Rózsaszínbe borult a Lánchíd

Októberben nem Barbie miatt viselünk pinket: a mellrák elleni küzdelem hónapja alkalmából rózsaszín kivilágítással hívták fel a figyelmet a Lánchídon a szűrések fontosságára.

Még mindig kevesen vannak tisztában azzal, hogy Magyarországon az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, amely minden nyolcadik-kilencedik nőt érinthet. Hazánkban évente több mint 7000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot, nemzetközi szinten évente körülbelül 1,5 millió nő szembesül ezzel az elkeserítő diagnózissal. Minden év októberében ezért világszerte a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet, a mellrák elleni küzdelem hónapjában.

Pretty in pink

Az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület több mint két évtizede harcol a betegség ellen. Nemcsak októberben, de egész évben segíti az érintett betegeket, gyógyultakat, hozzátartozóikat, és az egészséges nőket is edukálja, például a lehetséges kockázati tényezők ismertetésével. Évente megismételt rendezvényük célja felhívni a társadalom figyelmét a betegségre, hogy minél többet tudjanak a nők az emlőrák megbetegedésről, a korai felismerés fontosságáról.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az egyesület vasárnap délután előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várta az érdeklődőket, melyeken neves szakembereket segítették a hiteles, szakmailag megalapozott ismeretátadást, majd a rózsaszínben pompázó Lánchídon tartottak közös sétát, amelyen több mint kétezren vettek részt a szeles időjárás ellenére is. A minél nagyobb figyelemfelhívás érdekében a Szabadság-szobor is kivilágítást kapott, ezzel is elismerést fejezve ki a bátor nők irányába, akik a betegséggel harcolnak.

A tudatosság életet menthet

A mammográfiás szűrővizsgálatok nem „előzik meg” a betegség kialakulását, de a betegségből adódó halálozási számot bizonyítottan csökkentik. A mellrák nem egyfajta betegség, több típusa van, ezek többsége az időben történő diagnosztizálással és az időben elkezdett kezeléssel nagyon jó eredménnyel gyógyítható.

Az emlődaganat tüneteit és a szűrési módszereket ebben a korábbi cikkünkben Dr. Horváth Ilona radiológus, a MeDoc Egészségközpont szakorvosa segítségével jártuk körbe. 

 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Forrás: Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: