twitter oldalán 2018-ban erősítették meg, hogy a Roxfort vadőre valóban allergiás a macskaszőrre, ami megmagyarázza, miért nem kedvelte Argus Filch háziállatát, Mrs. Norrist.

7. Hagrid nem tud patrónust idézni

Rowling 2015-ben saját Twitter oldalán osztotta meg ezt az infót, miután egy potterhead megkérdezte tőle, milyen állat Hagrid patrónusa? Az írónő ezt azzal magyarázta, hogy a patrónus egy magas szintű bűbáj, és bőven meghaladja a Rendes Bűbájos Fokozat szintjét. Hagrid sosem tanulta meg, mivel a harmadik évében őt vádolták meg Myrtle Warren haláláért és ott kellett hagynia a Roxfortot. 

8. Egy szellem is tanított az iskolában

Cuthbert Binns neve csak azoknak cseng ismerősen, akik olvasták a Harry Potter-regényeket. Binns professzor tartotta a mágiatörténet órákat, és arról volt ismert, hogy álmosító hangszíne még unalmasabbá tette a száraz tananyagot. Binns egy este elszunyókált karosszékében és soha többet nem ébredt fel. Ez azonban nem szegte kedvét és szellemként (ugyanolyan unalmasan) folytatta a tanítást. Ő volt a Roxfort egyetlen kísértet professzora.

9. Dumbledore azért vette fel Lockhartot, mert le akarta leplezni

Confused Chamber Of Secrets GIF by Harry Potter - Find & Share on GIPHY

Gilderoy Lockhart egy világhírű varázsló, aki számos könyvet írt legendás kalandjairól, illetve gonosz és sötét lényekkel való küzdelmeiről. Legalábbis ő ezt állította magáról. A valóság inkább így hangzik: a legrosszabb sötét varázslatok kivédése tanár, az egyik legidegesítőbb, mégis legszórakoztatóbb karakter, aki ellopta mások hőstetteit. Lockhart rövid roxforti karrierje sok rajongóban felvetette a kérdést, vajon Dumbledore miért adott munkát neki az iskolában. A Pottermore olvasói 2015-ben választ kaptak erre: az igazgató abban reménykedett, hogy sikerül lebuktatnia a csaló varázslót. Mint tudjuk, sikerült is neki.

10. Lupint bosszúból változtatták vérfarkassá

Remus Lupinnal, a Roxfort egyik legrokonszenvesebb tanárával először a Harry Potter és az azkabani fogolyban találkozhattunk. A professzorról kiderül, hogy vérfarkas, azonban azt csak a könyvekből és Rowling magyarázatából tudjuk meg, mi ennek az oka. Gyerekkorában édesapja, Lyall egy vérfarkast, Fenrir Greybacket okolta két mugli kisgyerek haláláért, ezért le akarta leplezni. Sajnos azonban nem sikerült meggyőznie a Mágiaügyi Minisztériumot arról, hogy a vérfarkasnak köze van a szörnyű eseményekhez. Greyback úgy állt bosszút, hogy betört az otthonukba és rátámadt az 5 éves Lupinra. 

11. Lupin professzor igyekezett titokban tartani patrónusát

Harry Potter Hug GIF - Find & Share on GIPHY

A vérfarkasok megbélyegzése miatt Lupin mindent megtett, hogy „állapotáról” senki se szerezzen tudomást. A professzor ezért a patrónus-bűbájt sem használta szívesen, mivel az ő patrónusa farkas alakot öltött. 

Forrás: Insider
Nyitókép: @_mc.gonagall_/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: