7 ruhadarab, amit ideje kidobnod a szekrényedből

Szinte már egy centiméternyi szabad hely sincs a gardróbodban, mégis azt érzed, folyamatosan ugyanabban a pár szettben jársz? Akkor nem árt alaposan átnézned, pontosan miket is őrizgetsz feleslegesen!

Tegyük a szívünkre a kezünket: mindannyian álltunk már tanácstalanul a ruhásszekrényünk előtt azon sopánkodva, hogy nincs mit felvennünk, miközben valójában számos olyan ruha lapult a szekrény mélyén, amelyekhez legalább öt éve hozzá sem értünk. Közben a régi cuccainktól pedig képtelenek vagyunk megválni, hiszen ki tudja, talán egyszer még jók lesznek. Pedig időről időre érdemes szigorúnak lenni önmagunkhoz és megszabadulni néhány ruhától, és teret adni az újaknak! Eláruljuk, mi az, amitől nyugodt szívvel megválhatsz!

1. Ugyanaz a póló négy különböző színben:

Az egyik leggyakoribb ruhavásárlási hiba, amibe beleesünk, ha találunk egy felsőt, ami tökéletesen passzol, akkor egyből több színben is beszerezzük, pedig végül úgyis mindig a kedvenc árnyalatunkat fogjuk viselni. Válogasd ki azokat, amelyeket ritkábban vettél elő, mert miért is akarnád heti 5 nap (szinte) ugyanazt a dolgot hordani?

2. Ruhadarabok, amelyek túl nagyok, vagy kicsik rád:

Aligha akad olyan nő, akinek ne lapulna egy olyan ruha a szekrényében, amit azokra az időkre tartogat, amikor sikerül leadnia pár kilót, esetleg eltesz egy-egy kinyűtt felsőt, mert nagyon szerette a mintáját. Pedig borítékolható, hogy sem a régi, bő darabot sem a szűk modellt nem fogjuk már felvenni.

3. Kopott melltartók:

Bármennyire is kényelmes egy cicifix, ha már csak az imádság tartja össze, akkor itt az ideje, hogy kiselejtezd! Ha pedig legközelebb találsz egy olyan melltartót, amit mintha rád öntöttek volna, az alábbi lépések segítségével meghosszabbíthatod az élettartamát:

 • Ne hajtogasd össze a melltartókat helytakarékosság miatt, mert idővel tönkreteheted vele a kosarakat.
 • Mindig meleg vízben mosd ki őket, de aztán öblítsd át őket hideg vízben, különben eldeformálódhatnak.
 • Soha ne tedd a melltartót a szárítóba, csak akaszd ki a fregolira!

4. A ruhadarabok, amiket egykor nagyon kedveltél, de ma a szekrény hátuljában kallódnak:

Lehet, hogy korábban hetente háromszor is felvettél egy szoknyát, de azóta megváltozott a divat, vagy átalakult a stílusod, ezért már csak árválkodik a polcodon. Próbáld meg variálni azokkal a darabokkal, amiket most szívesen hordasz, de ha egyikhez se passzol, búcsúzz el tőle! Az emlékek vagy a fotók úgyis megmaradnak róla.

5. Az ingyen pólók, kalapok és vászontáskák:

Gyakorlott fesztiválozók jól tudják, hogy gyakorlatilag egyetlen rendezvényről sem lehet hazajönni legalább egy ingyen reklámpóló, kalap vagy tatyó nélkül, amelyeket a sátraknál osztogatnak. Legyél nagyon kritikus magaddal: kellenek ezek neked egyáltalán? Ha 1-2 felsőhöz ragaszkodsz, fogd be őket pizsamának vagy kényelmes home office szettnek, de a többitől szabadulj meg!

6. Minden ruha, amit az elmúlt hat hónapban nem viseltél, esetleg még az címkét sem vágtad le róluk:

Még ha figyelembe is veszed az évszakváltást, ha valamihez fél éve gyakorlatilag hozzá sem értél, akkor valószínűleg már sosem fogsz. Amennyiben mégis nehezedre esne elköszönni ezektől a daraboktól, gondold át magadban az alábbi kérdéseket:

 • Előnyös az alakomra?
 • El tudom képzelni ezt a gardróbom más darabjaival is?
 • Még mindig szeretem?
 • Még mindig jó rám?
 • Komfortosan érzem magam benne?
 • Ha most látnám a boltban, megvenném?
 • Sérült?
 • Miért nem hordtam eddig?

7. A ruhák, amiket a fogadkozásaid ellenére sem hoztál helyre:

Amennyiben több mint hat hete nem tisztíttattál ki valamit, vagy nem varrattad meg, esetleg hónapok óta nem cseréltettél benne cipzárt, akkor már nem is fogsz. Ha valóban szeretsz egy ruhát, szánd rá az időt és javíttasd meg, ha pedig nem, akkor csak a helyet foglalja.

+ 1 bónusztipp:

Pakold el minden ruhádat a gardróbodban úgy, hogy egy irányba nézzenek és ahányszor hordtad az egyiket, fordítsd át a másik oldalra! Év végén nézd meg, mennyi maradt közülük az eredeti felállásban, ami igen, azokat bátran kiszortírozhatod!

Forrás: The Everygirl
Nyitókép: Carina König/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: