Rózsaszínben látjuk: Barbie-kiállítás nyílt Budapesten

Nyáron Greta Gerwignek köszönhetően végigsöpört a világon a Barbie-láz és ez még mindig tart. A pink ruhák shoppingolása közben pedig most egy kiállítás keretein belül ismerkedhetünk meg jobban az ikonikus baba történetével.

Még mindig nem ért véget a Barbie-láz. A játék népszerűsége a júliusi mozi óta továbbra is nő, a rózsaszín pedig divatosabb, mint valaha. Most az Allee-ban egy Barbie-kiállításon ismerhetjük meg történetét, előtte azonban nézzük meg, mire is ez a nagy felhajtás.

Barbie meghódítja a világot

Fussuk át gyorsan kedvenc plasztikbabánk életének legfontosabb lépcsőfokait. A Mattel máig egyik legkelendőbb árucikke a Barbie. A mára ikonná vált babát 1959-ben mutatták be egy New York-ban megrendezett játékfesztiválon. Ruth Handler ötletét korábban már Németországban is megvalósították, így az öltöztethető játék jogait gyorsan meg is vásárolta az amerikai cég, majd egykettőre világhírűvé is tette azt. Az egész egy családi sztoriként indult, a játékot Ruth Handler tervezte, a férje az azt forgalmazó, Mattel alapítója volt, nevét pedig lányukról, Barbaráról kapta. Azt se vegyük el tőle, hogy szegről-végről, nagyon kacifántosan, de van magyar vonatkozása is az egész őrületnek. A Mattel kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke a csodálatos Gábor Zsazsa hatodik férje volt: Jack Handler Ruth-tal együtt dolgozott a baba megalkotásán. Jó, az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy 1959-től (a játék piacrakerülésének éve) Jackkel kötött házasságáig Gábor Zsazsa kétszer is férjhez ment.

Fotó: Ian Waldie/Getty Images

A sokoldalú Barbie

Nem sokáig élvezhette a szinglik gondtalan életét Barbie, hiszen ’61-ben már Ken is színre lépett, és ő is az alkotó gyermeke, Kenneth után kapta becses nevét. 1962-ben Barbie már jogosítványt is szerzett – vagyis reméljük, hogy nem anélkül száguldozott Malibu utcáin. 1964-ben pedig nagy lépésre szánták el magukat Kennel, beköltöztek az első Dreamhouse-ba. A háziasszonyi lét azonban nem nyűgözte le hősünket, így négy évvel Neil Amstrong előtt, 1965-ben asztronautának állt és Holdra szállt. Bár neki ez csak egy állomás volt, hiszen a későbbiekben több mint száz szakmát sajátított el. 1968-ban barátnőt is kapott Christie személyében, aki pedig az első színes bőrű baba volt a Mattel plettáján. 71′-ben pedig debütált, mint a Barbiek között is külön kultuszt magáénak tudható, Malibu Barbie. De a strandolásra egy idő után ráunt, hiszen 1985-ben már a nők munkahelyi egyenjogúságát hirdette, mint Day to Night Barbie. Aztán annyira karrierista lett, hogy később elindult az elnökválasztáson, majd színésznőként is kipróbálta magát és megjelent az első, főszereplésével készült filmje. A Mattel sok kritikát kapott a baba miatt, így 2016-ban egészen új irányt vettek és az első Fashionistas kollekciójukkal a sokszínűséget és az elfogadást kezdték hirdetni. Utóbbi gyűjtemény részeként jelent meg 2022-ben a vitiligos Barbie is.

Barbie-láz az egész világon

A Barbie minden kislány szíve csücske volt. Mégha nem is játszottunk vele, imádtuk divatosabbnál-divatosabb szettekbe öltöztetni és hosszú haját jól összegubancolni mindenféle csattal, fonattal és copffal. Így aztán, mikor jött a hír, hogy Greta Gerwig filmet rendez kedvenc babánkról mindenki alig várta a premier dátumát. Az izgalomhoz persze a remek szereposztás is hozzátett, Kent Ryan Gosling, Barbiet pedig Margot Robbie alakította. Már a júliusi premier előtt-lépten nyomon belebotlottunk, utána pedig elszabadult a pokol. Minden magára valamit is adó marketinges meglovagolta a Barbie-lázat. A márkák sorra jöttek ki a játék nevével jelzett kollekcióikkal, fürdőbombát, sminket és természetesen mindenféle ruhát beszerezhettünk, a cukrászdák tematikus napokat tartottak és már mi is untuk a sok-sok Barbie-partit, amivel minden szórakozóhely előrukkolt. A Barbie-core teljesen elszabadult, önálló életre kelt és még most sem látjuk, hol a vége.

„Hi, Barbie!'” „Hi, Ken!” – Margot Robbie és Ryan Gosling a mozi londoni premierjén (Photo by Lia Toby/Getty Images for Warner Bros. )

Barbie Budapesten

Az Allee is tovább lovagolja ezt a hullámot, a bevásárlóközpontban most egy ilyen témájú kiállítással örvendeztették meg a vásárlókat. Fő témájuk pedig nem más, mint Barbie stílusa és annak hatása a divatra. Találkozhatunk a moziban látott babákkal, de olyan ikonikus Barbie-k is kiállításra kerültek, mint a Malibu fantázianévre keresztelt játék. De azt is bemutatják, hogyan inspirálja a popzene ikonjait, a frizuratrendeket és a mindennapjainkat. Hat témában mutatják be őt, ezek pedig nem mások, mint a Party, a Budoár, a House of Pink, a Beach Time, a Hajmánia és a Barbieverzum. Ez még nem minden: ha a mozi vetítése alatt nem volt rá szerencsénk, most pótolhatjuk a fotót az óriás Barbie-dobozban. Október 14-én és 28-án pedig Lakatos Márk szervezésében kifutóvá alakul a bevásárlóközpont mozgólépcsője, hiszen divatbemutatókkal is készülnek.

Fotó: Allee

Nyitókép: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: