Ezekkel a hatásokkal számolj, ha úgy döntesz, nem eszel több sajtot

A sajt feldobja és még finomabbá varázsolja kedvenc sós ételeinket, de túlzott fogyasztása hátrányokkal is járhat az egészségünkre nézve. Elkerülnéd ezeket? Lássuk, mi várhat rád, ha úgy döntesz, nem eszel több sajtot.

A sajt kiváló előétel, de akár nasinak, desszertnek, vagy a kedvenc sós ételeid még finomabbá varázsolásához is tökéletes. A túl sok viszont ebből sem tesz jót, ahogy az sem, ha nem választod meg jól, milyen fajtából falatozol. Ugyanis sokféle sajtnak elég magas a kalória-, só- és nátriumtartalma, ami hosszabb távon káros lehet az egészségedre.

A megoldás a mértéktartás lehet, vagy ha elég erős vagy, úgy is dönthetsz, nem eszel több sajtot – legalábbis egy időre. Ha így tennél, az alábbi hatásokkal számolhatsz.

Ha nem eszel több sajtot, azt az egészséged is meghálálja. Fotó: Getty Images, BURCU ATALAY TANKUT
Mi várhat rád, ha úgy döntesz, nem eszel több sajtot? Fotó: Getty Images, BURCU ATALAY TANKUT

5 egészségügyi következmény, ha nem eszel több sajtot

  1. Csökkenhet a súlyod – Ha lemondasz a sajtokról, akár már néhány héten belül kedvező változást tapasztalhatsz a tükörben. Hogy miért? Mert a sajtok kellemes ízével együtt lemondtál egy csomó cukorról, zsírról és kalóriáról is, amivel bizonyos fajták rendesen el vannak eresztve. Tudtad például, hogy 100 gramm cheddar sajtban 33 gramm zsír található? És ez csak egy példa… de ha már az előbb a kedvező változásról beszéltünk, az is feltűnhet, hogy a sajtfogyasztás mellőzésével csökkenhet a puffadás, ezáltal még kisebb lehet a hasad.
  2. Kevesebbet fájhat a fejed – Ennek oka, hogy bizonyos sajtfajták magas tiramintartalmúak, ami a migrén és a fejfájás kiváltója lehet.
  3. A saját bőrödön érzed majd a változást – Talán te is tapasztaltad már, hogy ha sok tejterméket, több sajtot eszel, zsírosabb lesz a bőröd. Ennek oka, hogy a tejtermékek fokozhatják a faggyútermelést, ami pattanásokhoz és eltömődött pórusokhoz is vezethet. Ha viszont úgy döntesz, nem eszel több sajtot, a bőröd tónusa és textúrája is sokat javulhat.
  4. Földanyának is kedvezel – Egy kiló sajthoz rengeteg földterületre és vízre van szükség, a tehenek metánkibocsátásáról nem is beszélve. Környezetvédelmi szempontból is érdemes lehet tehát visszafogni a sajtfogyasztást, vagy úgy dönteni, legalább ideiglenesen, hogy nem eszel több sajtot.
  5. Enyhülhetnek a gyulladások a szervezetedben – Ennek oka, hogy amikor nemet mondasz a sajtra, nemet mondasz azokra a tartósítószerekre, hormonokra, stb., amik a testben lévő gyulladásos folyamatokért felelnek. Ha mégsem tudsz ellenállni, válaszd a lehető legkevesebb összetevővel készült sajtokat!

Teljes lemondás vagy korlátozás?

Nyilván senkit sem pusholhatunk a sajtfogyasztás azonnali abbahagyására, vagy legalább felfüggesztésére, egészséged érdekében viszont azt kell mondanunk, érdemes legalább korlátozni a sajtok bevitelét. Ez szakemberek szerint annyit jelent, hogy tarts mértéket: kemény sajtokból, mint például a parmezán, egyszerre legfeljebb 28 grammot, lágy sajtoknál fél csészényit fogyassz.

Nehezen tartasz mértéket? Válassz az erőteljesebb ízű fajtákból, így kevesebb mennyiséggel is több ízt tudsz az ételekhez adni.

És végül még két egészségbarát tipp: ha nehezen mondasz nemet a sajtokra, válaszd a csökkentett zsírtartalmúakat, a nátriumbevitel csökkentésében érdekében pedig kerüld azokat, amik tele vannak sóval, mint például a feta.

Forrás: Eatthis.com

Fotó: Getty Images, BURCU ATALAY TANKUT

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: