„Csak egy testünk van, legyünk büszkék rá” – Sarah Grant 71 évesen, fürdőruhában vonult végig a kifutón

Sarah Grant 16 éves volt, amikor először szerepelt modellként egy divatbemutatón. Nemrég újabb mérföldkőhöz érkezett karrierje – 71 évesen az ausztrál divathéten is debütált, ráadásul egy fürdőruha kollekció show-ján.

Az Australian Fashion Week minden évben izgalmas programsorozattal várja a divatszcéna krémjét, ahol a szigetország legtehetségesebb tervezői, illetve feltörekvő külföldi dizájnerek mutatják be legújabb kollekcióikat. Idén május 31. és június 4. között zajlottak az események, és olyan ismert tervezők divatbemutatóira válthattak jegyet az érdeklődők mint Alice McCall, Yousef Akbar vagy az Aqua Blu. Akik az utóbbi márka live streamingjét követték, a szépséges Sarah Grantet is megcsodálhatták – a 71 éves modell egy fekete fürdődresszben és egy virágos ingben sétált végig a kifutón.

„Nagyon jó, ha az idősebb nők egy érettebb modellt is látnak a kifutón, mert így könnyebben kapcsolatot teremthetnek vele, és ez üzleti szempontból is előnyös, a boomerek (az 1946 és 1964 között születettek – a szerk.) demográfiai szempontból az egyik legnagyobb vásárlóerő a divatiparban” – mondta a bemutató után Grant. „A fürdőruha viselése számomra nem jelentett problémát, mert a 70 az új 50. (…) Csak egy testünk van, legyünk büszkék rá. Az egész arról szól, hogy bátorítsd magad és másokat, attól függetlenül, hogy milyen formájú és méretű a tested, melyik életkorban jársz.”

Egy divatbemutató próbától a párizsi Vogue magazinig

Habár Grant korábban még csak most debütált az ausztrál divathéten, a nevét már évtizedek óta ismerik a szakmában. Mindössze 16 éves volt, amikor belopakodott Pierre Cardin új-zélandi divatbemutatójának próbájára. A francia designer meglátta, és azonnal beválogatta a modellek közé. Innen egyenes út vezetett a sikerig: Grant az európai és az amerikai divatheteket is megjárta, valamint olyan magazinokban szerepelt, mint a francia, az olasz és a brit Vogue. A hetvenes években visszatért szülőföldjére, és lehetőséget kapott, hogy a Playboy címlaplánya legyen. „Fekete nadrágot és bőrkabátot viseltem, de megkérdezték tőlem, hogy levenném-e a nadrágot. Azt feleltem, igen, de lábanként extra összeget kérek. És ők kifizették” – emlékezett vissza a szenior modell. 

Sarah Grant az Aje. 2020-as kampányában (képek forrása: @_aje_/Instagram)

A divatipar új arca

Grant a The Guardian-nek arról is mesélt, az elmúlt évtizedekben milyen sokat változott a modellipar. „Amikor elkezdtem, nem voltak fodrászok és sminkesek. Hatalmas csomagokkal kellett érkeznünk, hogy a saját  parókáink, cipőink és sminkjeink beleférjenek, a helyszínen elkészülhessünk.” Grant azt sem hagyta szó nélkül, hogy neki nem kellett drasztikus diétákat követnie, hiszen a standard modellalkat nem volt olyan vékony, mint napjainkban. „Mindannyian normál méretek voltunk (10-es vagy 12-es), ezért nem volt rajtunk nyomás, hogy karcsúak legyünk. Amikor elterjedt a szuper sovány külső, az egy valódi tragédia volt a szakmának és sok lánynak komoly problémákat okozott” Grant kiemelt, hogy ma nemcsak a kisebb méretek miatt jár hatalmas stresszel a modellkedés, hanem a közösségi média ereje is megnehezíti a modellek helyzetét. „Ha nem követnek sokan az Instagramon, akkor senki sem néz rád. Kár, hogy az embereket ennyire leköti a közösségi média, persze van pozitívuma is, hiszen a modellek használhatják arra, hogy hallassák a hangjukat.”

Köztudott, hogy divatiparon belül igen kemény törvények uralkodnak: a modellek karrierje általában csupán néhány évig tart mielőtt „kiöregednének”, a húszas éveik végén már veteránnak számítanak. Csak néhány szerencsésnek adatik meg a lehetőség, hogy 30, 40 éves korában vagy akár 50 felett is munkát kapjon. Így jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, mit gondol az öregedésről egy 71 éves szakmabeli. „Amikor elértem 30-at, kiborultam. De aztán elengedtem, mert nem lehet megállítani ezt a folyamatot. Boldogabb vagyok, mint valaha és büszkén viselem a ráncaimat. Túlságosan félnék egy arcplasztikától, és ha akarják, úgyis tudják retusálni a képeket.”

Forrás: The Guardian
Nyitókép: Stefan Gosatti/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: