A Samsung bizarr robotkutyákkal reformálná meg az okosotthonok piacát

A modern technológiának köszönhetően olyan eszközök váltak a hétköznapjaink részévé, mint az okostelefon, a hangvezérlésű asszisztens és más okosotthon kiegészítők. De szükség van arra, hogy még a háziállatokat is robotokkal helyettesítsük?

Rögtön ez a kérdés merült fel bennem, amikor a Samsung kutyabotjának koncepcióját megláttam. A választ mindenki döntse el maga, de azt biztosan állíthatom, hogy számos tanulmány alátámasztotta már, hogy a mentális egészségünkre is pozitív hatást gyakorolnak a négylábú kiskedvencek. Vajon a gépek helyettesíteni tudják azt az érzést, amikor egy fáradt nap után boldogan köszönt otthon a kutyusod? És azt, amikor tévénézés közben az öledben alszik el a kedvenced? A Samsung tesz egy kísérletet, és megálmodott egy olyan kutyabotot, amely utánozza az állatok külsejét és viselkedését is.

Fotó: Gaetano de Cicco

A koncepció is elég szürreális, de a robotok kinézete még hátborzongatóbbá teszi az ötletet. Amikor megnézzük a képeket, látjuk, hogy a Samsung Prototype Dog-Botnak természetesen négy lába lenne és testét olyan bőrhatású anyaggal borítanák be, amely víz- és időjárásálló. Azonban a legfurcsább részletet a végére hagytuk: a robotkutyáknak nincs fejük, ezt ugyanis egy képernyő helyettesíti, amelyen keresztül a gép kommunikálhat a gazdájával. A Gaetano de Cicco által tervezett kutyabotot először csak otthonvédelmi eszközként akarták bemutatni, azaz különböző érzékelőkkel és kamerákkal egyfajta mozgó riasztóként funkcionált volna. Azonban a mesterséges intelligencia gyorsütemű fejlődésének köszönhetően nem kizárt, hogy a kutyák viselkedését is képes lesz imitálni. Erre utal az a fotó, amelyen a Dog-Bot előtt egy labda hever.

Fotó: Gaetano de Cicco

Így képzeljük el a jövőt? Az ember legjobb barátjának hamarosan étel és sétáltatás helyett csak egy töltőállomásra lesz szüksége? Ne felejtsük el, hogy a legtöbb ember családtagként tekint a kutyájára, az évek alatt erős kötelék alakul ki közöttük. Habár az innovatív technológiai újítások annyira valósághűvé tehetik a robotokat, hogy elkezdjük megkérdőjelezni, mi a valóság, bár egy érző kutyus társaságát (szerintem) sosem tudják majd pótolni. Végül újra felteszem a kérdést: szükség van arra, hogy még a háziállatokat is robotizálják?

Fotó: Gaetano de Cicco

Forrás: Man Of Many
Nyitókép: Gaetano de Cicco

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: