Titokzatos rózsaszín hullámok kápráztatják el a nézelődőket San Diego partjainál

Sok különös dolgogról lehet hallani szerte a világban, de azért a rózsaszín hullámok mindannyiunk kíváncsiságát felkeltik. Jól látod: rózsaszín hullámok. San Diegóban néhány napig megfigyelhető az érdekes jelenség, amiről már készült is pár felvétel.

Ha Kaliforniáról az álmok valóra válása jut eszedbe, akkor talán a rózsaszín az egyik szín, amit társítasz ehhez az amerikai államhoz. És éppen ezzel a színnel kapcsolatos az a hír, mely szerint egy meglepő és rendkívül érdekes kutatás zajlik most arrafelé. Néhány hete San Diego Torrey Pines State Beach partjainál, a Scripps Institution of Oceanography jóvoltából tevékenykednek a tudósok. És a tengerkutató intézet azt próbálja megfejteni, hogy a torkolatoknál a sós és édes víz hogyan lép kölcsönhatásba egymással. Így a megszokott azúrkék csendes-óceáni látkép egy kicsit Barbie-core-ossá változott az elmúlt pár hétben.

Tudomány a hullám mögött

A PiNC elnevezésű tanulmány egyedülálló a világon, mert ez az első alkalom, hogy egy környezetbarát festékanyaggal fogják feltérképezni azt, valójában mi is történik az édes vízzel, amikor az óceánnal keveredik. A Los Penasquitos-lagúna part menti vizeibe ezért rózsaszín festékanyaggal kevert édesvizet juttattak a kutatók. A kutatás azért bír rendkívüli jelentőséggel, mert képet fog adni arról, egész pontosan hogyan keveredi az édesvíz a sűrűbb halmazállapotú óceánvízzel a hullámokon belül.

Ezek az információk pedig azért kulcsfontosságúak, mert általuk lehet megérteni, hogy az üledékek, a szennyező anyagok, lárvák és más anyagok hogyan oszlanak el a partvonalaknál.

Veszélyesek bárkire vagy bármire a rózsaszín hullámok?

A kísérletre azért van rendkívül nagy szükség, mert ezek a torkolatok szűrik ki az üledékeket, szennyező anyagokat, mielőtt azok a nyílt tengerbe ömlenének. Ezek a kényes és veszélyeztettett ökoszisztémák azonban az emberi tevékenységek hatására az összeomlás határán vannak. Ezek a zónák a tengeri élővilág egészségének létfontosságú elemei, működésük megértése túlélésünk záloga lehet.

A kísérletben a rózsaszín hullámokat különféle műszerekkel fogják nyomon követni: szárazföldről, tengerről és levegőből drónokkal. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a festék nem jelent veszélyt sem az emberekre, sem a vadon élő állatokra, sem a környezetre.

Egyébként valószínűleg sok helyi és turista szeretett volna megmártózni a rózsaszín habokban és szörfözni a fukszia hullámokon. De a kutatók felszólították a civileket, hogy ne vessék bele magukat, mert azzal a kísérlet végeredményét is megváltoztathatják.

Mi történhet a rózsaszín hullámokkal?

A tengerbiológusok szerint négy dolog is történhet az édesvízzel, amikor kölcsönhatásba lép az óceán hullámaival: a szörfzónában csapdába esik, vagyis újra és újra ugyanott kavarog, vagy csóvaként kiszabadul. Esetleg a partvonal közelében marad, az áramlatok révén kikerül a szörf-zónából, vagy a hullámok rögtön összekeverik az édes vizet a sós vízzel a part mellett.

Rózsaszín hullámok: mindig csak 24 óráig!

A rózsaszín hullámokat csak 24 óráig lehet megcsodálni, de aki lemaradt, még három másik kísérleti napon is gyönyörködhet ebben a rendkívüli jelenségben. A következő kísérleteket még a hónap végén, illetve február elején fogják lebonyolítani. Az első tesztek a kutatók weboldala szerint hatalmas sikert aratott: nemcsak a nézőközönség előtt, de tudományos viszonylatban is. Kiderült, hogy a rózsaszín festékanyag egy része a partok mentén maradt, egy része kilökődött a nyílt víz felé, a harmadik rész, pedig délnek sodródott. A jövő hónap végére összeálló kutatási anyagból pedig hamarosan kiderül, hogyan lehet megmenteni ezeket a kényes ökoszisztémákat, amelyek a Föld jövőjének szempontjából létfontosságúak.

Forrás: cbsnews.com
Nyitókép: B. Tanaka/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: